Ekkor repül a Crew Dragon – ez lesz a NASA első emberes kilövése közel 10 éve

2020 / 04 / 18 / Felkai Ádám
Ekkor repül a Crew Dragon – ez lesz a NASA első emberes kilövése közel 10 éve
Hamarosan kisebb történelmi eseményre kerül sor: a NASA – egy magánvállalat segítségével – közel 10 év után először lő ki embert az űrbe az Egyesült államok területéről.

Mindez nincs is már messze, hiszen több tesztelés után végre magasba emelkedhet a sárkány, az Elon Musk SpaceX cége által fejlesztett űrrepülő, a Crew Dragon.

A Crew Dragont szintén a SpaceX által gyártott Falcon Nine rakéta emeli majd magasba. Ezzel egyébként a SpaceX lesz az első magáncég, amely NASA asztronautákat szállít az űrbe.

A NASA egyébként 2011 óta orosz rakétákkal juttatja saját asztronautáit a Nemzetközi Űrállomásra, vagyis majdnem egy évtized telt el úgy, hogy az Egyesült Államokból nem lőttek fel NASA űrhajóst. (Ugyanakkor amerikai űrhajók építették a Nemzetközi Űrállomást, a legénységet viszont a megállapodás értelmében az orosz Szojuzok szállították.)

A kilövésre a floridai Kennedy Űrközpontban kerül majd sor május 27-én, méghozzá abból a történelmi kilövő állásból (Pad 39A), ahonnét az Apollo-missziókat is útjukra bocsátották.

Remélhetőleg a dátumot a jelenlegi bizonytalan körülmények ellenére is sikerül majd tartani.

(Kép: SpaceX)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.