Meghalt John McAfee, aki egy vírusirtó szoftverrel írta be magát a számítástechnika történetébe

2021 / 06 / 24 / Bobák Áron
Meghalt John McAfee, aki egy vírusirtó szoftverrel írta be magát a számítástechnika történetébe
Ügyvédje szerint a 75 éves férfi önkezével vetett véget életének egy spanyolországi börtönben.

Bár a kezdeti hírek csak a férfi halálhíréről szóltak, ügyvédje később a Reutersnek megerősítette, hogy John McAfee szerdán felakasztotta magát a barcelonai cellájában, éppen ugyanazon a napon, amikor a spanyol legfelsőbb bíróság jóváhagyta a kiadatását az Egyesült Államoknak.

McAfee-t 2020 októberében tartóztatták le a barcelonai reptéren, miután az amerikai ügyészség nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellene az Interpolon keresztül adócsalás miatt. A vád szerint a férfi 2014 és 2018 között elmulasztotta benyújtani az adóbevallását, miközben ugyanebben az időben milliókra tett szert kriptovaluták népszerűsítéséből, tanácsadói munkából, előadói megbízásokból valamint egy, az élettörténetét feldolgozó dokumentumfilm jogdíjából.

McAffee-nek nem ez volt az egyetlen folyamatban levő büntetőügye, a férfi ellen ugyanis tavaly októberben az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (S.E.C.) is vádat emelt, amiért úgy népszerűsített bevezetés előtt álló kriptovalutákat, hogy a vásárlók elől eltitkolta, hogy ezért pénzt kap az érintett cégektől. Maga McAfee kategorikusan tagadta az ellene felhozott vádakat, és azt állította, hogy politikai indíttatású eljárás zajlik ellene, amiért felemelte a szavát az amerikai adóhivatal korrupciójával szemben, és ellenezte a fiat-pénzrendszert, amely lehetővé teszi a központi bankoknak, hogy teljes kontrollt gyakoroljanak a pénzforgalom felett. Állításainak némileg ellentmond, hogy 2019-ben a Twitteren maga ismerte el, hogy 2010-től kezdve nem készített adóbevallást, elmondása szerint azért, mert az adózást illegálisnak tartja.

Gyors meggazdagodástól Belize-ig

John McAfee karrierje során programozóként dolgozott töbek között a NASA-nak, a Lockheed-nek és a Xeroxnak is, a szakmai áttörést viszont az 1987-ben alapított McAfee Associates nevű vállalat hozta meg számára, amelynek VirusScan nevű programja az egyik legelső vírusirtó szoftver volt a világon. A cég később a világ egyik vezető kiberbiztonsági szoftvereket forgalmazó vállalatává vált, McAfee pedig 1994-ben már milliomosként hagyta maga mögött az általa alapított céget. Bár ezután még számtalan céget alapított, a McAffee sikerét nem sikerült megismételnie.

Az extravagáns szoftverguru az utóbbi években leginkább zavarba ejtő kijelentéseivel és rendőrségi ügyeivel hívta fel magára a figyelmet: 2010-től többször letartóztatták fegyverbirtoklásért, a legnagyobb visszhangot viszont kétség kívül az a 2012-es ügye váltotta ki, amikor a belize-i rendőrség akarta kihallgatni akkori szomszédja, Gregory Faull meggyilkolásának ügyében, akit a saját házában lőttek fejbe. McAffe viszont ahelyett, hogy együttműködött volna a közép-amerikai állam hatóságaival, titokban Guatemalába menekült, ahol illegális határátlépés miatt később őrizetbe vették. A férfinek viszont sikerült elkerülnie, hogy kiadják a belize-i hatóságoknak, és helyette végül az Egyesült Államokba deportálták. Bár 2018-ben egy floridai bíróság megállapította, hogy McAfee felelősségre vonható Faull halálával kapcsolatban (ami önmagában nem jelenti, hogy bűnös), az ügynek azóta sem lett folytatása.

McAfee 2016-ban bejelentette, hogy elindul az amerikai elnökválasztáson, a Libertariánus párt előválasztásán viszont csak a harmadik lett a három jelölt közül. Bár idő közben nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene, 2020-ban ismét nekifutott az előválasztásnak, de a párt ezúttal sem őt választotta meg az elnökjelöltjének. A férfi saját bevallása szerint az utóbbi években a hatóságok elől a nemzetközi vizekre menekült, és egy hajón élt, de tavaly októberben mégis sikerült letartóztatnia a barcelonai rendőrségnek.

(The New York Times, NBC News, Wikipedia, Borítókép: Tim Mosenfelder/Getty Images)

Amennyiben ismersz valakit, akit öngyilkosság fenyegethet, kérjük, látogass el az Alapítvány az Öngyilkosság Ellen weboldalára segítségért, vagy hívd a 116-123-at.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.