Egyre jobban látszik, mikortól tűnnek el a benzines autók

2020 / 09 / 25 / Pőcze Balázs
Egyre jobban látszik, mikortól tűnnek el a benzines autók
Gavin Newsom kaliforniai kormányzó rendeletben írta elő, hogy 2035-től az államban csak károsanyag-kibocsátás nélkül működő személyautókat lehet eladni. Vannak országok, amelyek még ennél is ambiciózusabbak.

Kalifornia nem csak egy állam az ötven közül. Negyvenmillió lakosával a legnépesebb; ha önálló ország lenne, a világ ötödik legnagyobb gazdaságát tudná magáénak, Németország mögött, de Indiát megelőzve. Ezért ahogyan például az online adatvédelem terén, úgy a közlekedésben is valószínű, hogy a teljes Egyesült Államok követni fogja az "arany állam” által kijelölt utat. A közelmúltban a Rakéta is beszámolt arról, hogy folyamatosan erdőtüzek nehezítik a helyiek életét, így alig másfél hónappal az elnökválasztás előtt érthető, hogy Kalifornia demokrata kormányzója határozott üzenettel állt a választói elé.

A TechCrunch által idézett közlemény szerint a közlekedési szektor felelős a helyi széndioxid és szénmonoxid kibocsátás több mint feléért, a szmog nyolcvan százalékáért és a dízelszennyezés majdnem egészéért. Attól, hogy csak környezetbarát autókat és kisteherautókat lehet majd kapni az államban, azt várják, hogy az üveghatású gázok kibocsátása harmadával, a nitrogén-oxidoké nyolcvan százalékkal esik vissza. Ezt követik majd 2045-re a teherautók és egyéb nehézjárművek.

Ez nem jelenti azt, hogy nem lehet majd benzines autókkal közlekedni,

sőt, a használtautó-piacon továbbra is értékesíthetik majd a helyiek az autóikat, de a politikusok arra számítanak, hogy addigra mindenkinek jobban meg fogja érni, hogy zöld autóval járjon. Ehhez persze egyszerre kell majd fejlődnie az autóknak és a töltőhálózatnak is.

Bár a tizenöt évnyi távolság bátornak tűnik, vannak, akik még a kaliforniaiaknál is ambiciózusabbak: Norvégia már öt éven belül szeretné elérni ezt, de Dánia, Izland, Írország, Hollandia, Szlovénia, Svédország és Skócia is megelőzi majd a legnépesebb amerikai államot, sőt, még Németország is 2030-at említi, mint céldátumot. Franciaország és Spanyolország szintén 2035-ben, illetve 2040-ben gondolkodnak, csakúgy, mint az Egyesült Királyság, ám utóbbinál felröppentek olyan pletykák, hogy ezt a dátumot 2030-ra hozhatják előre.

(Fotó: Pixabay, Levi Bianco/Getty Images)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
"Olyasmit készítünk, ami már nem is igazán autó" - mondta Musk a napokban az új Tesla Roadsterről, amit a tervek szerint még idén bemutatnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.