Egyetlen platform népszerűbb csak a TikToknál a fiatalok körében

2022 / 08 / 15 / Pőcze Balázs
Egyetlen platform népszerűbb csak a TikToknál a fiatalok körében
Az úgynevezett Z generáció, vagyis a kilencvenes évek vége és a 2010-es évek eleje közt születettek egyre kevesebbet használják a Facebookot - derül ki egy friss kutatásból.

A Pew Research Center a tizenhárom és tizenhét év közötti amerikai fiatalokat kérdezte a kutatásában, amelyről a TechCrunch számolt be. A tanulmány legfontosabb megállapítása nem igazán meglepő: a TikTok, amely 2018-ban debütált világszerte, elképesztően népszerű a fiatalok körében. A tinik kétharmada szokta böngészni a rövid videóiról ismert appot, míg tizenhat százalékuk "szinte folyamatosan" használja azt. Ennél egyetlen platform népszerűbb csak, a Google anyavállalatához, az Alphabethez tartozó YouTube, ami persze kicsit kilóg a valódi közösségi szolgáltatások sorából. A tizenévesek kilencvenöt százaléka használja a legismertebb videós appot. A YouTube-ot és a TikTokot az Instagram és a Snapchat követik, hatvankét, illetve ötvenkilenc százalékkal.

Hová tűnt a Facebook?

Nyolc éve, amikor a Pew elvégzett egy hasonló kutatást, a "nagy kék app", ahogyan a Metánál hívják, még egyértelműen vezette a listát, ami akkor nem tartalmazta a YouTube-ot. Mostanra azonban hetvenegy százalékról harminckét százalékra csökkent a Facebookot használók száma, ami ugyan még mindig több, mint a Twitter (23), a Twitch (20), a WhatsApp (17), a Reddit (14) vagy a Tumblr (5), de egy újabb tünete a nehézségeknek, amellyel a platform küzd. Februárban a Rakétán beszámoltunk arról, hogy először a története során nem növekszik az oldal felhasználóinak a száma, és a helyzet azóta sem javul, már a Meta árbevétele is csökkenni kezdett. A Facebooktól korábban kiszivárgott dokumentumok is mintha megerősítenék a tinikkel kapcsolatos problémákat: adataik szerint a fiatal felnőttek úgy érzik, hogy a szolgáltatás a negyveneseknek és ötveneseknek való, és az ott látható tartalom "unalmas, félrevezető és negatív".

Ettől függetlenül a közösségi média meghatározó része az amerikai tinik életének. A megkérdezettek több mint egyharmada nyilatkozott úgy, hogy szinte állandóan használja valamelyik platformot; és ugyanennyien érzik úgy, hogy túl sok időt töltenek a közösségi appokkal. Ezzel szemben valamivel több mint a felük saját bevallása szerint "pont megfelelő" időt szán ezekre az alkalmazásokra. Ezzel összhangban az sem tűnik valószínűnek, hogy egyhamar törölnék a fiókjaikat: ötvennégy százalékuk szerint "viszonylag nehéz" volna ezt megtenni, negyvenhat százalékuk viszont úgy gondolja, hogy "könnyen" meg tudnák oldani.

(Borítókép: Luke Porter/Unsplash)

Már hét gyerek halhatott meg egy fojtogatós TikTok-kihívás miatt A "blackout challenge" áldozatai mind tizenöt éven aluliak voltak.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Világhírű román sportolóról mintázott humanoidot képeznek ki
Világhírű román sportolóról mintázott humanoidot képeznek ki
A robot első látásra nem sok hasonlóságot mutat Nadia Comănecivel, de okkal kapta róla a nevét.
Tévé után már hűtőt és mosógépet is vehetünk a Hisense-től
Tévé után már hűtőt és mosógépet is vehetünk a Hisense-től
A világ negyedik legnagyobb tévégyártója Magyarországon is elkezdi forgalmazni az intelligens nagy háztartási gépeit, köztük egy olyan hűtőszekrényt is, amelyet 21 colos táblagéppel szereltek fel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.