Infravörös technológiával fejtették meg A sikoly című festmény „őrült” üzenetét

2021 / 02 / 27 / Felkai Ádám
Infravörös technológiával fejtették meg A sikoly című festmény „őrült” üzenetét
Nem túl elegáns húzás a múzeumban kiállított festmények összevandálkodása, de úgy tűnik, ez esetben nem más a tettes, mint maga az alkotó.

A sikoly (Skrik) Edvard Munch norvég expresszionista festő vitathatatlanul leghíresebb festménye. A mű egy festménysorozat részeként készült: A Természet sikolya (Der Schrei der Natur) című sorozat mindegyikén egy-egy halálfélelmet kifejező alak áll a narancs égbolt előtt. A sikolyból Munch négy változatot is készített, és ezek egyikére valaki ceruzával ráírt egy nehezen kivehető szöveget, amelynek magyar fordítása:

„Csak egy őrült festhette.”

A kép bal-felső részén olvasható felirat sokáig vita tárgyát képezte a szakértők közt, hiszen bár olvasható volt, ahhoz túl halvány, hogy komolyabban vizsgálják. Mikroszkóppal annyit sikerült megállapítani ugyan, hogy a felirat azután került a képre, hogy az elkészült, de az nem derült ki, hogy ki írta oda. A szöveget egy dán kritikus fedezte fel először 1904-ben, amikor a képet Koppenhágában állították ki 11 évvel azután, hogy Munch megfestette azt. A kritikus azt hitte, hogy az egyik látogató írta oda a rejtélyes mondatot. Ezután pedig lényegében két teória született a felirat eredetéről: vagy valaki így fejezte ki a nemtetszését, vagy pedig maga a festő írta oda. A kérdés eldöntéséhez infravörös képeket készítettek a képről, így pedig a felirat is élesebben látszott. Ezután a szöveget összevették Munch naplóival és leveleivel, és az analízis végén pedig közel biztosan kijelenthetővé vált, hogy a festményen bizony Edvard Munch kézírása olvasható.

Mindezt pedig a művész életrajza is alátámasztja. A szakértők szerint Munch ezt azután írta oda, hogy először állították ki a képét otthon Norvégiában, 1893-ban (külföldön addigra több helyen is bemutatták). Ezt a kiállítást aztán sok kritika érte, az egyik művészeti kritikus, Henrik Grosch például megkérdőjelezte Munch mentális egészségét. Akkoriban egy Diákkör is beszélgetést rendezett Munch művészetéről, és itt a pozitív vélemények mellett egy orvostanhallgató, Johan Scharffenberg szintén megkérdőjelezte a művész szellemi épségét. A festő ezt nagyon a szívére vehette, mert a családjában többen is ilyen betegségektől szenvedtek, ő pedig egész életében félt a hasonló, akár örökletes kórságoktól. A szakértők szerint Munch ezt nem sokkal Scharffenberg kijelentése után írhatta képre, amikor az még ki volt állítva. Maga a szöveg olvasható ironikusan, de közben a művész sebezhetőségét is kifejezi.

(Kép: wikipedia)

További cikkek a Rakétán:

Digitális kiállítás eltűnt műremekekből Miként lehet kiállítani valamit, ami nincs? Dr. Noah Charney (akivel mi is beszélgettünk), a műkincsrablások szakértője és a Samsung megmutatja ezt is. Magyar mű is akad a digitális galériában, ami ráadásul akár otthonról, ingyen is megtekinthető. A műkincsek után folyó nyomozásba pedig akár mi magunk is bekapcsolódhatunk.

A járvány művészete: klasszikus festmények, háztartási eszközökből újraalkotva A sok szabadidő és a nagy unalom hatalmas kreatív energiákat szabadított fel az internetezőkben.

Mesterséges intelligencia mutatja meg, hogy nézhetett ki Van Gogh, Napóleon és a Mona Lisa a valóságban Vannak emberek, akiknek arcvonásait mind jól ismerjük, noha soha nem készült róluk fénykép. De vajon felismernénk-e őket, ha holnap szembe jönnének velünk az utcán?


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Elon Musk vállalata megkapta az engedélyt, hogy chipeket ültessen az emberek agyába
Elon Musk vállalata megkapta az engedélyt, hogy chipeket ültessen az emberek agyába
A Neuralink reményei szerint az általuk fejlesztett agy-számítógép interfész segít majd a lebénult embereknek abban, hogy a gondolataikkal irányíthassák a számítógépet.
Meglepő összefüggést találtak az internethasználat és a demencia kialakulása között
Meglepő összefüggést találtak az internethasználat és a demencia kialakulása között
Azt vizsgálták, hogy az internethasználat mértéke miképpen befolyásolja a demencia kialakulásának az esélyét 50 és 65 éves egyének esetén.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.