Egymillió dolláros bírságot kaphat, aki másokat figyel meg titokban a Tile nyomkövetőjével

2023 / 02 / 21 / Pőcze Balázs
Egymillió dolláros bírságot kaphat, aki másokat figyel meg titokban a Tile nyomkövetőjével
A nyomkövetők piacán állandó vita zajlik arról, hogy mennyire etikus mások elől elrejteni ezeket az apró kütyüket. A Tile-nél különös megoldást találtak a problémára: ki lehet kapcsolni az elrejtett nyomkövetők detektálását, de jaj annak, aki ezzel visszaél.

A The Verge-ön olvasható hír szerint a Tile nyomkövetők mostantól nem csak arra jók, hogy megtaláljuk a nappaliban vagy a parkban elhagyott kulcscsomónkat, hanem kifejezetten lopásellenes üzemmódban is használhatóak. Ez azt jelenti, hogy a tulajdonoson kívül senki sem fogja látni, hogy az apró eszköz épp ott van-e a közelében.

A Tile, ami évekkel megelőzte az AirTageket, pontosan ugyanazon az elven működik, mint az Apple rendszere: a kütyük önállóan nem tudnak kommunikálni, mert a mobilkapcsolat azonnal lemerítené azokat, ám a Tile alkalmazást futtató mobilok automatikusan és észrevétlenül kapcsolatba tudnak lépni velük Bluetooth-on keresztül. Így elég, ha a nyomkövetőnk mellett elsétál egy idegen, akinek a telefonján a háttérben fut a Tile app, és máris láthatjuk, hogy hol hagytuk el a holminkat, ráadásul anélkül, hogy az illető erről bármit sejtene. Éppen ezért volt korábban szükség a Scan and Secure funkcióra, amellyel le tudjuk ellenőrizni, hogy valaki nem csempészett-e a hátizsákunkba egy nyomkövetőt; az Apple korábban hasonlóan kellett, hogy eljárjon, hogy megnehezítse a visszaéléseket. Az AirTagek és a Samsung SmartTagjei ugyan később érkeztek a piacra, de helyzeti előnyben vannak, hiszen gyakorlatilag bármelyik iPhone vagy Samsung készülék segíthet megtalálni azokat, külön alkalmazás nélkül - vagyis sokkal nagyobb az esélye, hogy megkerül, amit elhagytunk.

A Tile, hogy versenyképes maradjon, most megpróbált egyszerre hasznos lopásgátló, és felelős, a privát szférát megvédő megoldást fejleszteni

Ahhoz ugyanis, hogy a lopásgátló üzemmódot élesítsük, először ki kell választanunk, hogy melyik nyomkövetőnket szeretnénk így használni, például azt, ami a tárcánkban vagy az autónkban van. Ezután el kell, hogy fogadjuk a felhasználási feltételeket, köztük azt is, hogy ha egy bíróság úgy látja, hogy bűncselekményt követtünk el a kütyüvel, hajlandóak vagyunk egymillió dollárt fizetni a cégnek. Végül még be kell, hogy mutassuk a személyinket és az arcunkat is, hogy egy erre szakosodott vállalatnál leellenőrizzék és rögzítsék a személyazonosságunkat.

Kérdés, hogy ez a procedúra megijeszti a felhasználókat vagy épp felbátorítja őket, de a cég szerint az összes nyomkövetőt valódi személyazonossághoz kéne rendelni, be kéne tiltani azokat a termékeket, amelyek kifejezetten megfigyelési célokkal készültek, illetve minden körülmények között bűncselekménnyé kéne nyilvánítani, ha valaki így sérti meg mások magánszféráját - írják.

(Fotó: Tile)

Már androidos telefonon is ellenőrizhetjük, hogy nem figyelnek-e meg az Apple nyomkövetőjével Miután kiderült, hogy a tavasszal bemutatott AirTaggel kicsit túlságosan is egyszerűvé vált titokban megfigyelni másokat, az Apple-nek nem volt más választása, mint hogy androidos felhasználók számára is lehetővé tegye, hogy a telefonjukon ellenőrizhessék a közelben levő, gazdátlan nyomkövetőket.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Az IBM, a Meta és ötven további szervezet helyezkedett szembe az OpenAI-jal és a Google-lel
Az IBM, a Meta és ötven további szervezet helyezkedett szembe az OpenAI-jal és a Google-lel
Az MI Szövetség tagjai a nyitottabb mesterséges intelligenciában hisznek.
DNS-ben tárol adatokat a Biomemory nevű apró kártya, ami százötven évig garantálja az információk épségét
DNS-ben tárol adatokat a Biomemory nevű apró kártya, ami százötven évig garantálja az információk épségét
Egyelőre méregdrága, de hosszú távon olcsóbb lehet a DNS-alapú tárolás, mint az elektronikus.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.