Egyre jobban belerondít a világűrről készült fotókba Elon Musk űrinternete

2022 / 01 / 22 / Pőcze Balázs
Egyre jobban belerondít a világűrről készült fotókba Elon Musk űrinternete
Különösen alkonyatkor és pirkadatkor zavaróak a Starlink műholdjai által húzott csíkok.

Elon Musk műholdas internetéről korábban többször írtunk a Rakétán, többek között tavaly februárban, amikor már Magyarországról is fel lehetett iratkozni a szolgáltatásra. A Starlink a tervek szerint egy többezer műholdból álló hálót fog fonni több rétegben a Föld köré, hogy a teljes bolygót jó minőségű internethez juttassa. De mivel egy cella csak korlátozott mennyiségű sávszélességet tud biztosítani, ezért a nagyvárosokban, amelyekben lassan az 5G is megszokottá válik, sosem lesz érdemes előfizetni rá.

Alkonyattól pirkadatig

A Gizmodo most arról számolt be, hogy a Caltech kutatói Przemek Mróz vezetésével 2019 novembere és 2021 szeptembere közti felvételeket vizsgáltak, amelyek az egyetem Palomar obszervatóriumában készültek, a Samuel Oschin teleszkópot használó Zwicky Transient Facility (ZTF) égboltfelmérő programban.

A ZTF optikai és infravörös tartományban készít képeket, végigpásztázva a teljes éjjeli égboltot. Célja, hogy hirtelen változásokat, például kialvó csillagokat vagy korábban nem ismert aszteroidákat vegyen észre. A vizsgált időszakban több mint ötezer olyan csíkot találtak a kutatók, amelyeket Musk műholdjai húztak. Ezek "nem befolyásolták komolyabban" a munkát, annak ellenére, hogy a számuk folyamatosan nőtt, fél százalékról egészen tizennyolc százalékra. Mivel a Starlink műholdjai alacsonyan, körülbelül ötszázötven kilométer magasan keringenek, ezért leginkább szürkületkor hagynak nyomot a képeken.

Aggasztó tendenciák

Mróz és kollegái két dologtól tartanak a leginkább a közeljövőben: ahogyan más szolgáltatók, például az ezerkétszáz kilométerről dolgozó OneWeb, magasabban működtetnek majd flottákat, már a szürkületen kívüli időpontokban is sérülni fognak a képek. Emellett ha Musk flottája kétezerről a tervezett tízezerre nő 2027-re, akkor gyakorlatilag minden alkonyatkor és pirkadatkor készült felvételükön lesz legalább egy csík. Ezek ugyan az összes képpont egytized százalékát érintik csak, de ez elegendő ahhoz, hogy elfedjenek egy még észre nem vett objektumot. Igaz, a kutatók szerint az időjárás még mindig sokkal jobban befolyásolja a munkájukat.

(Borítókép: ZTF/Caltech, fotó: Joe McNally/Getty Images)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Jövő januárban benépesül a Hold - két leszállóegység landol a felszínen
Jövő januárban benépesül a Hold - két leszállóegység landol a felszínen
Japán még az Egyesült Államok előtt landolhat a Holdon jövőre, az űreszközük már régen útnak is indult. Január 20-án és 25-én derül majd ki, sikerül-e a leszállás az űrügynökségeknek.
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az Európai Űrügynökség (ESA) CO2M nevű küldetése a világon elsőként fogja mérni, hogy mennyi szén-dioxid kerül a légkörbe kifejezetten az emberi tevékenység következtében.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.