Egyedi módszerrel oldaná meg a Facebook a kiterjesztett valóság egyik legnagyobb problémáját

2021 / 03 / 11 / Bobák Áron
Egyedi módszerrel oldaná meg a Facebook a kiterjesztett valóság egyik legnagyobb problémáját
Bár a telefonjaink képernyőjét egyszer majd leváltó okosszemüvegek látszólag már vagy egy évtizede folyamatosan két-három évnyire vannak attól, hogy tényleg a mindennapok részévé váljanak, a késlekedés ellenére azt biztosan lehet tudni, hogy ma már lényegében az összes nagyobb technológiai vállalat serényen dolgozik a technológián. A Microsoft, a Google és az Apple mellett a Facebook is saját szemüveget fejleszt, amiről most egy blogbejegyzésben árultak el néhány érdekes infót.

Ahogy a Google Glass esetében már kiderült, az AR-szemüvegek egyik legnagyobb kihívása, hogy hogyan lehet őket kényelmesen irányítani. A szemüveg oldalán elhelyezett kis méretű érintésérzékeny felület nem túl kényelmes, és közel sem biztosít olyan szabadságot, mint amilyet a telefonunk képernyőjétől kapunk, a hangirányítás megbízhatatlan, ráadásul a többség valószínűleg nem is használná szívesen az utcán, az egyéb megoldások, mint például az Epson Moverio érintésérzékeny kontrollere pedig szintén kicsit körülményessé teszi a szemüvegek használatát.

A Facebook Reality Labs ezért más irányba indult el: a kedden közzétett blogbejegyzésük szerint egy olyan csuklópánttal kísérleteznek, amely elektromiográfiával képes érzékelni a kéz-és ujjmozdulatainkat, magyarul a karkötő érzékeli az izomrostok elektromos tevékenységét, és ezt alakítja át digitális utasításokká. A Facebook szerint a módszer annyira pontosan működik, hogy akár egy milliméteres ujjmozdulatot is képes érzékelni, így valóban úgy kezelhetnénk a szemüveget, mint ahogy manapság a telefonok érintésérzékeny kijelzőjét. A blogbejegyzés emellett említ egy fizikai visszajelzéssel is bíró kesztyűt is, amit felhúzva teljes értékű munkát is végezhetnénk bárhol, akár egy virtuális monitort vagy billentyűzetet is kezelhetnénk a segítségével.

A Reality Labs szerint ahhoz, hogy egy ilyen karkötő tökéletesen működjön, egy tökélyre fejlesztett felhasználói felületre is szükség lesz, ami a mesterséges intelligencia segítségével képes értelmezni a környezetet, így mindig azokat a funkciókat mutatja, amelyek az adott helyzetben a legpraktikusabbak. A blogbejegyzésben egy komplett élethelyzetet is leírnak, amelyben a szemüvegbe épített virtuális asszisztens a kávézó felé tartva automatikusan rákérdez, hogy szeretnénk-e meghallgatni a kedvenc podcastünk legújabb adását, majd a helyre belépve megkérdezi, hogy szeretnénk-e rendelni egy kávét, nekünk pedig nincs más dolgunk, mint egy apró ujjmozdulattl jelezni, hogy igen vagy nem.

A Facebook elkezdi három dimenzióban feltérképezni a világot A Project Aria ambícióihoz képest még a Google Street View is eltörpül: a Facebook célja nem más, mint hogy valós időben digitalizálják be a világot, amiből az okosszemüvegek fognak majd sokat profitálni.

Abban, hogy a szemüveg képes legyen a környezetünknek megfelelően működni, a Facebook szerint nagy segítség lesz, hogy az ilyen eszközök ugyanazt látják és hallják, amit mi. "A szemüveg a te szemszögedből látja és hallja a világot, így sokkal több személyes kontextussal fog rendelkezni, mint bármelyik korábbi interfész" - magyarázzák a blogbejegyzésben, ami arra utal, hogy a Facebook szerint az ilyen szemüvegek kamerája és mikrofonja folyamatosan aktív lesz.

Hogy az emberek hajlandóak lesznek-e lemondani a privát szférájuk még nagyobb részéről a praktikum érdekében, az majd kiderül, mindenesetre biztos, hogy az ilyen szemüvegeknek számtalan előnyük lesz a mai okostelefonokhoz képest. "Képzeld el, hogy van egy szemüveged, ami statisztikákat mutat neked egy üzleti megbeszélés közben, elvezet az úticélodhoz, lefordítja a feliratokat, megmondja, hol hagytad a kocsikulcsod és nagyjából bármilyen más feladatban is képes segíteni" - írja a Facebook a technológiáról, aminek a határait szerintük ma még legalább annyira reménytelen próbálkozás lenne felmérni, mint ahogyan arról sem lehetett senkinek elképzelése sem 1967-ben, hogy mi mindenre lesz használható a grafikus felhasználói felület.

(Borítókép: Jaap Arriens/NurPhoto/Getty Images)

További cikkek a témában:

Kiszivárgott videók árulkodnak róla, hogyan képzeli a Samsung az okosszemüvegek jövőjét A The Verge számolt be róla, hogy a WalkingCat nevű felhasználó két videót is megosztott Twitteren, amelyeken állítólag a Samsung által tervezett okosszemüvegek láthatóak működés közben.

Öt monitort nézhetünk egyszerre a Lenovo új okosszemüvegével A ThinkReality A3 egy digitális irodát varázsol körénk bárhol, bármikor.

Hamarosan érkezhet az Apple következő nagy dobása Évek óta pletykálják, most lehet, hogy végre tényleg megjelenik az Apple okosszemüvege.


Ebben a videóban egyenesen berepülünk egy fúziós reaktor belsejébe
Ebben a videóban egyenesen berepülünk egy fúziós reaktor belsejébe
A videó nem csak látványos, hanem pontos, koherens és reális is – avagy: igen, így működik belülről egy tokamak.
Porszívólábú robotkutya tisztítja a strandokat
A VERO névre keresztelt robot két mélységérzékelő kamera valamint egy úgynevezett konvolúciós neurális hálózat segítségével képes azonosítani az eldobált cigarettacsikkeket, majd a hátára szerelt porszívót bekapcsolva felporszívózni azokat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.