Már hét gyerek halhatott meg egy fojtogatós TikTok-kihívás miatt

2022 / 07 / 08 / Pőcze Balázs
Már hét gyerek halhatott meg egy fojtogatós TikTok-kihívás miatt
Többen is pert indítottak a TikTok ellen, miután a gyerekeik megfulladtak, amikor a platformon futó "blackout challenge"-ben, vagyis "ájulásos kihívásban" próbáltak részt venni. Minden áldozat tizenöt évnél fiatalabb volt.

A The Verge-ön olvasható hír szerint egy nemrég indított per áldozatai egy nyolc- és egy kilencéves gyermek voltak, ám a vádirat szerint a TikToknál már hosszú ideje tudtak más áldozatokról is. A szülők szerint 2021 januárja és decembere közt öt további, tíz és tizennégy év közötti fiatal esett a "blackout challenge" áldozatául. A rövid videóiról ismert platformon rengeteg, javarészt ártatlan kihívás érhető el, ám a baleseteket okozó kihívás arra biztatta a résztvevőket, hogy addig fojtogassák magukat, amíg el nem ájulnak. A cég képviselői azt mondják, hogy aki a "blackout challenge"-re keres a TikTokon, egy figyelmeztető képernyőt fog találni, amely felhívja a figyelmét annak a veszélyeire.

A perben azonban azt állítják, hogy az áldozatok nem kerestek rá a kihívásra, hanem az algoritmus ajánlotta fel azt nekik.

A TikTok szóvivője azt nyilatkozta, hogy ez a "kihívás" régebbi, mint maga a platform, és sosem volt népszerű náluk, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy azonnal eltávolítják az ilyen tartalmakat, ha rátalálnak azokra. A The Verge emlékeztet rá, hogy a TikTokon korábban már olyan kihívás is keringett, amelyben arra biztatták a diákokat, hogy rongáljanak az iskolájukban.

A TikTok az elmúlt néhány évben a legdinamikusabban fejlődő nagy közösségi platform lett, de közben folyamatos támadások érték, hol a fiatalkorúak nem megfelelő távol tartása miatt, hol az adatkezelési gyakorlataikkal összefüggésben. Ugyanakkor veszélyes kihívásokba nem csak itt lehet belefutni: korábban írtunk arról a Rakétán, amikor egy brit kislánynak az Amazon okoshangszórója azt javasolta, hogy nyúljon a konnektorba.

(Borítókép: Solen Feyissa/Unsplash)

Ez a TikTokról tanult kézjel mentett meg egy elrabolt tinédzsert Egy autós vette észre, hogy valami nincs rendben a szomszéd kocsiban.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
A Xiaomi 13T Pro 144Hz-es képfrissítésű OLED kijelzővel, 120 wattos gyorstöltéssel és 350 ezer forint alatti árcédulával igyekszik magához édesgetni azokat, akiknek nem opció, hogy félmillió forintot fizessenek ki egy olyan telefonért, amiben minden megtalálható, amit egy mai csúcskészüléktől elvárhatnánk.
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Eddig átlagosan 50 nap volt egy fatva megalkotása, olykor több év, de az MI segítségével akár már öt óra alatt elkészülhet egy törvény.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.