Egyszerre két drónt is képes elfogni egy oktokopter – majd zsákmányként magával is viszi őket

2022 / 08 / 08 / Palotai Nándor
Egyszerre két drónt is képes elfogni egy oktokopter – majd zsákmányként magával is viszi őket
A tervezők szerint ez sokkal biztonságosabb, mintha csak hagynák lezuhanni a hatástalanított drónokat.

A drónok tömeges elterjedését követően megszaporodtak a velük való visszaélések is, mint például a tiltott területekre való berepülés és filmezés, de sok esetben csempészek, illetve különböző milíciák is felhasználtak már illegitim célokra távirányíthatós multikoptereket. Ezzel párhuzamosan megjelentek a különböző, védekezésre kitalált berendezések is, köztük több puskaszerű eszközzel, melyek a drónok kommunikációját megzavarva kényszerítik őket földre, de egyre több a „drónelfogó drón” is a piacon. Ezen megoldások egy része valóban működőképes – a rotorjaitól megváló, hálót kilövő kvadkopterről mi is beszámoltunk –, azonban a legtöbb esetben az illetéktelen multikopter földre kényszerítéséig tervezik csak meg az adott eszközt és eljárást, ennek eredményeképpen pedig sok esetben a hatástalanított drón irányíthatatlanul zuhan le, komoly sérülésveszélyt jelentve.

A közös európai összefogással működő AUDROS (Autonomous Drone System) projekt keretében kutatók egy olyan drónelfogó drónt terveztek, mely nemcsak hatástalanítja az esetlegesen illetéktelenül betolakodó multikoptert, hanem magával is viszi az üzemeltető bázisára, nem hagyja a földre hullani azt – hívta fel rá a figyelmet a New Atlas. Az Eagle One névre hallgató drón töltéséről és üzemeléséről a lengyel Dronehub cég automata állomása gondoskodik, a drón fejlesztéséről a cseh Fly4Future gondoskodott.

Az Eagle One emberi segítség nélkül, automatikusan száll fel és fogja el az illetéktelen helyen repülő drónokat. Az elfogás során az Eagle One a célba vett drón fölé repül, és fél tucat zsinórt enged le, hogy aztán ezekbe gabalyodjon bele a tilosban járó drón. Mivel az Eagle One sokkal nagyobb teljesítménnyel rendelkezik az átlag drónnál, így elméletileg akár két kisebb kvadkopter befogására és hazavitelére is alkalmas egy repülés alatt, szemben az eddigi, hasonló célra fejlesztett drónokkal.

A rendszert a közelmúltban már éles helyzetben is tesztelték, méghozzá közeli együttműködésben a cseh büntetés-végrehajtással – ugyanis mint kiderült, bűnözők rendszeresen drónokat használnak tárgyak becsempészésére a börtönökbe. A tervezők azonban ennél sokkal több alkalmazási területre gondoltak: vélekedésük szerint a drónjaik alkalmasak lehetnek megfigyelési, őrzési, illetve drónelhárítási feladatokra, nemcsak börtönök közelében, de erőművek és más fontos létesítmények felett is, akár komolyabb nukleáris, vagy vegyi-jellegű vészhelyzetek megelőzési, vagy kezelése céljából is.

(Fotó: Dronehub)

Támadáskor a rotorjaitól is megválik a drónelfogó kamikazekopter A rotorjaival lő ki hálót az illetéktelen kvadkopterek elfogására kifejlesztett drón.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Okos súlyzó súly nélkül – különleges otthoni edzést ígér a GymBars PRO
Okos súlyzó súly nélkül – különleges otthoni edzést ígér a GymBars PRO
A GymBars Pro a gyártó ígérete szerint egy komplett "hordozható okos konditermet" ad a felhasználók kezébe.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.