A DeepNostalgia alkalmazással életre kelthetjük őseinket egy deepfake videó erejéig

2021 / 03 / 01 / Bobák Zsófia
A DeepNostalgia alkalmazással életre kelthetjük őseinket egy deepfake videó erejéig
A MyHeritage családfakutató platform olyan applikációt dobott piacra, mely a feltöltött fotókból mozgó animációt készít egy pillanat alatt. Az eredmény olyan érzést kelt, mintha egy rövid időre újra élőnek láthatnánk elhunyt szeretteinket.

A deepfake technológia viszonylag rövid múltra tekint csak vissza, mégis, a megjelenése óta eltelt két évtized során sikerült igazán negatív hírnévre szert tennie. 1997-ben jelent meg az a tanulmány, amely lefektette minden későbbi deepfake program strukturális alapjait és bemutatta, hogyan lehet ötvözni az addigra már megfelelő fejlettségi szintre jutott számítógépes látás, automatikus hang szintetizálás és szinkronizálás, valamint az arcmozgások értelmezésének és 3D-s modellezésének technikáját. Ezeknek a programoknak az együttes alkalmazásával lehetőség nyílt rá, hogy olyan szavakat adjanak a program használói történelmi személyek szájába, amelyek valójában soha nem hangzottak el, vagy hogy digitálisan életre keltsenek rég elhunyt embereket.

A személyiségi jogokat sértő alkalmazási területe a deepfake-nek a felnőtt filmek világa, ahol a megjelenített alanyok beleegyezése nélkül hoznak létre róluk videókat, de egyre többen aggódnak amiatt is, hogy a politikai tartalmú deepfake videók a jövő választási kampányaiban könnyen elszaporodhatnak, visszavonhatatlan károkat okozva a politikai csatatér egyébként sem mindig feddhetetlen módszerekkel dolgozó képviselőinek jóhírében. Emiatt egyre több helyen fontolgatják a deepfake programoknak, ha nem is teljes betiltását, de legalább az alkalmazási területük korlátozását. New Jersey hatóságai például a leendő elnökjelöltek képeivel és hangjával való manipulációt tervezik betiltani, New Yorkban pedig olyan törvényt hoztak decemberben, amely szerint tilos egy színész, legyen élő vagy holt, képének felhasználása kereskedelmi célokra a beleegyezése nélkül. Ebbe beletartozik a rég elhunyt színészek szereplésével előállított deepfake videó is.

A MyHeritage családfakutató platform viszont épp most mutatta be a RootsTech Connecten, a világ legnagyobb genealógiai konferenciáján a legújabb alkalmazását, amely bármilyen fotót képes élethűen animálni a deepfake technológia segítségével. A DeepNostalgia alkalmazás, melyet a Google Play-ből is letölthetünk, a feltöltött képet rövid, pár másodperces mozgóképpé alakítja, az eredmény pedig olyan, mintha a fényképalbum lapozgatása közben egyszer csak visszanézne ránk a képen szereplő személy.

A MyHeritage hangsúlyozza, hogy tisztában vannak vele, hogy nem mindenki fogja szeretni ezt az alkalmazást és sokan inkább ijesztőnek tartják majd a végeredményt.

De aki szeretne "találkozni" eddig csak fényképről ismert őseivel, vagy újraélni az elhunyt rokonaival való együttlétet, annak érdekes lehetőséget nyújt a program. Hangot és beszédet imitáló szájmozgást direkt nem adtak az animációkhoz a fejlesztők, hogy a kész videó ne legyen túlságosan kísérteties. Az oldal használatához először regisztrálnunk kell, majd a létrehozott fiókunkba belépve kezdhetjük feltölteni a képeinket. Az animálás az D-ID izraeli startup algoritmusával működik, melyet előzetesen, valódi személyekkel felvett videókkal tréningeztek, amint itt láthatjuk, a szereplő mimikáját és mozdulatait követi le a mozgó fénykép.

Emiatt a rokonunk esetleg nem pont úgy fog viselkedni, mint ahogy azt életében tette, és ezen kívül is vannak kisebb fennakadások a rendszerben, például az arc szélén lévő feature-ök, esetleg az olyan részek, melyek az eredeti fotón nem láthatóak és emiatt az algoritmusnak kell kipótolnia őket, fülek, haj stb., néha elmosódottá válhatnak. Arra viszont figyeltek a készítők, hogy a fényképek minősége minél jobb legyen. Mivel a történelmi képek és a régebbi generációkról fennmaradó fotók gyakran fekete-fehérek, kis méretűek és homályosak, ezért a DeepNostalgia első körben felnagyítja őket, és élesebb, jobb felbontású verziót készít belőlük.

A végeredményt a MyHeritage tárolja, de a tulajdonosi jogok a képek feltöltőjét illetik, aki ezután bármilyen közösségi média oldalon megoszthatja, vagy felhasználhatja saját célokra. A családfakutató oldal elsősorban a családi kötelékek megerősítésére és nosztalgiázásra szánja az alkalmazást, de a D-ID ezen kívül dokumentumfilmek készítésére, edukációs célokra, vagy múzeumok tárlatainak színesítésére is ajánlja a saját verzióját.

A MyHeritage oldalán akkor is találhatunk érdekességeket, ha nem akarjuk saját fotóval használni a programot, létrehozták például Abraham Lincoln kiszínezett, élethű mozgóképét is az ex-elnök születésnapja alkalmából. Mi a cikk kedvéért most nem családi fotókat töltöttünk fel, hanem a neten elérhető, creativ commons, illetve Wikipédián található képekből válogattunk, a fent látható videók ezekből készültek. Először kipróbáltuk a színezési funkciót, aminek az alapbeállítását használtuk, emiatt mindenki egy kicsit úgy fest, mintha nyaralásból jött volna haza, majd a módosított, színezett fényképeken futtattuk le az animációs programot. Öveges professzorról ugyan találhatóak rendes videók is a világhálón, de őt is a szereplők közé vettük, hogy megnézzük, a szemüvegekkel hogyan boldogul a program (nem túl jól), de a képeknek az eredetin is jól látható részei nagyjából rendben vannak. A videók körülbelül egy perc alatt elkészültek és mindegyik közös vonása, hogy a végén ránk néznek és mosolyognak a rajtuk lévő szereplők, vagyis a rokonaink képeivel kapcsolatban is erre számíthatunk.

(Fotó: MyHeritage, Wikimedia Commons/fortepan, CC BY-SA 3.0)

További cikkek a témában:

A nosztalgiázás a lehető legrosszabb, amit járványhelyzetben tehetünk Miért kulcsfontosságú a 'jövőben élni', nem pedig a múltban, hogy megbirkózzunk a járványhelyzet miatt hozott korlátozásokkal? Egy új, érdekes kísérlet megadja rá a választ.
Íme egy videó, amin Richard Nixon bejelenti, hogy az Apollo-11 űrhajósai meghaltak a Holdon Ötven évvel a holdra szállás után végre ezt is láthatjuk. De nem azért, mert most hozták nyilvánosságra.
Az MI mindenre képes: Frank Sinatra adja elő Britney Spears dalát Sinatra 1998-ban halt meg, Britney Spearstől a Toxic pedig 2003-ban jelent meg. A mesterséges intelligencia korában ez sem lehet akadály: Frank Sinatra előadja a popdíva híres nótáját. Téved, aki azt hiszi, hogy ez csak annyit jelent, hogy megváltozott az énekes hangja az eredeti felvételen: a stílus, az ütem mind-mind Sinatra legendás előadásait idézi.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az amerikai férfi, aki minden emberi arcot groteszk szörnynek lát
Az amerikai férfi, aki minden emberi arcot groteszk szörnynek lát
A férfi két évvel ezelőtt kezdte el az emberi arcokat szörnypofáknak látni – mindennek hátterében egy bizarr betegség áll.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.