Egykor az egész Földet víz borította

2020 / 03 / 04 / Felkai Ádám
Egykor az egész Földet víz borította
Amikor a Föld még csak fortyogó magmaóceán volt, vízpára és különböző gázok szöktek a légkörébe.

Hogy honnan került ide a víz, az jó kérdés. Egyes elméletek szerint jégben gazdag meteorok csapódtak be, mások szerint azzal a mindenféle részecskét tartalmazó porral, amiből a naprendszerünk is született.

Miután pedig a Föld kihűlt, ez a víz eső formájában visszahullott a talajra.

Arra kérdésre, hogy a víz honnan származik, a mostani tanulmány sem tud válaszolni, az viszont biztosnak tűnik, hogy a víz már akkor jelen volt, amikor még magma hevítette a felszínt. A magmából aztán a tenger alját jelentő bazalttakaró lett nagyjából 3,2 milliárd évvel ezelőtt.

A kutatók Északnyugat-Ausztrália vadonját tanulmányozták, ahol a sziklás táj máig őrzi a magma és a víz kölcsönhatásából keletkezett hidrotermikus rendszer nyomait 3,2 milliárd évvel ezelőttről. Az egykori tengerfenékből származó mintákból pedig az oxigén különböző izotópjait is ki lehet mutatni.

Jelenleg az óceánokban az oxigén stabil izotópjai közül a az O16 van többségben, aminek az az oka, hogy az öreg óceán O18 izotópjait elnyelték a kontinensek. Jelentősebb földtömegek híján azonban az O18-ból volt több. A kutatók számítógépes modellezése, amit a mintákban a kétféle izotóp eloszlásából kalkuláltak ki, arra a következtetésre jutott, hogy akkoriban még egyáltalán nem voltak kontinensek.

Az eddig sem volt kérdéses a kutatók számára, hogy egykor az egész bolygót óceán borította, abban viszont már nem volt egyetértés, hogy mennyi szárazföld lóghatott ki akkortájt a víztömegből.

Amennyiben viszont igaz a feltételezés, hogy egykor az egész bolygó víz alatt volt, úgy az élet kialakulási helyének meghatározásához is közelebb juthatunk. Eddig ugyanis két elmélet létezett: vagy a különböző hidrotermikus kiszájadzások a tengerek alján, vagy a kisebb tavak a szárazföldeken jelentették a helyszínt a földi élet első megjelenésének.

Ezek szerint viszont akkortájt szárazföld nem állt rendelkezésre.

Egyébként a Jupiter holdján, az Európán is épp azért feltételezhető az élet, mert ez az ottani tenger hasonló hidrotermikus forrásai közelében nagyobb valószínűséggel alakulhatott ki.

(Képek: wikipedia, Pixabay)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
A SCoPEx program keretében kis mennyiségű kalcium-karbonátot engedtek volna a sztratoszférába, hogy megfigyeljék hogyan viselkedik az anyag és alkalmas-e arra, hogy a napsugarakat visszatükrözve hűtse a Földet későbbi szoláris geomérnökségi akciók során. A projekt beszüntetését maguk a résztvevő kutatók kezdeményezték. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne folytatódnának a kísérletek máshol, más anyagokkal.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.