Egyre kevesebb a gabonasilókban történő haláleset és egy robotnak köszönhetően még kevesebb lehet

2023 / 04 / 01 / Bobák Zsófia
Egyre kevesebb a gabonasilókban történő haláleset és egy robotnak köszönhetően még kevesebb lehet
A Gabona Zsizsik gépet azért fejlesztették, hogy megkeverje, szellőztesse és feltörje az összeragadt szemesterményt a tárolókban, az első kereskedelmi alkalmazási tesztekre már sor került.

A Grain Weevil (Gabona Zsizsik) robotot a Nebraskai Egyetem kutatói fejlesztették, hogy segítségével automatizáljanak egy olyan munkát, amelyet időnként még mindig emberek végeznek és ami időről időre életeket is követel. A gabonát és más szemesterményt tartalmazó óriási tárolók tartalmát kezelő dolgozók közül minden évben néhány csapdába esnek a sok tonnányi búza, kukorica vagy más termény apró szemei között: a Purdue Egyetem rendszeresen elvégzett felmérése szerint 2020-ban 35 ilyen esetet jelentettek be az Egyesült Államokban, 2021-ben már csak 29-et és ezek közül kisebb arányú volt a halálos kimenetelű balesetek száma, csak 11 a 29-ből.

Mivel történelmileg magasabb szokott lenni a hasonló halálos/nem halálos események megoszlása és sokkal gyakoribb a 21 éven aluli kiskorúakat érintő esetek száma (2021-ben az összes szemesterménnyel kapcsolatos halálos balesetben csak egy 16 éves vesztette életét), ezért az emberek felkészültsége és a biztonságos feltételek megteremtése úgy tűnik, nagyobb figyelmet kapott az elmúlt időkben. Azonban ezt a néhány tragikus történést is meg lehet előzni olyan módszerekkel, amelyek szükségtelenné teszik az emberek szemesterményekkel teli tárolókban való munkáját.

A Grain Weevil célja, hogy felváltsa az emberi munkaerőt a silókban. A robotot gyártó cég alapítói, Zane Zents, valamint Ben és Chad Johnson elmondása szerint az ötlet személyes tapasztalat eredményeként merült fel bennük, egyik barátjuk kérte őket ugyanis arra, hogy építsenek neki egy olyan robotot, ami helyette dolgozik a tárolókban, hogy soha többé ne kelljen belépnie oda. Az egyszerű, 18 kilogrammos, távoli irányítással és automata üzemmódban is működő gép propellerek segítségével hajtja magát előre és töri a szemeket, és könnyű szerkezete miatt a felszínen marad, illetve lesüllyedés után is könnyedén a felszínre kapaszkodik. A gép időről időre felkeveri a terményt, elegyengeti a tároló tartalmát, adatokat gyűjt és abban is segít, hogy a szemek megfelelő módon a kivezető berendezésbe kerüljenek.

A gép prototípusát két év alatt építették meg, majd különféle pályázatok és díjak elnyerése után tovább fejlesztették a szerkezetet és az első teszteket tavaly ősszel végezték el Nebraska, Iowa és Tennessee államok farmjain. Az erről készült felvételeken jól látható, hogyan küzdi le a mechanikus zsizsik az akadályokat, a közeljövőben pedig elkezdheti beteljesíteni alkotóinak célját, vagyis azt, hogy "ne legyen több csizma a gabonaszemekben".

(Fotó: Grain Weevil)

Élve temetheti el áldozatát a silókban tárolt gabona, de már érkezik a megoldás a csapda ellen Évente sok-sok emberi életet követelnek a gabonatároló silók, mivel a szemes termények tetejére lépve könnyen elsüllyedhet és megfulladhat az óvatlan munkás, de a technológia segítségével találtak megoldást a problémára.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Tizenhat év után újra járt egy lebénult nő és gondolatok útján írtak üzenetet Emmanuel Macronnak egy globális csúcstalálkozón
Tizenhat év után újra járt egy lebénult nő és gondolatok útján írtak üzenetet Emmanuel Macronnak egy globális csúcstalálkozón
Fegyveres robotkutyák és deepfake-eket kreáló programok helyett a mesterséges intelligencia pozitív oldalát láthattuk egy nemzetközi rendezvényen.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.