Egyre több titokzatos, ismétlődő rádiójel érkezik a Földre – huszonöt újabbat találtak

2023 / 04 / 28 / Felkai Ádám
Egyre több titokzatos, ismétlődő rádiójel érkezik a Földre – huszonöt újabbat találtak
Az FRB-k, a gyors rádiókitörések alapvetően olyan jelenségek, amelyek eredetére jelenleg nincs elfogadott magyarázat. Ezen jelek közül is kiemelkednek azok, amelyek szabályos időközönként ismétlődnek – most, hogy elkezdtünk ezekre jobban figyelni, 25 újabb ilyet azonosítottunk.

A gyors rádiókitörések (FRB) napjaink egyik legerősebb és legtitokzatosabb csillagászati jelenségei. Ezek a gyorsan lezajló események olyan kitörésekből állnak, amelyek több energiát bocsátanak ki egy ezredmásodperc alatt, mint a Napunk három teljes nap alatt. Ritka esetben ugyan, de a hasonló kitörések nem ezredmásodpercekig tartanak mindössze, hanem ismétlődnek. Ezekre ugyan máig nem igazán akad megnyugtató magyarázat, de szerencsére a közösen dolgozó obszervatóriumok és nemzetközi együttműködések jócskán megnövelték a tanulmányozható események számát – számol be róla a Science Alert.

A vezető obszervatórium a kanadai hidrogénintenzitás-térképezési kísérlet (CHIME), egy következő generációs rádióteleszkóp, amely a kanadai British Columbiában található Dominion Radio Astrophysical Observatory (DRAO) területén kapott helyet. A CHIME nagy látómezőjének és széles frekvencia-lefedettségének köszönhetően nélkülözhetetlen eszköz az FRB-k észleléséhez – a mai napig több mint 1000 forrást azonosított be.

Miért érkeznek az emberi szívdobogásra emlékeztető jelek a mélyűrből? A mostanáig észlelt leghosszabb, gyors rádiójel zavarba ejti a kutatókat: egészen úgy hangzik, mint a szívdobogás, és a mélyűrből érkezik.

A CHIME-t eredetileg arra tervezték, hogy érzékelje a semleges hidrogén által elnyelt és kibocsátott fény hullámhosszát, amely 21 centiméteres hidrogénvonalként ismert. Ily módon a csillagászok megmérhették, milyen gyorsan tágult az Univerzum a csillagászati „sötét középkorban”, és összehasonlíthatták a megfigyelhető későbbi kozmológiai korszakokkal. Később viszont kiderült, hogy a CHIME ideális eszköz az FRB-k tanulmányozására, köszönhetően széles látómezőjének és az általa lefedett frekvenciatartománynak (400-800 MHz). A CHIME/FRB Együttműködés célja pedig az FRB-k észlelése és jellemzése, valamint a forrásuk beazonosítása.

Habár nincs tehát univerzális, elfogadott magyarázat az FRB-k származására, ettől független igen gyakori eseményről beszélünk. A becslések szerint bolygónk égboltján napi ezer ilyen esemény lenne észlelhető. Ami az FRB-k forrását illeti, a vélemények erősen széttartanak a legtöbb esetben: egyes FRB-ket ugyan a feltételezések szerint a neutroncsillagok és a fekete lyukak okoznak (ami a környezetük nagy energiasűrűségének tulajdonítható), más hasonló jelek azonban továbbra is ismeretlen folyamatok eredményeként alakultak ki. Ezek származására aztán több elmélet is akad a pulzároktól és magnetároktól a GRB-kig (gammasugár-kitörés) és a földönkívüli kommunikációig.

Az ismétlődő jelek az FRB-ken belül viszont igazi ritkaságnak számítanak: a korábban azonosított több mint 1000 FRB közül csak 29 ismétlődő akad. Érdekesség, hogy gyakorlatilag az összes ismétlődő FRB szabálytalan módon ismétlődik – az egyetlen kivétel az FRB 180916, amelyet a CHIME kutatói fedeztek fel 2018-ban – ez utóbbi éppen 16,35 naponként pulzál.

A most kifejlesztett algoritmus segítségével a CHIME/FRB 25 új ismétlődő forrásra bukkant, a CHIME adataiban, amelyek a 2019 és 2021 közötti időszakból származnak, ami majdnem megduplázta az eddig ismert források számát. Ezenkívül a csapat felfigyelt néhány nagyon érdekes jellemzőre is:

  • Az FRB-k mindössze 2,6 százaléka ismétlődő az eddigi adatok alapján.
  • Sok újonnan azonosított, ismétlődő jel esetén csak néhány sorozatot észleltek, ami miatt a forrásaik majdnem olyan inaktívnak tűnnek, mint az egysorozatos FRB-ké.
  • Az előbbi megállapítás miatt nem zárható ki, hogy az egyetlen sorozatot produkáló források ismét “felébredhetnek”, és idővel ismétlődő kitöréseket mutatnak ezek is.
  • Az sem zárható ki, hogy alapvetően az összes FRB ismétlődik, csak a legtöbb forrás nem túl aktív.
  • Bármilyen, az FRB-k eredetével kapcsolatos magyarázatnak így arra is ki kell térnie, hogy egyes FRB-k forrása miért sokkal aktívabb, mint a többié.

A kutatás a fenti együttműködés keretében mindenesetre folyik tovább.

(Kép: Flickr/European Southern Observatory)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
A Voyager 1 már nem kommunikál érthetően, de még ad életjeleket
A Voyager 1 már nem kommunikál érthetően, de még ad életjeleket
A Voyager 1 1977 óta utazik a világűrben és mára olyan messzire jutott a Földtől, hogy az irányítóközponttal való üzenetváltás majdnem két napba telik. Az űreszközzel egy ideje problémák vannak és adatokat már nem tud küldeni, a "szívdobogását" azonban még detektálják a NASA JPL munkatársai.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.