Egyetemi kutatók egyetlen állóképből is képesek már mozgóképet készíteni

2021 / 06 / 17 / Pőcze Balázs
Egyetemi kutatók egyetlen állóképből is képesek már mozgóképet készíteni
A Washingtoni Egyetem kutatói egy olyan mesterséges neurális hálózatot fejlesztettek ki, amely egyetlen állóképből, bármilyen egyéb információ nélkül képes egy folyamatosan lejátszódó videót készíteni. A megoldást a jövő héten mutatják be egy konferencián.

A Gizmodón találkoztunk az egyetem közleményével, ami szerint a nyaraláskor készült végtelen diasorok mostantól talán egy kicsit izgalmasabbak lesznek. Az oldalon két, vízesésekről készült fénykép, illetve videó látható - ha nem tudnánk, nehéz lenne megmondani, hogy korábban ezek a felvételek még nem mozogtak. Az egyetem doktori programjában részt vevő Aleksander Hołyński kiemelte: ahhoz, hogy létrejöjjön a mozgókép, csak egyetlen képre van szüksége a rendszernek, ami már létre is hozza a nagyfelbontású, végtelenül lejátszódó videót.

"Meg kell hozzá jósolni a jövőt. És a való világban közel végtelen azoknak a lehetőségeknek a száma, amelyek megtörténhetnek."

- mondta Hołyński. A közlemény szerint a rendszer két részből áll: az első megjósolja, hogy milyen mozgás történhetett a felvétel készültekor, míg a második létrehozza az animációt magát. Ehhez a neurális hálózatba vízesések, folyók, óceánok és más, áramló anyagok videóinak ezreit táplálták be. A rendszer ilyenkor készített egy becslést egyetlen képkocka alapján, majd azt összehasonlította azzal, ami valójában történt. Ebből levont következtetéseket, amelyeket megtanult, így a becslései egyre pontosabban lettek. Ezt követően a csapat azon dolgozott, hogy ahogyan a képpontok, például vízcseppek elindulnak a képen, hogyan kerüljenek a helyükre újak, illetve hogyan hassanak végtelennek a felvételek, hogyan térjen önmagába vissza az animáció.

A kutatók a víz, a tűz vagy a füst áramlása után szeretnék, ha rövidesen a hajat megmozgató szellő hatását is megértené a rendszer, hogy portrékat is képes legyen élethűen megmozgatni. Arcképek utólagos megmozgatására korábban DeepNostalgia néven fejlesztettek egy mesterséges intelligencia-alapú megoldást egy családfakutató platformon.

(Fotó: Sarah McQuate / University of Washington, Unsplash)

További cikkek a témában:

Háromdimenzióssá varázsolja a fotóinkat a Google Fotók új funkciója A Google fotós appja hamarosan képes lesz rá, hogy automatikusan három dimenzióssá alakítsa a fotóinkat.
A DeepNostalgia alkalmazással életre kelthetjük őseinket egy deepfake videó erejéig A MyHeritage családfakutató platform olyan applikációt dobott piacra, mely a feltöltött fotókból mozgó animációt készít egy pillanat alatt. Az eredmény olyan érzést kelt, mintha egy rövid időre újra élőnek láthatnánk elhunyt szeretteinket.
Szinte teljesen valósághű arcokat animálhatunk percek alatt egy új szoftverrel A MetaHuman Creatorral egyenesen a böngészőből hozhatók létre a szinte fotorealisztikus digitális emberek, amelyek aztán bármilyen, Unreal Engine-nel készült játékban felhasználhatóak lesznek.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.