Egyetlen orosz T–80UM2 tank létezett a világon – kilőtték Ukrajnában

2022 / 03 / 22 / Felkai Ádám
Egyetlen orosz T–80UM2 tank létezett a világon – kilőtték Ukrajnában
Az sem érthető teljesen, hogy egyáltalán mit keresett a kísérleti harcjármű prototípusa a háborúban, de ez az egyetlen orosz tank, melyet aktív tankelhárító védelemmel láttak el a háborúban jelen ismereteink szerint – ezek szerint pedig a rendszer nem váltja be a hozzáfűzött reményeket.

Az ukrajnai háború egyik aspektusa a tankelhárító rendszerek és a tankok technológiai vetélkedése, ami nyilván elvezet a tankelhárító rendszerek és az ezektől védelmet nyújtó technológiák versenyfutásához. Ha pedig létezik katonai erő a világon, amely ez utóbbit gőzerővel fejleszti, az éppen a tanknagyhatalom Oroszország. Arról már korábban is írtunk többször, hogy a tank miért az orosz haderő legfőbb pörölye, és hogy ezen mit változtathat a mostani háború. Röviden: az oroszok megörökölték a szovjet inváziós taktikát, amelyben a tank jelenti a lándzsa hegyét. Mostanra azonban az ukrán védelem különböző vállról indítható eszközei, valamint drónjai láthatóan felülírták a számításokat – aminek legfőbb jele, hogy az orosz hadi gépezet elakadt, és a villámháborús tervek füstbe mentek. Mindennek persze rengeteg politikai és egyéb aspektusa is akad, de mi most koncentráljunk a tankokra!

Miért kisebbek és könnyebbek az orosz tankok, mint a nyugatiak? A válasz az eltérő katonai doktrínákban keresendő, kérdés persze, hogy az oroszok megközelítésén változtatni fog-e valamit Ukrajna.

A legújabb fejlemény ugyanis, hogy az ukránok (egyelőre nem ismert módon) kilőttek egy igencsak egyedi orosz tankot, a T–80UM2 prototípust, melyből a világon egyetlenegy létezett. A veszteséget az Oryx csoport szúrta ki, akik a háború képes bizonyítékai alapján próbálják rögzíteni mindkét fél veszteséglistáját. A Twiterre feltöltött képen az ominózus tank roncsa két kiégett teherautó közt látható, vagyis a csapás valószínűleg egy konvoj részeként érte a T–80UM2-t.

A tank pusztulásának pontos dátumát nem ismerjük, de a roncsokat március 17-én találták meg Szumi területen, Ukrajna északkeleti részén, Trosztyanec város közelében. A tank jelenléte pedig többek szerint is kérdéseket vet fel. Mint azt a The Drive leírja, a T–80UM2 egy újgenerációs tankprojekthez kapcsolódik, ez az Objekt 640 vagy ismertebb nevén Fekete Sas. Annyit tudni, hogy a tank fejlesztése 1998-ban már elkezdődött és a T–80UM2 és a Fekete Sas közt annyi az átfedés, hogy egyes források szerint a kettő egy és ugyanaz – vagyis a T–80UM2 volt a Fekete Sas prototípusa, amely egyébként sosem került tömegtermelésre. A tank a T–80U továbbfejlesztett karosszériájára épült pár újdonsággal: ilyenek a hegesztett-acél lövegtorony, illetve ami most talán fontosabb lehet – a továbbfejlesztett páncélozás, amelynek része a Kaktus robbanásra reagáló páncélzat. A tankot ellátták még végül a Drozd–2 aktív védelmi rendszerrel is. A lenti videón egy T–72-re felszerelt Arena-M védelmi rendszer működését lehet megtekinteni, és alapelveiben a Drozd–2 erre hasonlít: a radar érzékeli a tankelhárító lövedék érkezését, és automatikusan kilő egy repeszlövedéket, amely megsemmisíti, de legalábbis megrongálja a becsapódni készülő lövedéket.

A The Drive cikke ezek után elmorfondírozik azon, hogy ez a kísérleti tank mit keresett egyáltalán a csatatéren. Felmerül az is lehetőségként, amit a Military-Today.com írt fentebb a Twitteren közzétett kép mellé – vagyis hogy az oroszok a veszteségeik miatt mindent bevetnek, ami gurul. A The Drive szerint azonban kicsi az esélye, hogy ezek a veszteségek annyira súlyosak legyenek, hogy az oroszok egy prototípustól várják a megváltást, még akkor is, ha arra több jel is utal, hogy az Ukrajnába betörő hadsereg komoly logisztikai problémákkal küzd.

A másik lehetőség viszont épp azon alapszik az, hogy a T–80UM2 kísérleti jármű, amely bár nem került gyártósorra, de a prototípuson a mai napig is tesztelhetnek új rendszereket, olyanokat mint az említett Drozd–2. Mivel pedig Ukrajnában a tankelhárító fegyverek komoly gondot okoznak az oroszoknak, nem logikátlan arra gondolni, hogy itt kipróbálják az ezektől védő megoldások hatásosságát. Jelen ismereteink szerint egyébként a T–80UM2 volt az egyetlen olyan orosz tank ebben a háborúban, amit aktív védelmi rendszerrel szereltek fel – ám mint látható, ez annyira nem tűnik hatásosnak.

(Fotó: Twitter/Oryx)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Megjelent a legmikróbb mikromobilitási eszköz
Megjelent a legmikróbb mikromobilitási eszköz
De vajon sikerül-e forradalmasítania a sétálást a görcipőnek, ami készítői szerint olyan, mintha egy mozgó járdán haladnánk?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.