Elég egy retina-felvétel, és ez a szoftver megmondja, hogy mekkora eséllyel lesz szívbetegségünk

2022 / 10 / 10 / Pőcze Balázs
Elég egy retina-felvétel, és ez a szoftver megmondja, hogy mekkora eséllyel lesz szívbetegségünk
Egy most megjelent tanulmány szerint a QUARTZ nevű, mesterséges intelligencia-alapú rendszer teljesítménye összevethető a hagyományos, erre a célra bevezetett teszttel.

"Ez a tanulmány jól illeszkedik a korábban felhalmozódott tudásunkba, amely alapján a szemet a test egészének az ablakaként használhatjuk" - nyilatkozta a The Verge-nek Pearse Keane, aki a szemészet és a mesterséges intelligencia területén folytat kutatásokat. "Az orvosok több mint száz éve tudják, hogy ha a szemébe nézel valakinek, láthatod a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás jeleit. A probléma a manuális értékelés volt." Ezzel szemben az Egyesült Királyságban nemrég folytatott kutatás szerint

egy szoftver is képes arra, hogy elemezze a retinánkban lévő ereket.

A brit szemészeti lapban, a British Journal of Ophthalmology-ban megjelent tanulmány szerint a QUARTZ (QUantitative Analysis of Retinal vessels Topology and siZe, vagyis a retina-erek geometriájának és méretének kvantitatív elemzése) megméri az erekkel átszőtt terület nagyságát, illetve az erek szélességét és kanyargósságát. Ezeket ugyanis mind befolyásolja a beteg szívének az egészsége, vagyis lehetővé teszik, hogy segítségükkel megbecsüljék a szívinfarktus vagy a stroke esélyét. Az így született eredmények összevethetőek a Framingham rizikóval, amely a kor, a nem, a koleszterin, a dohányzás és a vérnyomás alapján rajzolja fel a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét tíz éven belül.

A cikk emlékeztet rá, hogy a szemmel kapcsolatos vizsgálatoknál egyre gyakrabban és egyre nagyobb sikerrel alkalmaznak mesterséges intelligencia-alapú, vagyis tanulni és fejlődni képes rendszereket. Ugyanakkor kiemelik, hogy a QUARTZ-nak lehetnek olyan vonatkozásai, amelyekre ez a kutatás nem tudott választ adni, például amiatt, hogy brit mintán, szinte kizárólag fehér bőrszínű embereken tesztelték a programot. Ahogyan a lapnak nyilatkozó szakértő fogalmazott, a legnagyobb kihívás, hogy egy ilyen technológia hogyan jut majd el a betegekhez. A társadalombiztosítás vagy egy magánvállalat által? És milyen pontosságú becslések kellenek ahhoz, hogy engedélyt kapjon a QUARTZ? Vajon egyszer úgy fog működni, mint a Semmelweis Egyetem otthonról elérhető, bőrbetegségeket felismerő rendszere? Ezt talán még nehezebb megbecsülni, mint a szívbetegségek kockázatát.

(Fotó: Unsplash/Marc Shulte)

Csak egy TAJ-szám kell, és a Semmelweis MI-je kiértékel bármilyen bőrgyógyászati elváltozást online A Semmelweis Egyetem mesterséges intelligenciája fénykép alapján diagnosztizál bőrelváltozásokat online. A TAJ-kártya birtokában ingyenes szolgáltatás nem puszta diagnózis, orvosi felülvizsgálat és terápiás ajánlás is jár mellé – kipróbáltuk, hogyan működik.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.