Egyetlen platform népszerűbb csak a TikToknál a fiatalok körében

2022 / 08 / 15 / Pőcze Balázs
Egyetlen platform népszerűbb csak a TikToknál a fiatalok körében
Az úgynevezett Z generáció, vagyis a kilencvenes évek vége és a 2010-es évek eleje közt születettek egyre kevesebbet használják a Facebookot - derül ki egy friss kutatásból.

A Pew Research Center a tizenhárom és tizenhét év közötti amerikai fiatalokat kérdezte a kutatásában, amelyről a TechCrunch számolt be. A tanulmány legfontosabb megállapítása nem igazán meglepő: a TikTok, amely 2018-ban debütált világszerte, elképesztően népszerű a fiatalok körében. A tinik kétharmada szokta böngészni a rövid videóiról ismert appot, míg tizenhat százalékuk "szinte folyamatosan" használja azt. Ennél egyetlen platform népszerűbb csak, a Google anyavállalatához, az Alphabethez tartozó YouTube, ami persze kicsit kilóg a valódi közösségi szolgáltatások sorából. A tizenévesek kilencvenöt százaléka használja a legismertebb videós appot. A YouTube-ot és a TikTokot az Instagram és a Snapchat követik, hatvankét, illetve ötvenkilenc százalékkal.

Hová tűnt a Facebook?

Nyolc éve, amikor a Pew elvégzett egy hasonló kutatást, a "nagy kék app", ahogyan a Metánál hívják, még egyértelműen vezette a listát, ami akkor nem tartalmazta a YouTube-ot. Mostanra azonban hetvenegy százalékról harminckét százalékra csökkent a Facebookot használók száma, ami ugyan még mindig több, mint a Twitter (23), a Twitch (20), a WhatsApp (17), a Reddit (14) vagy a Tumblr (5), de egy újabb tünete a nehézségeknek, amellyel a platform küzd. Februárban a Rakétán beszámoltunk arról, hogy először a története során nem növekszik az oldal felhasználóinak a száma, és a helyzet azóta sem javul, már a Meta árbevétele is csökkenni kezdett. A Facebooktól korábban kiszivárgott dokumentumok is mintha megerősítenék a tinikkel kapcsolatos problémákat: adataik szerint a fiatal felnőttek úgy érzik, hogy a szolgáltatás a negyveneseknek és ötveneseknek való, és az ott látható tartalom "unalmas, félrevezető és negatív".

Ettől függetlenül a közösségi média meghatározó része az amerikai tinik életének. A megkérdezettek több mint egyharmada nyilatkozott úgy, hogy szinte állandóan használja valamelyik platformot; és ugyanennyien érzik úgy, hogy túl sok időt töltenek a közösségi appokkal. Ezzel szemben valamivel több mint a felük saját bevallása szerint "pont megfelelő" időt szán ezekre az alkalmazásokra. Ezzel összhangban az sem tűnik valószínűnek, hogy egyhamar törölnék a fiókjaikat: ötvennégy százalékuk szerint "viszonylag nehéz" volna ezt megtenni, negyvenhat százalékuk viszont úgy gondolja, hogy "könnyen" meg tudnák oldani.

(Borítókép: Luke Porter/Unsplash)

Már hét gyerek halhatott meg egy fojtogatós TikTok-kihívás miatt A "blackout challenge" áldozatai mind tizenöt éven aluliak voltak.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.