Sokkolópisztolyt használnak a virtuális valóságban a rendőrök

2022 / 06 / 04 / Bobák Zsófia
Sokkolópisztolyt használnak a virtuális valóságban a rendőrök
Az elektomos sokkoló a halálos fegyverek kiváltását szolgálja, de mivel fájdalmat okoz és mozgásképtelenné teszi a támadót, óvatosan kell bánni a használatával. A tréning során kritikus gondolkodást is tanulnak az amerikai rendőrök.

Az elektromos sokkolókat, úgynevezett Tasereket és rendőrségi testkamerákat gyártó Axon egy új VR programot mutatott be, amellyel a rendőrök könnyen és gyorsan tanulhatják meg a sokkolók használatát és azoknak a szituációknak a kezelését, amelyekben szükségessé válhat a fegyver alkalmazása. A cég szerint a szimulátor segítségével a felhasználók ugyanolyan alaposan megismerhetik a sokkoló működését, mintha való világbeli tréningen vennének részt: a valódi gyakorlás lehetősége pedig egyébként is korlátozott a sokszor drága és időigényes tanfolyamok miatt.

A VR-sisakkal felszerelt rendőrök viszont lényegében bárhol, bármikor elkezdhetik a tanulást, csak az Axon kiképzőcsomagjára és 10-20 percre van szükség a gyakorlat elvégzésére. A platformon különféle helyzetekben vehetnek részt a tanulók: a Taser 7 fegyverrel közeli, távoli, mozgó célpontokat is megpróbálhatnak eltalálni, de a szimuláció részét képezi az empátia és kommunikációs készségek fejlesztését szolgáló program is, amelyben kritikus gondolkodást tanulnak a gyakornokok, hogy "megértsék a rendőrök és civilek perspektíváját is és lássák, hogy a különböző kommunikációs módok hogyan vezethetnek a deeszkalációhoz."

A virtuális valóságban zajló kiképzés nem egyedi, sőt, egyre több ország, köztük Nagy Britannia és az Egyesült Államok hadserege is elkezdte tesztelni az alkalmazását a katonák felkészítésére, hogy így tanulják meg a fegyverek használatát, a stresszes helyzetekben való helytállást és az esetlegesen elkövetett hibák javítását. A VR-kiképzés során nem csak a katonák tanulnak, hanem a katonákról is adatot gyűjtenek a feletteseik, mivel a szenzorok folyamatosan monitorozzák a gyakornokok hangját, stresszszintjét és a szemmozgását, ezáltal átfogó képet kaphatnak az állapotukról és arról, hogy hogyan viselkednek egy-egy szituációban.

Nagy Britanniában az ejtőernyős osztagok hamarosan a 4GD Trg cég kevert valóság programjával fognak gyakorlatozni, amelyben a VR-sisakokat viselő résztvevők olyan humanoid modellel, az úgynevezett SimStrikerrel is találkoznak a tesztpályán, ami a virtuális térben egy támadó avatárjává alakulva, idegen nyelveken kiabáló ellenség képet veszi fel, hogy hatásosabbá tegye a szimulált helyzetet.

A magyar rendőrség, amely az elektromos sokkolók használatát nemrégen kezdte meg, a Taserek működtetésének oktatását még nem a virtuális térben, hanem a valódi világban tartott gyakorlati órák keretében végzi: a police.hu februári beszámolója szerint a Készenléti Rend­őrség bevetési egységeit 16 fős csoportokban oktatják a kiképzők, kétnapos tanfolyam keretében, amelyben elméleti és gyakorlati képzést is kapnak. A sokkoló a testhez érintve is hatásos, de távolról alkalmazva máshogy működik: egyszerre két szondát, vagyis hegyes végű tüskét lő ki, ami a ruhán áthatolva a bőrbe akad és áramot vezet a testbe, ezért célzás közben a rendőröknek figyelnie kell rá, hogy a megfelelő testrészt találják el és bizonyos területekre ne lőjenek vele. Ilyen "tiltott terület" a fej, a nyak és a mellkas, az ajánlott régiók a mellkastól lefelé található, valamint a combkörnyéki részek.

"A kis lándzsahegy 11 mm mélyen hatol keresztül a ruhán, majd úgy éri el az emberi testet.

Az eszközt arra találták ki, hogy a rendőri intézkedéssel szembeni ellenszegülést vagy az esetleges támadást megtörje – irányuljon az bárki felé –, elhárítsa. Tény azonban, hogy sokkol, és áramot vezet az emberi testbe." - mondta el Porgányi Péter, a Készenléti Rend­őrség Különleges Szolgálatok Igazgatósága bevetési főosztály III. kiképzési és módszertani osztályának kiképzésvezetője az eszközzel kapcsolatban.


Molnár László és Albert Gábor századosok, Porgányi Péter őrnagy Taserrel felszerelve (Kép: police.hu/Fenyvesi Beáta)

"A készülék által leadott 0,0063 amper a halálos dózisnak mindössze a századrésze, ami nem okoz szívleállást, sőt, még a szívritmusszabályzóra sincsen hatással. Blokkolja az izmokat, és ha jól használják, a ruhán keresztül áthatolva minimum 5 másodpercre megállítja az embert. Kipróbáltuk, és valóban fájdalmat okoz, úgy, mint akármelyik áramütés. Életünk leghosszabb 5 másodperce volt a kísérlet" - tette hozzá az őrnagy -

"De a mi szempontunkból a megállító, akarattörő hatáson van a hangsúly."

A Taserek használatától a rendőrség a lőfegyverek alkalmazásának elkerülését reméli, mivel az elektromos eszköznek nem csak a hatása kellemetlen, hanem hangja és szikrázása miatt már eleve visszatartó erővel bírhat a támadó számára. Az Axon hasonló célokból a hagyományos, kézi sokkolók mellett jelenleg egy drón változat fejlesztését is tervezi, amit tömeges lövöldözések esetén vetnek majd be, hogy ezzel potenciálisan csökkentsék az áldozatok számát.

A Taser Drone még nem készült el, egyelőre csak koncepció, de a cég vezérigazgatója, Rick Smith, úgy gondolja, hogy például egy iskolai lövöldözés során a fegyver nagyobb védelmet nyújthatna a tanítóknak és diákoknak. Nagyjából ahhoz hasonló módon működhetne, mint az épületekben elhelyezett tűzoltókészülékek, vagyis a mindig kéznél lévő drónok elkerülhetővé tennék egy katasztrofális esemény legrosszabb következményeit.

(Fotó: police.hu/Fenyvesi Beáta, Axon)

Háborúban tilos, tüntetésnél szabad: Milyen hatásai vannak a könnygáznak? A rendőrség a tömegoszlatás során gyakran alkalmaz könnygázt, de mi történik, és mit tehet az, aki kapcsolatba került vele?


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Okos súlyzó súly nélkül – különleges otthoni edzést ígér a GymBars PRO
Okos súlyzó súly nélkül – különleges otthoni edzést ígér a GymBars PRO
A GymBars Pro a gyártó ígérete szerint egy komplett "hordozható okos konditermet" ad a felhasználók kezébe.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.