Ekkora a különbség a Hubble és a James Webb Űrteleszkóp felvételei között 2024 / 05 / 16 / Bobák Zsófia

Az NGC 6440 globuláris klaszter olyan csillagcsoportosulás, amelyben “kozmikus méhkas” módjára csillagok százezrei vagy millió helyezkednek el egymáshoz igen közel, kevesebb mint egy fényévnyire, így különösen fényes jelenségként tűnnek fel az űrteleszkópok felvételein. A klaszter 28 000 fényévnyire található a Földtől a Nyilas csillagképben és az elmúlt időkben két teleszkóp is készített képeket róla, miközben pulzárokat kerestek különböző tudományos programok keretében. A Hubble felvétele a WFC3 (Wide Field Camera 3) kamerával készült, amit az űrteleszkóp utolsó javítási misszióján helyeztek el az fedélzetén. A WFC3 az elektromágneses sugárzás ultraibolya és látható fény tartományaiban, valamint közeli infravörösben mér, míg a James Webb képét készítő NIRCam (Near-InfraRed Camera) kamera szintén a közeli infravörös tartomány 0,6-tól 5 mikronig tartó spektrumát fedi le. Az NGC 6440 csillagoktól sűrű összetételét a teleszkópok érzékeny műszerei részletesen tudják feltárni, de ehhez az infravörös műszerekre van szükség, csak ezek látnak át ugyanis az égitesteket rejtő csillagközi por és gáz fátylán. (Fotó: ESA/Webb, NASA & CSA/P. Freire, M. Cadelano, C. Pallanca)
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.