Egyszerű módszerrel lehet megszabadítani az ivóvizet a rákkeltő örök vegyszerektől

2022 / 12 / 21 / Felkai Ádám
Egyszerű módszerrel lehet megszabadítani az ivóvizet a rákkeltő örök vegyszerektől
A PFA-k kapcsán három dolgot érdemes tisztázni: mérgezőek, mindenhol megtalálhatóak az esővíztől kezdve az emberi vérig, maguktól sosem bomlanak le. A kutatók most találtak egy könnyű megoldást, amivel megszabadíthatjuk ezektől a kemikáliáktól a vizeinket.

Korábban (lenti cikk) mi is megírtuk, hogy a rákkeltő hatása miatt mérgezőnek tartott több, a PFA nagycsaládba tartozó vegyület immár a bolygó összes esővizében kimutatható ráadásul a biztonságosnak vélt szint feletti mennyiségben. Egy kaliforniai kutatás során pedig majdnem minden tesztelt ember vérében megtalálták ezeket a vegyületeket.

Sohasem lebomló, rákkeltő anyagokkal mérgezett az összes esővíz a Földön Mindegy, hogy a sarkokon vagyunk vagy éppen Tibetben – a PFA-kra vonatkozó legújabb ajánlások szerint az esővíz a bolygónk minden pontján alkalmatlan az emberi fogyasztásra.

A helyzet tehát aggasztó, de kezdjük azzal, hogy egyáltalán mi az a PFA! Mint azt az Európai Vegyianyag-ügynökség honlapja írja: „A perfluor-alkil anyagok (PFA-k) nagy családja több ezer mesterségesen előállított vegyi anyagot foglal magában, amelyeket a társadalom széles körben használ, és amelyek már a környezetben is jelen vannak. A PFA-k szén-fluor kötést tartalmaznak, amely az egyik legerősebb kémiai kötés a szerves kémiában. Ez azt jelenti, hogy mind a használat során, mind a környezetbe kerülve ellenállók a lebomlással szemben. A környezetbe jutó PFA-k többnyire könnyen szállítódnak nagy távolságra a kibocsátás helyétől. Gyakran megfigyelhető a talajvíz, a felszíni vizek és a talaj PFA-val való szennyeződése. A szennyezett területek megtisztítása technikailag bonyolult és költséges. Ha a PFA-k kibocsátása tovább folytatódik, akkor egyre nagyobb mértékben fognak felhalmozódni a környezetben, az ivóvízben és az élelmiszerekben.”

A fentebbi cikkünkben megírtuk azt is, hogy ahogy bővült az ismeretünk ezekről az anyagokról az elmúlt 20 évben, úgy derült ki, hogy az eredetileg véltnél jóval alacsonyabb dózisok is mérgezőek – ezen ajánlások alapján pedig mostanra annyira le kellett vinni a biztonságosnak vélt szintet, hogy ha ezt komolyan vesszük, akkor a bolygón mára lényegében nem akad emberi fogyasztásra alkalmas esővíz.

A harmadik probléma ezen anyagok kapcsán, hogy hiába állítanánk le teljesen a termelésüket, mivel ezek maguktól sosem bomlanak le, ezért a vízkörforgásból sem fognak kikerülni maguktól – magyarán emberi beavatkozásra lenne szükség az eltakarításukhoz, ami rendkívül költséges folyamat. Mindezt nehezíti, hogy ezek az anyagok mára mindenütt ott vannak: jelen vannak élelmiszercsomagolásban, edényekben, ruházatban, szőnyegekben, sminkekben és még sok másban, épp ezért megszabadulni tőlük nagyobb kihívást jelent, mint amilyen a CFC-k 1994-es betiltása volt – ami egyébként a környezetvédelem máig hivatkozott, egyik legnagyobb sikere, amelyről részletesebben lentebb írtunk:

Már a nyakunkon lenne a világvége, ha annak idején nem tiltják be a halogénezett szénhidrogén-származékokat A kutatók a montreali jegyzőkönyv hatásának vizsgálatakor arra jutottak, hogy a CFC-k betiltása nélkül már felperzselődött volna a bolygó, és a klímaválság ellen esélyünk sem lenne.

Jó hír mindezzel kapcsolatban, hogy felcsillant a remény. Miként arról az IFLScience beszámol, a Kaliforniai Egyetem egy kutatócsoportja azt állítja, hogy találtak egy módszert arra, hogy az ivóvízben kisebb és kevésbé káros vegyületekre bontsák szét ezeket az „örök vegyszereket”. Ezzel a technikával ki lehetne egészíteni a jelenlegi víztisztítási folyamatokat. A módszer nem is túl bonyolult, a bontás UV-fény segítségével történne, és egyszerűsítve így festene a folyamat: „Először is, a vizet összekeverik hidrogénnel, hogy a PFA reaktívabb legyen, mielőtt nagy energiájú UV-sugárzásnak vetik alá, amely elősegíti a szennyező anyagok szétesését. Ezzel a módszerrel nemcsak a problémás szén-fluorid kötések szakadnak meg, de a reakciók a PFA-kat ártalmatlannak vélt melléktermékekké alakítják. A kutatás szerint a PFA-k majdnem 100 százaléka megsemmisült ezen az úton.”

A technológia jelenleg szabadalmaztatás alatt áll, és a kutatók most az optimalizáláson dolgoznak, hogy ezt minél szélesebb körben elérhetővé tegyék a forrásvizek tisztítása céljából. A módszer egyébként az ivóvíz tisztítása mellett az ipari szennyvizek esetében is működik.

(Kép: Pixabay/strikers)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Afrikában három olyan tó is található, ami időzített bombához hasonló fenyegetést jelent: a bennük felgyülemlő szén-dioxid rossz esetben kirobbanhat és az elterjedő fojtogató felhő a közelben lévőket rendkívül gyorsan megölheti. A legtöbb áldozatot szedő esemény 1986-ban történt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.