Már hét gyerek halhatott meg egy fojtogatós TikTok-kihívás miatt

2022 / 07 / 08 / Pőcze Balázs
Már hét gyerek halhatott meg egy fojtogatós TikTok-kihívás miatt
Többen is pert indítottak a TikTok ellen, miután a gyerekeik megfulladtak, amikor a platformon futó "blackout challenge"-ben, vagyis "ájulásos kihívásban" próbáltak részt venni. Minden áldozat tizenöt évnél fiatalabb volt.

A The Verge-ön olvasható hír szerint egy nemrég indított per áldozatai egy nyolc- és egy kilencéves gyermek voltak, ám a vádirat szerint a TikToknál már hosszú ideje tudtak más áldozatokról is. A szülők szerint 2021 januárja és decembere közt öt további, tíz és tizennégy év közötti fiatal esett a "blackout challenge" áldozatául. A rövid videóiról ismert platformon rengeteg, javarészt ártatlan kihívás érhető el, ám a baleseteket okozó kihívás arra biztatta a résztvevőket, hogy addig fojtogassák magukat, amíg el nem ájulnak. A cég képviselői azt mondják, hogy aki a "blackout challenge"-re keres a TikTokon, egy figyelmeztető képernyőt fog találni, amely felhívja a figyelmét annak a veszélyeire.

A perben azonban azt állítják, hogy az áldozatok nem kerestek rá a kihívásra, hanem az algoritmus ajánlotta fel azt nekik.

A TikTok szóvivője azt nyilatkozta, hogy ez a "kihívás" régebbi, mint maga a platform, és sosem volt népszerű náluk, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy azonnal eltávolítják az ilyen tartalmakat, ha rátalálnak azokra. A The Verge emlékeztet rá, hogy a TikTokon korábban már olyan kihívás is keringett, amelyben arra biztatták a diákokat, hogy rongáljanak az iskolájukban.

A TikTok az elmúlt néhány évben a legdinamikusabban fejlődő nagy közösségi platform lett, de közben folyamatos támadások érték, hol a fiatalkorúak nem megfelelő távol tartása miatt, hol az adatkezelési gyakorlataikkal összefüggésben. Ugyanakkor veszélyes kihívásokba nem csak itt lehet belefutni: korábban írtunk arról a Rakétán, amikor egy brit kislánynak az Amazon okoshangszórója azt javasolta, hogy nyúljon a konnektorba.

(Borítókép: Solen Feyissa/Unsplash)

Ez a TikTokról tanult kézjel mentett meg egy elrabolt tinédzsert Egy autós vette észre, hogy valami nincs rendben a szomszéd kocsiban.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Hátborzongató “cseppkövek” a fukusimai reaktorban készült első képeken
Hátborzongató “cseppkövek” a fukusimai reaktorban készült első képeken
Most először készültek képek az 1-es blokkban, a katasztrófa elsődleges helyszínén.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.