Éheznie kell-e egy művésznek 2021-ben? A youngart szerint semmiképp

2021 / 04 / 08 / Felkai Ádám
Éheznie kell-e egy művésznek 2021-ben? A youngart szerint semmiképp
A youngart online galéria több szinten is segíti a fiatal tehetségeket.

Amennyiben végignézünk több híres alkotó életművén, azt találjuk, hogy a befutásukig eltelt időt sokszor jellemezték a nélkülözés nehéz évei. A paradoxon egy művész fejlődésében az, hogy a technikák csiszolása, tökéletesítése, az egyedi hang megtalálása bizony „munkás” folyamat, amiért azonban sokáig nem fizet senki. Sőt sokszor akár a képzés maga is rengeteg pénzt emészt fel. Ez a felismerés áll Dr. Hatházi Vera ügyvéd online projektje mögött: egy olyan digitális galéria felépítése, amelyben az adott művekre sokkal több potenciális vásárló találhat rá, mint egy tényleges, fizikai kiállítási hely esetén. Magyarán a szóban forgó oldal egy híd az ifjú tehetségek, valamint a között a közönség közt, akik szeretik a művészetet, és vásárlásukkal szívesen támogatják az előbbieket. Mindez ráadásul egybecseng egy kortárs lakberendezési trenddel is, hogy tudniillik egyre többen ékesítenék otthonaikat egyedi és eredeti műtárgyakkal – ebben a galériában pedig épp ilyenekhez juthatunk hozzá, méghozzá megfizethető áron. Így aztán a kezdeményezés két legyet talál el egyetlen fürge csapással: az érdeklődők több száz darabos kollekcióból válogathatnak, miközben a fiatal művészeket övező társadalmi problémának a megoldását is elősegíti. Miként azt Hatházi Vera kifejti:

„Az elmúlt években számos művészt volt alkalmam megismerni és a velük való beszélgetésekből egyre világosabbá vált, hogy mi az, amire szükségük van. Elkezdtem egy olyan szakmai csomag kialakításán dolgozni, amely komplex támogatást nyújthat számukra. Így született meg a youngart, ami egy olyan koncepción alapszik, ami lehetőséget teremt a tehetségek számára, hogy a művészetükből élhessenek, hogy megismerjék és elismerjék őket.”


Ott Anna (forrás: youngart/Trunkó Bálint)

Az ifjú alkotók segítése azonban nem torpan meg itt, tehát a platform biztosításánál, hanem ennél határozottabb formát is ölt: a művészek PR és marketing szakmai támogatásra is számíthatnak, valamint a tavasszal induló Youngart Porsche Képzőművészeti Ösztöndíjnak köszönhetően tényleges anyagi támogatást is biztosítanak a nyertesnek. A 2021. június 1-től 2021. december 31-ig folyósított havi százezer forint támogatás célja, hogy a művész ebben az időszakban a lehető legintenzívebben koncentrálhasson az alkotásra. Az ösztöndíj nyertesén kívül tíz másik művész pedig bemutatkozási lehetőséget kap a youngart és a Porsche által szervezett közös kiállításon. Pályázni 2021. április 20-ig lehet, és a részleteket itt lehet elolvasni az érdeklődőknek.

Árvay Péter, a Porsche Inter Auto Hungaria Kft. marketingvezetője mindezzel kapcsolatban így nyilatkozott: „Büszkék vagyunk, hogy a Youngart Porsche Képzőművészeti Ösztöndíj mögött állhatunk, amely egy hiánypótló kezdeményezés. Bízunk benne, hogy mind a pályázat nyertesét, mind a kiállításon résztvevő művészek szakmai előmenetelét érdemben tudjuk támogatni.”

A youngart online galéria első kampányának nagykövetei: Trokán Nóra, Haumann Máté színművészek, Polgár Odett énekesnő, valamint Ott Anna kulturális menedzser és Szauer Judit gasztro szakember. Őket a galéria egy-egy műalkotásával Trunkó Bálint fényképész örökítette meg, a felvételeket lent lehet megtekinteni.

(Kép: Dr. Hatházi Vera, forrás: Trunkó Bálint)

További cikkek a Rakétán:

Infravörös technológiával fejtették meg A sikoly című festmény „őrült” üzenetét Valaki ceruzával különös szöveget írt Edvard Munch A sikoly című képére – az infravörös technológiának hála immár azt is tudjuk, hogy ki.

Pikachu-fotel, teáskanna csiga, valamint számítógép 1900-ból: így fest, amikor a mesterséges intelligencia elkezdi használni a képzeletét Az OpenAI intelligenciája a begépelt szöveg alapján képes kitalált dolgokat akár nagyfokú fotórealizmus mellett is megjeleníteni. Némi limitációval, de ezt akár mi is kipróbálhatjuk. Mutatjuk azt is, hogyan.

A teljes gyűjteményét elérhetővé tette online a Louvre A világ leghíresebb múzeumának több mint 482 ezer műalkotást felvonultató gyűjteményét immár bárki megnézheti az interneten.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.