Sokkolópisztolyt használnak a virtuális valóságban a rendőrök

2022 / 06 / 04 / Bobák Zsófia
Sokkolópisztolyt használnak a virtuális valóságban a rendőrök
Az elektomos sokkoló a halálos fegyverek kiváltását szolgálja, de mivel fájdalmat okoz és mozgásképtelenné teszi a támadót, óvatosan kell bánni a használatával. A tréning során kritikus gondolkodást is tanulnak az amerikai rendőrök.

Az elektromos sokkolókat, úgynevezett Tasereket és rendőrségi testkamerákat gyártó Axon egy új VR programot mutatott be, amellyel a rendőrök könnyen és gyorsan tanulhatják meg a sokkolók használatát és azoknak a szituációknak a kezelését, amelyekben szükségessé válhat a fegyver alkalmazása. A cég szerint a szimulátor segítségével a felhasználók ugyanolyan alaposan megismerhetik a sokkoló működését, mintha való világbeli tréningen vennének részt: a valódi gyakorlás lehetősége pedig egyébként is korlátozott a sokszor drága és időigényes tanfolyamok miatt.

A VR-sisakkal felszerelt rendőrök viszont lényegében bárhol, bármikor elkezdhetik a tanulást, csak az Axon kiképzőcsomagjára és 10-20 percre van szükség a gyakorlat elvégzésére. A platformon különféle helyzetekben vehetnek részt a tanulók: a Taser 7 fegyverrel közeli, távoli, mozgó célpontokat is megpróbálhatnak eltalálni, de a szimuláció részét képezi az empátia és kommunikációs készségek fejlesztését szolgáló program is, amelyben kritikus gondolkodást tanulnak a gyakornokok, hogy "megértsék a rendőrök és civilek perspektíváját is és lássák, hogy a különböző kommunikációs módok hogyan vezethetnek a deeszkalációhoz."

A virtuális valóságban zajló kiképzés nem egyedi, sőt, egyre több ország, köztük Nagy Britannia és az Egyesült Államok hadserege is elkezdte tesztelni az alkalmazását a katonák felkészítésére, hogy így tanulják meg a fegyverek használatát, a stresszes helyzetekben való helytállást és az esetlegesen elkövetett hibák javítását. A VR-kiképzés során nem csak a katonák tanulnak, hanem a katonákról is adatot gyűjtenek a feletteseik, mivel a szenzorok folyamatosan monitorozzák a gyakornokok hangját, stresszszintjét és a szemmozgását, ezáltal átfogó képet kaphatnak az állapotukról és arról, hogy hogyan viselkednek egy-egy szituációban.

Nagy Britanniában az ejtőernyős osztagok hamarosan a 4GD Trg cég kevert valóság programjával fognak gyakorlatozni, amelyben a VR-sisakokat viselő résztvevők olyan humanoid modellel, az úgynevezett SimStrikerrel is találkoznak a tesztpályán, ami a virtuális térben egy támadó avatárjává alakulva, idegen nyelveken kiabáló ellenség képet veszi fel, hogy hatásosabbá tegye a szimulált helyzetet.

A magyar rendőrség, amely az elektromos sokkolók használatát nemrégen kezdte meg, a Taserek működtetésének oktatását még nem a virtuális térben, hanem a valódi világban tartott gyakorlati órák keretében végzi: a police.hu februári beszámolója szerint a Készenléti Rend­őrség bevetési egységeit 16 fős csoportokban oktatják a kiképzők, kétnapos tanfolyam keretében, amelyben elméleti és gyakorlati képzést is kapnak. A sokkoló a testhez érintve is hatásos, de távolról alkalmazva máshogy működik: egyszerre két szondát, vagyis hegyes végű tüskét lő ki, ami a ruhán áthatolva a bőrbe akad és áramot vezet a testbe, ezért célzás közben a rendőröknek figyelnie kell rá, hogy a megfelelő testrészt találják el és bizonyos területekre ne lőjenek vele. Ilyen "tiltott terület" a fej, a nyak és a mellkas, az ajánlott régiók a mellkastól lefelé található, valamint a combkörnyéki részek.

"A kis lándzsahegy 11 mm mélyen hatol keresztül a ruhán, majd úgy éri el az emberi testet.

Az eszközt arra találták ki, hogy a rendőri intézkedéssel szembeni ellenszegülést vagy az esetleges támadást megtörje – irányuljon az bárki felé –, elhárítsa. Tény azonban, hogy sokkol, és áramot vezet az emberi testbe." - mondta el Porgányi Péter, a Készenléti Rend­őrség Különleges Szolgálatok Igazgatósága bevetési főosztály III. kiképzési és módszertani osztályának kiképzésvezetője az eszközzel kapcsolatban.


Molnár László és Albert Gábor századosok, Porgányi Péter őrnagy Taserrel felszerelve (Kép: police.hu/Fenyvesi Beáta)

"A készülék által leadott 0,0063 amper a halálos dózisnak mindössze a századrésze, ami nem okoz szívleállást, sőt, még a szívritmusszabályzóra sincsen hatással. Blokkolja az izmokat, és ha jól használják, a ruhán keresztül áthatolva minimum 5 másodpercre megállítja az embert. Kipróbáltuk, és valóban fájdalmat okoz, úgy, mint akármelyik áramütés. Életünk leghosszabb 5 másodperce volt a kísérlet" - tette hozzá az őrnagy -

"De a mi szempontunkból a megállító, akarattörő hatáson van a hangsúly."

A Taserek használatától a rendőrség a lőfegyverek alkalmazásának elkerülését reméli, mivel az elektromos eszköznek nem csak a hatása kellemetlen, hanem hangja és szikrázása miatt már eleve visszatartó erővel bírhat a támadó számára. Az Axon hasonló célokból a hagyományos, kézi sokkolók mellett jelenleg egy drón változat fejlesztését is tervezi, amit tömeges lövöldözések esetén vetnek majd be, hogy ezzel potenciálisan csökkentsék az áldozatok számát.

A Taser Drone még nem készült el, egyelőre csak koncepció, de a cég vezérigazgatója, Rick Smith, úgy gondolja, hogy például egy iskolai lövöldözés során a fegyver nagyobb védelmet nyújthatna a tanítóknak és diákoknak. Nagyjából ahhoz hasonló módon működhetne, mint az épületekben elhelyezett tűzoltókészülékek, vagyis a mindig kéznél lévő drónok elkerülhetővé tennék egy katasztrofális esemény legrosszabb következményeit.

(Fotó: police.hu/Fenyvesi Beáta, Axon)

Háborúban tilos, tüntetésnél szabad: Milyen hatásai vannak a könnygáznak? A rendőrség a tömegoszlatás során gyakran alkalmaz könnygázt, de mi történik, és mit tehet az, aki kapcsolatba került vele?


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Világhírű román sportolóról mintázott humanoidot képeznek ki
Világhírű román sportolóról mintázott humanoidot képeznek ki
A robot első látásra nem sok hasonlóságot mutat Nadia Comănecivel, de okkal kapta róla a nevét.
Tévé után már hűtőt és mosógépet is vehetünk a Hisense-től
Tévé után már hűtőt és mosógépet is vehetünk a Hisense-től
A világ negyedik legnagyobb tévégyártója Magyarországon is elkezdi forgalmazni az intelligens nagy háztartási gépeit, köztük egy olyan hűtőszekrényt is, amelyet 21 colos táblagéppel szereltek fel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.