Az elektromos törpeautó lehet a városi közlekedés sztárja

2021 / 02 / 14 / Felkai Ádám
Az elektromos törpeautó lehet a városi közlekedés sztárja
A Microlinót a BMW Isetta ihlette, csak ez ugye elektromos, de hasonlóan pici, városi közlekedésre szánt „nem autó”.

Nem autó, hanem Microlino – hirdeti a cég weboldala, amely a Microlinót az autó és motorkerékpár közti, sovány mezsgye közepébe pozicionálja. Amúgy a cég másik projektje a Microletta, amely egy jópofa, három kerekekű e-robogó könnyen cserélhető akksikkal, ami nyilván a mosatninál derűsebb éghajlati viszonyok esetén válthatja a Microlinót. Egyébként az autóhoz... Vagyis: a járműhöz hasonlóan maga a weboldal is minimalista, és nagyon érthetően magyarázza el a gép paramétereit: 2 (felnőtt) személy és 3 rekesz sör fér el a kocsiban – ezzel ki is merítettük a személy és az áruszállítás összes lehetőségét. Nagyon hirdetik a tölthetőségét is, ami otthoni konnektorról 4 óra alatt történik. Hivatalos töltőállomáson mindez csak 4 órát vesz igénybe. A csomagtartó űrtartalma a számok (nem pedig az alkoholtartalmú italok) nyelvén 220 liter. Az autót hátulra szerelt villanymotor hajtja, két akkumulátorból választhatunk, melyek hatótávolsága 125 vagy 200 kilométer. Az autó önsúlya 513 kg, ami csak kicsit több, mint az a 501 kilós deadlift világrekord, amit Hafþór Júlíus Björnsson (a Hegy a Trónok harcából) állított fel 2020-ban. Ugyanakkor a kocsi feldöntéséhez nem kell a teljes súlyt megemelni, tehát a Hegynek ez például simán menne. Nem egy masszív szerkezet tehát, igaz, nem is szánták annak. A végsebesség 90 km/h, magyarán ez szinte kizárólag városba tervezett autó. Ugyanakkor urbánus körülmények közt elsősorban a parkolási lehetőségek miatt, illetve mert fedett, igencsak praktikusnak tűnik akár rossz időben is, amikor a kétkerekűek nyergére ráfagynánk.

Mint azt a vezess.hu írja, a projekt 2015-ben indult, és a hasonlóan „robogó bevásárlókocsi” jellegű BMW Isetta ihlette, csak ez utóbbit még belsőégésű motor hajtotta. Ha nincs a járvány, a kalandos fejlesztési előtörténettel bíró kisautó első prototípusa a Genfi Autószalonon mutatkozott volna be még tavaly. Most azonban már a biztonságosabb, frissített változatot: a Microlino 2.0-t ismerhetjük meg. Ha minden jól halad a teszteléssel, valamint az Európai Uniótól is befutnak a szükséges engedélyek, akkor az első példányok még idén gazdára találhatnak. A Microlino ára 12 ezer euróról, tehát körülbelül 4,3 millió forintról indul.

További cikkek a Rakétán:

Elon Musk szerint a jövőre érkező Tesla Roadster képes lesz lebegni a föld felett A Tesla tulajdonosa néhány éve már belebegtette, hogy a SpaceX-től kölcsönvett technológiával egy különleges hajtóművel szerelné fel a jövőre érkező sportkocsit, de úgy tűnik, azóta jelentősen továbbgondolta az ötletet.

Ilyen lesz az új, hétszemélyes elektromos Volkswagen, az ID.6 A kínai ipari minisztérium weboldalán már fent vannak a kocsi képei és adatai.

Lehet, hogy a Tesla túllőtt a célon a Knight Ridert idéző kormánykerékkel A megújult Tesla Model S belseje kétségkívül egyedi látvány, de a szögletes kormány a szakértők szerint veszélyes is lehet.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Megjelent a legmikróbb mikromobilitási eszköz
Megjelent a legmikróbb mikromobilitási eszköz
De vajon sikerül-e forradalmasítania a sétálást a görcipőnek, ami készítői szerint olyan, mintha egy mozgó járdán haladnánk?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.