Egyre jobban belerondít a világűrről készült fotókba Elon Musk űrinternete

2022 / 01 / 22 / Pőcze Balázs
Egyre jobban belerondít a világűrről készült fotókba Elon Musk űrinternete
Különösen alkonyatkor és pirkadatkor zavaróak a Starlink műholdjai által húzott csíkok.

Elon Musk műholdas internetéről korábban többször írtunk a Rakétán, többek között tavaly februárban, amikor már Magyarországról is fel lehetett iratkozni a szolgáltatásra. A Starlink a tervek szerint egy többezer műholdból álló hálót fog fonni több rétegben a Föld köré, hogy a teljes bolygót jó minőségű internethez juttassa. De mivel egy cella csak korlátozott mennyiségű sávszélességet tud biztosítani, ezért a nagyvárosokban, amelyekben lassan az 5G is megszokottá válik, sosem lesz érdemes előfizetni rá.

Alkonyattól pirkadatig

A Gizmodo most arról számolt be, hogy a Caltech kutatói Przemek Mróz vezetésével 2019 novembere és 2021 szeptembere közti felvételeket vizsgáltak, amelyek az egyetem Palomar obszervatóriumában készültek, a Samuel Oschin teleszkópot használó Zwicky Transient Facility (ZTF) égboltfelmérő programban.

A ZTF optikai és infravörös tartományban készít képeket, végigpásztázva a teljes éjjeli égboltot. Célja, hogy hirtelen változásokat, például kialvó csillagokat vagy korábban nem ismert aszteroidákat vegyen észre. A vizsgált időszakban több mint ötezer olyan csíkot találtak a kutatók, amelyeket Musk műholdjai húztak. Ezek "nem befolyásolták komolyabban" a munkát, annak ellenére, hogy a számuk folyamatosan nőtt, fél százalékról egészen tizennyolc százalékra. Mivel a Starlink műholdjai alacsonyan, körülbelül ötszázötven kilométer magasan keringenek, ezért leginkább szürkületkor hagynak nyomot a képeken.

Aggasztó tendenciák

Mróz és kollegái két dologtól tartanak a leginkább a közeljövőben: ahogyan más szolgáltatók, például az ezerkétszáz kilométerről dolgozó OneWeb, magasabban működtetnek majd flottákat, már a szürkületen kívüli időpontokban is sérülni fognak a képek. Emellett ha Musk flottája kétezerről a tervezett tízezerre nő 2027-re, akkor gyakorlatilag minden alkonyatkor és pirkadatkor készült felvételükön lesz legalább egy csík. Ezek ugyan az összes képpont egytized százalékát érintik csak, de ez elegendő ahhoz, hogy elfedjenek egy még észre nem vett objektumot. Igaz, a kutatók szerint az időjárás még mindig sokkal jobban befolyásolja a munkájukat.

(Borítókép: ZTF/Caltech, fotó: Joe McNally/Getty Images)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Újraírták a Tejútrendszer történetét
Újraírták a Tejútrendszer történetét
Nem először történt ilyen és lehetséges, hogy további elemzések után tovább tisztul a kép a galaxis múltját illetően.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.