Lerántották a leplet az elektromos buborék autóról, aminél kisebb kevés létezik

2022 / 05 / 14 / Bobák Zsófia
Lerántották a leplet az elektromos buborék autóról, aminél kisebb kevés létezik
A Microlino legújabb verzióját hivatalosan május 24-én mutatják be, de egy videó erejéig már látható az új dizájn.

A Microlino a világ legkisebb autója címet ugyan nem nyerheti el, de így is az egészen helytakarékos mikroautók, vagy hivatalosan inkább négykerekű motorkerékpárok, nem túl népes, bár egyre növekvő táborát gyarapítja: mindössze két ember fér el benne, minimális hellyel a csomagok számára. Az elektromos mini-jármű újabb verziója, a Pioneer hamarosan gyártásba kerül a Micro Mobility Systems Torinóban található gyárában, amelynek működését nemrégen mutatták be látványos drónvideón.

A Microlino fejlesztését azok a buborék autónak nevezett járművek ihlették, amelyek a második világháború utáni időkben tettek szert nagy népszerűségre Európában, a Németországban ikonikus státuszra emelkedett BMW Isetta például egészen hasonló külsővel rendelkezett, mint késői svájci (vagy, ha a gyártás helyszínét vesszük, olasz) rokonai, a Microlinók. A Pioneerek ugyan a modern korhoz alkalmazkodva már akkumulátorral működnek, de a helytakarékosság (a BMW Isetta 2,28 méter hosszú volt, a Microlino nagyjából 2,5 méter), a kompakt forma és az ajtó működése, ami a jármű elején helyezkedik el és felfelé nyitva lehet beszállni az autóba, mind a régi elődöket idézik. Ez a dizájn a szűkös helyen való parkolást könnyíti, és a járművek alapvető koncepciója is azért született meg a cég alapítóinak, a svájci Ouboter családnak a gondolataiban, mert egy, a városi környezethez jobban alkalmazkodó autótípust szerettek volna kialakítani, az általában használt, de kihasználatlan, nagy méretű és teljesítményű autótípusok helyett.

A Microlino első prototípusát már 2015-ben elkészítették, de később a hosszas, évekig tartó fejlesztési fázis alatt végül nem került tömeggyártásba a kisautó. A Microlino 2.0 azonban a kezdeti, 999 darabos limitált széria legyártása után már nagyobb példányszámban is elérhetővé válik a vásárlók számára, a tervek szerint hamarosan már minden huszadik percben elkészülhet egy újabb négykerekű, évente pedig körülbelül 7500-at gyártanak majd belőle.

Az első Pioneer Microlinók 10,5 kWh-ás akkumulátorral lesznek felszerelve, amellyel egyhuzamban 177 kilométert tudnak megtenni maximum 90 km/h-ás sebességgel. Az utastérben vegán bőrbevonatú ülések és Bluetooth hangszórók biztosítják a kényelmet és mindegyik példány napfénytetővel kapható majd, valamint egy 230 literes csomagtartó is helyet kapott bennük, ami nagyjából egy fagyasztóládányi térnek felel meg. Az új verziót egyelőre csak egy rövid videóban mutatták be a nagyközönségnek, de május 24-én hivatalosan is útjára indítják a mikroautókat egy virtuális rendezvény keretében.

(Fotó: Micro Mobility Systems)

Az elektromos törpeautó lehet a városi közlekedés sztárja A Microlinót a BMW Isetta ihlette, csak ez ugye elektromos, de hasonlóan pici, városi közlekedésre szánt „nem autó”.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Megjelent a legmikróbb mikromobilitási eszköz
Megjelent a legmikróbb mikromobilitási eszköz
De vajon sikerül-e forradalmasítania a sétálást a görcipőnek, ami készítői szerint olyan, mintha egy mozgó járdán haladnánk?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.