Egyelőre nem néz be közvetlenül az agyunkba a Facebook

2021 / 07 / 24 / Perei Dóra
Egyelőre nem néz be közvetlenül az agyunkba a Facebook
Korábban itt a Rakétán is megírtuk, hogy a Facebook egy olyan csuklópánton dolgozik, ami képes érzékelni az izmoknak küldött neurális jeleket, majd azokat digitális utasításokká alakítani, így lehetővé téve, hogy pusztán az ujjaink mozgatásával irányítsunk digitális eszközöket.

A közösségi oldal fejlesztői, illetve a porjekten dolgozó neurológus szakemberek azonban most mégis arról számoltak be a Gizmodo cikkében, hogy kénytelenek voltak átgondolni, majd újratervezni eredeti elképzeléseiket. Ha esetleg valaki lemaradt volna róla, a high-tech (elektromiográfiával) működő karkötő fejlesztését a CTRL-Labs startup indította el, amit 2019-ben felvásárolt Facebook, majd szinte azonnal újragondolták a koncepciót: míg az első prototípus csak az egérrel való klikkelést tudta kiváltani, a továbbfejlesztett modell ennél jóval többre is képes, így akár egy virtuális billentyűzeten is gépelhetünk a segítségével.

Egy új eszköz képes megjeleníteni az emberek gondolatait Egy lépéssel közelebb a gondolatolvasáshoz.

Bár Andrew Bosworth, a Facebook Reality Labs igazgatóhelyettese kifejezetten hangsúlyozta, hogy a karkötő nem egy gondolatolvasó eszköz, annyiban azért hasonlít az agy-gép interfészekre, hogy a mesterséges intelligencia segítségével a jövőben az is lehetségessé válhat, hogy meg sem kell mozdítani az ujjainkat, elég lesz csupán arra gondolnunk, hogy meg akarjuk mozdítani őket, és azonnal működésbe lépnek. Vagyis léptek volna, ha az élet közbe nem szól.

Sokkal több időre lenne szükségük

Az MIT Technology Review cikke szerint a projekten dolgozó szakemberek elhamarkodottan cselekedtek, és túlságosan nagyratörő vágyaik voltak. Mark Chevillet, pszichológus és neurológus - aki jelenleg a Facebook demokráciára gyakorolt hatását kutatja - szerint noha rengeteg tapasztalatuk van a technológiával, bizonyos szempontból ugyanakkor még mindig gyerekcipőben járnak.

A jelenlegi agy-számítógép interfészek tudják ezt a technológiát (bénult betegekkel már létezik is), de az egyelőre csak úgy hatásos, ha a koponyára szerelt interfésszel dolgoznak. Hiába szeretett volna a Facebook egy olyan rendszert kifejleszteni, ami non-invazív eljárással is használható.

Noha a kezdeti kutatások nagyon jól haladtak, Chevillet szerint a híresztelésekkel ellentétben sosem állt szándékukban agyi műtéteket végrehajtani. Az anno a Nature Communications folyóiratban megjelent tanulmány szerint a Facebooknak dolgozó kutatók (akik egyébként a Kaliforniai Egyetemen munkatársai) három epilepsziás beteg agyába ültettek elektródákat, majd különböző kérdéseket tettek fel nekik. A kérdésekre sikerült gondolataikkal válaszolni, méghozzá úgy, hogy azok írott szövegként megjelentek egy képernyőn – persze nem mind, de az algoritmusoknak sikerült dekódolniuk néhány igazán egybefüggő mondatfoszlányt is.

Mindez kétségkívül jelentős előrelépés az orvostudomány területén, attól az eszköztől viszont még így is fényévekre áll,

amivel a Facebook eredetileg előrukkolt volna a felhasználóknak. A fejlesztők ezért úgy döntöttek, hogy határozatlan időre parkolópályára állítják a projektet. Pozitívum viszont, hogy kódját nyílt forrásúvá tették, hogy a csapattól független fejlesztők is vethessenek rá egy pillantást. Chevillet szerint belátható időn belül alighanem klinikai vagy orvosi laboratóriumi használatra szolgáló géppel is előállnak, egyelőre azonban nem ez a céljuk. Elsősorban a fogyasztói alkalmazásokra összpontosítanak, ám mint mondta, még nagyon hosszú út áll előttük.

A közösségi oldal még 2017-ben jelentette be, hogy a Building 8 nevű kutatólaboratóriuma olyan agy-számítógép interfészek fejlesztésébe kezd, amelyeket később használni tud hordozható eszközök gyártására – olyanokéra, amik kiterjesztett valóságot használnak, és feleslegessé tehetik a tabletek és telefonok létezését. A fő cél akkor az volt, hogy a Facebook olyan rendszert gyártson, ami képes csupán az agyunk használatával gépelni: percenként nagyjából száz szót. Ez ötször több, mint amennyit egy átlagos ember a telefonján ugyanennyi idő alatt le tud gépelni. Idővel kiderül, megvalósítható-e ez az elképzelés.

(Fotó: Facebook, Getty Images Hungary)

További cikkek a témában:

Egyedi módszerrel oldaná meg a Facebook a kiterjesztett valóság egyik legnagyobb problémáját A Facebook Reality Labs olyan karkötőn dolgozik, amivel ujjmozdulatokkal irányíthatnánk az okosszemüvegeket.

Kiszivárgott videók árulkodnak róla, hogyan képzeli a Samsung az okosszemüvegek jövőjét A The Verge számolt be róla, hogy a WalkingCat nevű felhasználó két videót is megosztott Twitteren, amelyeken állítólag a Samsung által tervezett okosszemüvegek láthatóak működés közben.

Elkezdték kiszállítani az idegi jeleket érzékelő sisakot Az átszámítva több mint tizennégy millió forintos sisak belsejébe ültetett szenzorok és elektronikák a gondolat sebességével analizálják az agy elektromos impulzusait és véráramlását, hogy kiderüljön, hogy érzékeli a szerv az őt körülölelő világot.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Olcsóbb és több inzulin – ezt ígéri a biotechnológiai csoda, a barna tehén, amely nem csak tejet, de mellette humán inzulint is termel.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.