Elég para helyzet lenne, de nem feltétlenül halnánk bele, ha lezuhanna velünk a lift

2021 / 02 / 14 / Perei Dóra
Elég para helyzet lenne, de nem feltétlenül halnánk bele, ha lezuhanna velünk a lift
Ha valaki, akkor Bruce Willis - vagy bármelyik akciófilm-sztár - bizonyára sokat mesélhetne erről, hiszen a mozivásznon gyakran szemtanúi lehetünk egy-egy liftbalesetnek. De vajon mi történne, ha a valóságban is egyszer csak elszakadna a kábel, a kabin pedig őrült zuhanásba kezdene?

Mindenekelőtt még az elején leszögeznénk, hogy az életben sokkal ritkábban történnek hasonló esetek, mint a hollywoodi szuperprodukciókban. A modern liftekben ugyanis egyszerre többféle biztonsági mechanizmus található, részben pontosan arra az esetre, hogy ne mondják be egyszerre az unalmast. Példának okáért, ha a megengedett súlynál több utas tömörül össze a kabinban, a lift egész egyszerűen nem mozdul a helyről. Na de nézzük, mivel járna a legrosszabb forgatókönyv:

A Howstuffworks cikke szerint a lifteket manapság már nem egy, hanem legalább négy, de akár nyolc kábellel is rögzítik, hogy egy esetleges szakadás ne legyen egyenlő a halálos ítéletünkkel. A cikk szerint valójában elég egy kábelnek épségben maradnia, merthogy már az is megtartaná a kabint. Amennyiben mégis elszakadna az összes – mondjuk, mert repülő vagy bomba csapódik az épületbe –, az sem jelenti feltétlenül a világ végét, hiszen nem ez az egyetlen biztonsági megoldás. Merthogy van egy úgynevezett fékezőrendszer, amit összekapcsoltak a liftbe épített sebességmérővel, így szükség esetén automatikusan bekapcsol. Na és persze ne feledkezzünk meg a fizika törvényeiről, amelyek szintén a túlélésünket szolgálják: zuhanás közben a kabin összepréseli az akna aljába tóduló levegőt, ami ugyancsak lassító hatású. Végül, de nem utolsósorban a liftakna aljába többnyire beépítenek egy - lengéscsillapítóként funkcionáló - pneumatikus szerkezetet is, ami tompítja a becsapódást. Bár sérülés nélkül nem valószínű, hogy megúsznánk a kalandot, de legalább az esélyünk megmarad az életben maradáshoz.

Felejtsük el az ugrást

Ha bárki azt gondolná, hogy egy liftbaleset tökéletes alkalom lehet ahhoz, hogy ünnepelt szuperhőssé váljon, akkor sajnos ki kell ábrándítanunk: a sérülést nem lehet elkerülni pusztán levegőbe emelkedéssel. Igazság szerint még tökéletes időzítés esetén sem nyernénk semmit, testünk ugyanis ugyanakkora sebességgel csapódna be, csak néhány tizedmásodperccel később. Már ha egyáltalán fel tudnánk ugrani, mivel a belmagasság nem biztos, hogy elegendő lenne erre.

Egyesek azt tanácsolják, hogy ha valaha is hasonló helyzetbe kerülnénk, feküdjünk le vízszintesen, hogy jobban szétterüljön a becsapódás ereje, és ne egyetlen testrészre összpontosuljon. Mások szerint ez óriási sületlenség, és ha egy módunk van rá, védjük a fejünket, hiszen egy lábtörésből könnyebben felépülhetünk, mint egy, az agyunkat ért ütésből. Ha pedig résnyire nyitva maradna az ajtó, ne feszegessük, és ne próbáljunk kimászni rajta, hanem várjuk meg a felmentősereget, mert a sérülések zöme éppen a kimászási kísérletekből adódik.

Ha már itt tartunk: a lifttükörnek mi haszna van?

Biztonságosabb? Vagy egyszerűen csak nagyobbnak láttatja a teret a bezártságérzet mérséklésére? Vagy a tervezők csak kedveskedni akartak vele, hogy kilépés előtt még vethessünk egy pillantást megjelenésünkre? Nos, úgy tűnik, hogy a tükrös falak több szempontból is hasznosak. Először is szorongásoldó hatásúak, például a klausztrofóbiásoknál, akik a zárt terektől, a bezártságtól és korlátozottságtól való súlyos félelemmel küzdenek. A tükör nagyobbnak mutatja a teret, így a félelem kisebb lehet. Valaki szerint a lifttükör kitűnő unaloműző: amíg rendbe rakjuk magunkat, addig is hasznosan telik az idő. Valamint segítheti akár a balesetek, akár a támadások megelőzését azáltal, hogy többet látunk kabintársainkból. Plusz, a Gartec szerzője szerint a lifttükör a kerekesszékesek számára is hasznos lehet, a felvonó méretéből adódóan ugyanis a kerekesszék használói sokszor nem tudnak megfordulni a liftekben, a tükrök elrendezése viszont segít nekik biztonságosan elhagyni a liftet anélkül, hogy meg kellene fordulniuk.

További cikkek a témában:

Hány km/órával megy a világ leggyorsabb liftje? A CTF Pénzügyi Központ tornyában a Hitachi liftje negyvenkét másodperc alatt viszi fel az a 95. emeletre az utasokat, ezzel övé a világrekord.

Ripityára törte az iPhone-ja kijelzőjét, majd zuhanás közben lábakat növesztő tokot tervezett Philip Frenzel, egyetemi hallgató hirtelen felindulásból tervezett egy zuhanás közben lábakat növesztő, szabadesést érzékelő szenzorokkal ellátott telefontokot, miután pókhálósra törte vadonatúj iPhone-ja kijelzőjét.

A BMW készített egy elektromos hajtású denevérruhát, amivel szabadon lehet repkedni Ez jelentősen kiterjeszti a denevérruha lehetőségeit.

(Fotó: Getty Images Hungary)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Harvardi tudósok: Lehet, hogy rejtőzik egy fejlett technológiájú, ismeretlen civilizáció itt, a Földön
Harvardi tudósok: Lehet, hogy rejtőzik egy fejlett technológiájú, ismeretlen civilizáció itt, a Földön
Elég rangos intézmények kutatói írják, hogy nem szabad kizárni ezt a lehetőséget sem – az ebből az állításból kinövő, esetleges következmények pedig még ennél is vadabbak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.