Egyre gyorsabban és gyorsabban érnek a lányok

2020 / 02 / 12 / Felkai Ádám
Egyre gyorsabban és gyorsabban érnek a lányok
A mell kialakulása, a női pubertás első klinikai jele, évtizedenként átlagosan három hónappal korábban következett be 1977 és 2013 között – abban az időszakban, amelyet vizsgáló harminc tanulmány adatait összegezték most a kutatók.

A tanulmány szerzői arra viszont már nem tudtak válaszolni, hogy ennek mi lehet az egészségügyi vonzata, mivel eddig nem sokan vizsgálták, hogy a mell korai kialakulása milyen hatással van hosszútávon a nők életére.

Hozzátették, hogy ugyanakkor a korai életkorban megjelenő első menstruáció – a női pubertás utolsó klinikai jele – kapcsolatba hozható magasabb fokú elhízásra való hajlammal, kettes típusú cukorbetegséggel, szívbetegséggel és allergiák megjelenésével.

A mostani tehát harminc korábbi tanulmány adataira támaszkodik, és arra a megállapításra jut, hogy a mell kialakulása a világ különböző tájain a következő életkorokban történik: 10-11 éves kor közt Európában, 10 évesen a Közel-Keleten, 9-11 év között Ázsiában, 9-10 év között az Egyesült Államokban, végül 10-13 éves kor közt Afrikában.

A gyorsulás okát a kutatók nem ismerik biztosan, de akad pár ötletük a miértre. Magyarázat lehet (legalábbis részben) a magasabb testtömeg index (BMI), amely hozzájárul a korábban megjelenő menstruációhoz és tejmirigy fejlődéshez. A zsírszövet ugyanis a hormonrendszer fontos része, amelynek mind a hormonok termelésében, mind azok lebontásában szerepe van. Logikusnak tűnik tehát, ha egy adott korban a zsírszövet mennyisége későbbi életkorra lenne amúgy jellemző, az beindíthatja a pubertást.

Ám önmagában a fenti tényező nem magyarázza ezt a drasztikus változást.

Egyéb faktor lehet a hormonokat termelő belsőelválasztású mirigyek működését megzavaró vegyületek. Bizonyos kemikáliák (például a DDT és a DDE) ugyanis kiválthatják a korai pubertást.

Az eredményeket február 10-én tették közzé a JAMA Pediatrics című lapban, ám a kutatásban nem résztvevő orvosok éltek néhány kritikai észrevétellel. Ezek közé tartozik, hogy bár a tanulmány érdekes eredményre jutott, hasznosabb lett volna azt egyéb faktorokkal kombinálni, mint amilyen a csontnövekedés és a menstruáció megjelenése. Az ezekkel való korreláció ugyanis komolyabb bizonyíték lenne a pubertás mind korábbi életkorban történő megjelenése mellett.

(Kép: Pixabay)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Karnyújtásnyira az influenza nélküli világ – és ehhez oltás sem kell
Karnyújtásnyira az influenza nélküli világ – és ehhez oltás sem kell
A “7-es vegyület” lehet az influenza elleni csodafegyver, amely a védőoltásokat is leválthatja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.