Egyetlen orosz T–80UM2 tank létezett a világon – kilőtték Ukrajnában

2022 / 03 / 22 / Felkai Ádám
Egyetlen orosz T–80UM2 tank létezett a világon – kilőtték Ukrajnában
Az sem érthető teljesen, hogy egyáltalán mit keresett a kísérleti harcjármű prototípusa a háborúban, de ez az egyetlen orosz tank, melyet aktív tankelhárító védelemmel láttak el a háborúban jelen ismereteink szerint – ezek szerint pedig a rendszer nem váltja be a hozzáfűzött reményeket.

Az ukrajnai háború egyik aspektusa a tankelhárító rendszerek és a tankok technológiai vetélkedése, ami nyilván elvezet a tankelhárító rendszerek és az ezektől védelmet nyújtó technológiák versenyfutásához. Ha pedig létezik katonai erő a világon, amely ez utóbbit gőzerővel fejleszti, az éppen a tanknagyhatalom Oroszország. Arról már korábban is írtunk többször, hogy a tank miért az orosz haderő legfőbb pörölye, és hogy ezen mit változtathat a mostani háború. Röviden: az oroszok megörökölték a szovjet inváziós taktikát, amelyben a tank jelenti a lándzsa hegyét. Mostanra azonban az ukrán védelem különböző vállról indítható eszközei, valamint drónjai láthatóan felülírták a számításokat – aminek legfőbb jele, hogy az orosz hadi gépezet elakadt, és a villámháborús tervek füstbe mentek. Mindennek persze rengeteg politikai és egyéb aspektusa is akad, de mi most koncentráljunk a tankokra!

Miért kisebbek és könnyebbek az orosz tankok, mint a nyugatiak? A válasz az eltérő katonai doktrínákban keresendő, kérdés persze, hogy az oroszok megközelítésén változtatni fog-e valamit Ukrajna.

A legújabb fejlemény ugyanis, hogy az ukránok (egyelőre nem ismert módon) kilőttek egy igencsak egyedi orosz tankot, a T–80UM2 prototípust, melyből a világon egyetlenegy létezett. A veszteséget az Oryx csoport szúrta ki, akik a háború képes bizonyítékai alapján próbálják rögzíteni mindkét fél veszteséglistáját. A Twiterre feltöltött képen az ominózus tank roncsa két kiégett teherautó közt látható, vagyis a csapás valószínűleg egy konvoj részeként érte a T–80UM2-t.

A tank pusztulásának pontos dátumát nem ismerjük, de a roncsokat március 17-én találták meg Szumi területen, Ukrajna északkeleti részén, Trosztyanec város közelében. A tank jelenléte pedig többek szerint is kérdéseket vet fel. Mint azt a The Drive leírja, a T–80UM2 egy újgenerációs tankprojekthez kapcsolódik, ez az Objekt 640 vagy ismertebb nevén Fekete Sas. Annyit tudni, hogy a tank fejlesztése 1998-ban már elkezdődött és a T–80UM2 és a Fekete Sas közt annyi az átfedés, hogy egyes források szerint a kettő egy és ugyanaz – vagyis a T–80UM2 volt a Fekete Sas prototípusa, amely egyébként sosem került tömegtermelésre. A tank a T–80U továbbfejlesztett karosszériájára épült pár újdonsággal: ilyenek a hegesztett-acél lövegtorony, illetve ami most talán fontosabb lehet – a továbbfejlesztett páncélozás, amelynek része a Kaktus robbanásra reagáló páncélzat. A tankot ellátták még végül a Drozd–2 aktív védelmi rendszerrel is. A lenti videón egy T–72-re felszerelt Arena-M védelmi rendszer működését lehet megtekinteni, és alapelveiben a Drozd–2 erre hasonlít: a radar érzékeli a tankelhárító lövedék érkezését, és automatikusan kilő egy repeszlövedéket, amely megsemmisíti, de legalábbis megrongálja a becsapódni készülő lövedéket.

A The Drive cikke ezek után elmorfondírozik azon, hogy ez a kísérleti tank mit keresett egyáltalán a csatatéren. Felmerül az is lehetőségként, amit a Military-Today.com írt fentebb a Twitteren közzétett kép mellé – vagyis hogy az oroszok a veszteségeik miatt mindent bevetnek, ami gurul. A The Drive szerint azonban kicsi az esélye, hogy ezek a veszteségek annyira súlyosak legyenek, hogy az oroszok egy prototípustól várják a megváltást, még akkor is, ha arra több jel is utal, hogy az Ukrajnába betörő hadsereg komoly logisztikai problémákkal küzd.

A másik lehetőség viszont épp azon alapszik az, hogy a T–80UM2 kísérleti jármű, amely bár nem került gyártósorra, de a prototípuson a mai napig is tesztelhetnek új rendszereket, olyanokat mint az említett Drozd–2. Mivel pedig Ukrajnában a tankelhárító fegyverek komoly gondot okoznak az oroszoknak, nem logikátlan arra gondolni, hogy itt kipróbálják az ezektől védő megoldások hatásosságát. Jelen ismereteink szerint egyébként a T–80UM2 volt az egyetlen olyan orosz tank ebben a háborúban, amit aktív védelmi rendszerrel szereltek fel – ám mint látható, ez annyira nem tűnik hatásosnak.

(Fotó: Twitter/Oryx)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
A Tesla sorsa múlhat a most bemutatott Cybertruck fogadtatásán
A Tesla sorsa múlhat a most bemutatott Cybertruck fogadtatásán
Ha bejön, akkor pickup-nagyhatalom lehet a cégből, ami Amerikában egyenlő a sikerrel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.