Egyhetes üzemidőt ígér a telefonoknak a Samsung és az IBM új processzordizájnja

2021 / 12 / 13 / Bobák Áron
Egyhetes üzemidőt ígér a telefonoknak a Samsung és az IBM új processzordizájnja
Globális chiphiány ide vagy oda, a félvezetőgyártók a háttérben folyamatosan dolgoznak rajta, hogy a jövő processzorai a maiaknál is sokkal gyorsabbak és gazdaságosabbak legyenek. A december elején megrendezett International Electron Devices Meetingen a Samsung és az Intel is olyan új technológiát jelentett be, amely garantálhatja, hogy Moore törvénye még jó ideig érvényben maradjon.

A Samsung és az IBM által bemutatott Vertical Transport Field Effect Transistors (VTFET) lényege, hogy a hagyományos chipekkel ellentétben a tranzisztorok nem a szilíciumlapkán fekszenek egymás mellett, hanem vertikálisan, egymásra rendeződve helyezkednek el a chipben - írja az Engadget. Ez lehetővé teszi, hogy egységnyi helyen a mainál jóval több tranzisztort helyezzenek el, ami a nemrég bemutatott Nanosheet technológiás chipeknek is új lökést adhat: az IBM szerint a VTFET technológiával készülő chipek akár 85 százalékkal kevesebb energiát fogyaszthatnak, mint a jelenlegi processzorok, így akár az is lehetségessé válik, hogy hetente csak egyszer kelljen töltenünk a telefonunkat. Az új technológia az olyan energiaigényes területeken is jelentős változást hozhat, mint a kriptobányászat, ami a lényegesen alacsonyabb energiafelhasználás miatt sokkal fenntarthatóbbá válhat.

Moore törvénye

Bár Gordon E. Moore, az Intel alapítója nem pontosan ezt mondta, a róla elnevezett Moore-törvényt a leggyakrabban úgy szokták idézni, hogy "az integrált áramkörökben található tranzisztorok száma 18 havonta (más források szerint kétévente - a szerk.) megduplázódik". Ez a szabály az elmúlt ötven évben igaznak is bizonyult: míg az 1971-ben bemutatott Intel 4004 processzorban mindössze 2300 tranzisztor volt, a mai processzorokban található tranzisztorok száma már a tízmilliárdot is jócskán meghaladja.

A Reuters beszámolója szerint ugyanezen a konferencián az Intel is beszámolt egy hasonló megoldásról, ami a 2020-as évek második felében érkezhet meg. Az Intel számításai szerint az egymásra rendezett tranzisztorokkal akár 30-50 százalékkal fogják tudni növelni az egységnyi helyen elférő tranzisztorok számát, amely kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy a mainál lényegesen gyorsabb processzorokat tudjanak előállítani.

(Borítókép: Samsung/IBM)

Vajon valóban elbukik a Moore-törvény, vagy van még tovább? Moore-törvénye évtizedekig az informatika világítótornyaként jelezte előre a technológiai fejlődés ütemét, a bukását sokan megjósolták, de eddig még mindig megúszta.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Már készül a jövő “kvantuminternete”, amelynek kulcsa a kvantumdob
Már készül a jövő “kvantuminternete”, amelynek kulcsa a kvantumdob
A Koppenhágai Egyetem Niels Bohr Intézete már a jövő világhálójának, a “kvantuminternetnek” a legszükségesebb összetevőjén dolgozik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.