Már a nyakunkon lenne a világvége, ha annak idején nem tiltják be a halogénezett szénhidrogén-származékokat

2021 / 08 / 20 / Felkai Ádám
Már a nyakunkon lenne a világvége, ha annak idején nem tiltják be a halogénezett szénhidrogén-származékokat
A CFC-k a halogéntartalmú szénvegyületek közé tartoznak.

A halogéntartalmú szénvegyületek olyan szénhidrogén-származékok, melyekben a hidrogénatomok egy részét halogénatomok helyettesítik. Ez így ugyan elég ártatlanul hangzik, de akad egy csoport, a CFC, amelyek gyengítik a bolygót körül vevő ózonréteget. A CFC egyébként a Freonok egyik alcsoportja, és ez utóbbi nem tudományos elnevezés, hanem a DuPont cég bejegyzett védjegye bizonyos anyagokra, melyeket jellemzően hűtőgépekben vagy spray-k hajtógázaként használtak.

1987-ben sikerült kimutatni a kapcsolatot a CFC-k és az ózonréteg gyengülése között, aminek eredményeként megszületett egy, az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) által gondozott nemzetközi egyezmény, a montreali jegyzőkönyv, amely 1989-ben lépett életbe, és korlátozta a szóban forgó gázok kibocsájtását. A montreali jegyzőkönyv a környezetvédelmi diplomácia egyik nagy és (relatíve) korai sikere volt, egy csapat tudós pedig annak járt utána egy, a Nature magazinban publikált tanulmány keretében, hogy miként festene egy olyan alternatív világ, ahol ez a jegyzőkönyv nem készül el, vagyis az emberiség semmit sem tett volna az ózonréteg megmentéséért.

Hogy megérthessük, mit és hogyan számoltak a tudósok, nem árt tisztában lennünk azzal, hogy a Föld ózonrétegének egyik legfontosabb szerepe, hogy megvéd minket, valamint a bolygó felszínén található többi élőlényt a Napból érkező káros UV sugárzástól. A tanulmány újdonsága pedig, hogy kapcsolatot állít fel a globális felmelegedés és az ózonlyuk megjelenése között. Így a montreali jegyzőkönyv két módon is megvédte a környezetet: egyrészt megóvott minket a CFC légköri felhalmozódásától, ami maga is üvegházhatású gáz, és így fokozná a felmelegedést, másrészt az ózonréteg védelmének köszönhetően sikerült megvédeni a növényeket a káros UV-sugárzástól. Ez utóbbi tényező nem csak azért fontos, mert aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet, hanem mert a növények jelentős mennyiségű szén-dioxidot vonnak ki a légkörből és tárolnak el.

A növények ezt a tevékenységet, tehát a CO2 kivonását a légkörből a fotoszintézis folyamán végzik, és korábbi tanulmányok alapján a nagyobb dózisú UV sugárzás kedvezőtlenül hat a növény növekedésére, árt a szöveteinek, és csorbítja a fotoszintézis hatékonyságát is. Végső soron mindez azzal jár, hogy a növénytakaró kevesebb szént köt meg, valamint a növény pusztulását követően sem kerül ez a szén a talajba, ahogy ez egyébként történni szokott – ráadásul ez a kedvezőtlen hatás világszinten érvényesülne. Mindebből az is következne, hogy ez a szén ott maradna a légkörben.

A kutatók egy új modellezési eljárást dolgoztak ki melyben több tényező kapcsán egyszerre vették figyelembe az adatokat. Ezek a tényezők a következőek: az ózonréteg vékonyodása, a növények károsodása a megnövekedett UV-fény hatására, a szénciklus, valamint a klímaváltozás. Ezzel a megközelítéssel pedig sikerült felfesteni egy olyan alternatív Földet, illetve annak a jövőjét, ahol a CFC használata évi 3 százalékkal nő.

Tovább nem is érdemes kerülgetni a forró kását (ebben az esetben: forró Földet), hanem rátérni a konkrétumokra. A CFC-k betiltása nélkül és az előbb említett növekedéssel számolva a 2040-es évekre lényegében összeomlana az ózonréteg méghozzá világszinten. Ez azt jelenti, hogy a trópusok felett a jelenleginél 60 százalékkal kevesebb ózon lenne 2100-ra, ez pedig súlyosabb, mint az Antarktisz felett valaha megfigyelt legnagyobb lyuk.

2050-re a középső szélességi köröknél (ide tartozik Európa nagy része, de az USA is) erősebb lenne az UV sugárzás, mint jelenleg a trópusokon.

Összességében a montreali egyezmény nélkül így festene a világ a század végére:

  • A növényzet 580 milliárd tonnával kevesebb szenet tárolna el.
  • Pluszban jelentkezne 165-215 CO2 részecske egymillió részecskére vetítve a légkörben. Jelenleg ez a szám 420 (tehát egymillió részecskéből 420 részecske szén-dioxid a légkörben), vagyis ehhez képest beszélhetnék egy 40-50 százalékos növekedésről egyedül csak a CFC-k hatásaként.
  • Ez az extra CO2 a légkörben az üvegházhatás által 0,8 Celsius-fokkal hevítené a bolygót.
  • Mint pedig arról szó volt, maga a CFC is üvegházhatású gáz, és a század végére ezek az anyagok a légköri jelenlétükkel 1,7 Celsius-fokkal emelnék a bolygó hőmérsékletét. Ezt a számot az előbb kifejtett, a ki nem vont légköri CO2 hatásán felül kell érteni.
  • Vagyis a CFC-k összességében 2,5 Celsius-fokkal emelnék a bolygó hőmérsékletét vagy közvetlenül, vagy úgy hogy akadályozzák a növényzetet, hogy a légkörből CO2-t vonjon ki.

Mivel az iparosodást megelőző korhoz képest a bolygó hőmérséklete már most 1 Celsius-fokkal nőtt, ezért csak a CFC-k hatására az évszázad végére ez a növekedés 3,5 Celsius-fok lenne, ami jócskán túlnyúlik azon a1,5 Celsius-fok emelkedésen, amely a szakértők szerint még nem hozza el a klímaváltozás legpusztítóbb következményeit. Szerencsére nem ebben az alternatív világban élünk, ezért számunkra még van esély megfogni az éghajlat drámai megváltozását, ha az akarat megvan bennünk erre.

(Kép: Flickr/Dino Quinzani)

További cikkek a témában:

"Vitán felül áll, hogy az emberiség hozzájárul a Föld felmelegedéséhez" - kiadták az IPCC legújabb tanulmányát a klímaváltozás állásáról A Föld hőmérséklete növekszik, az extrém időjárási események, főként a hőhullámok, biztosan gyakoribbá válnak, a hideg pedig ritkábban látott vendég lesz. Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület hatodik jelentésének első, nem túl pozitív részlete figyelmeztetőként szolgál a világ kormányai számára a remények szerint.

Mióta figyelik, az idei július volt a világon átlagosan a legforróbb hónap – Magyarországon is rekord született A klímaválság ránk rúgta az ajtót: majdnem 1 Celsius-fokkal volt melegebb bolygónk átlag felszíni hőmérséklete, mint a 20. században. Hazánkban is aggasztó rekord született.

Grönland jegének valószínűleg befellegzett Grönland jégtakarójának olvadása már elkezdődött a globális klímaváltozás hatásai miatt, és talán már nincs is megállás, a Potsdami Klímakutató Intézet (PIK) szerint.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Sokakat zavar, mégis fontos lépés az italos palackokhoz rögzített kupakok bevezetése
Sokakat zavar, mégis fontos lépés az italos palackokhoz rögzített kupakok bevezetése
Simon Gergellyel, a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértőjével beszélgettünk az egyre terjedő, de 2024-től már kötelező rögzített kupakok, és a PET-palackok körüli kérdésekről.
Egy 16 éves fiú vághatta ki a britek ikonikus, több száz éves fáját
Egy 16 éves fiú vághatta ki a britek ikonikus, több száz éves fáját
Az 1991-es Robin Hood filmben is látható, a táj látképét több száz éve meghatározó fa kivágása sokkolta a helyi közösséget, szomorúságot és dühöt váltott ki az itt élőkből.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.