Háborúban tilos, tüntetésnél szabad: Milyen hatásai vannak a könnygáznak?

2021 / 01 / 29 / Perei Dóra
Háborúban tilos, tüntetésnél szabad: Milyen hatásai vannak a könnygáznak?
Könnygázt először a francia hadsereg használt az első világháború csatáiban. A cél az volt, hogy az ellenséges katonákat „kifüstöljék” a lövészárokból, és ezt sikerült is teljesíteni. A könnygáz ugyanis nem csupán a szem könnyezését okozza, hanem hatóanyagtól függően akár tüdőproblémák és mérgezéses tünetek is előfordulhatnak. A dezorientáltság, a köhögés, a bőr és a szem erős fájdalma is a tünetek közé tartozik, pláne ha a legerősebb könnygázt vetik be.

A könnygáz használata 1997 óta tilos, legalábbis nemzetközi konfliktusok és háborúk esetén. Ugyanakkor a helyi hatóságok dönthetnek a polgári lakosság körében történő használatáról sportmeccsek, utcai tüntetések esetén, amikor a céljuk a tömeg szétoszlatása, vagy esetleg a védekezés. A gáz úgy fegyverzi le a rendbontókat, hogy közben nem kell hozzájuk közel menni, harcokba bocsátkozni, más fegyvereket bevetni. Persze ettől még a könnygáz nem holmi kis játékszer, és nem is jelent minden esetben megoldást.

Most már a tüntetők is bevetik az arcfelismerő szoftvereket a rendőrök beazonosítására Nem csak Amerikában, hanem a világon számtalan helyen fejlesztenek olyan barkácstechnológiát, amellyel a rendőrök is beazonosíthatóakká válnak. A belarusz tüntetést szétverő egyenruhásokat fedő maszk sem jelent akadályt ezen programok számára.

Mit tesz a szervezettel?

A könnygáz ideiglenesen komoly zavart okozhat, mivel erősen irritálja a szemet, a szájat, a torkot, a tüdőt és a bőrt. A legelőször használt könnygáztípus a CR volt, dibenzoxazepin nevű hatóanyagával.

Az erős méreg nemcsak arra veszélyes, aki másokat megtámad, de magára a támadóra is.

Kristályos anyaga a bőrirritáció mellett olyan szintű köhögéssel, nehézlégzéssel, idegrendszeri zavarokkal jár, hogy használata az egész Európai Unión belül tiltott, és a rendőrségek sem használhatják. Az anyagról nem árt tudni ezenkívül, hogy rákkeltő, a bőrön kémiai égést okozhat, és zárt térben viszonylag hamar belélegezhető belőle a halálos dózis. Valamivel humánusabb a hat-tízszer gyengébb CN, azaz a klór-acetofenon. Ezt 1871-ben fedezték fel, ez az az anyag, ami a legtöbb könnygázspray-ben, töltényben, gránátban található. Sűrű ködöt képez, erősen irritálja a bőrt és a nyálkahártyákat.

A könnygáz leggyengébb változata a CS, hatóanyaga az orto-klorobenzilidén-malononitril. Ez nem párolog kristályos formában sem, mint ahogy a CN teszi, nem is gáz, hanem szobahőmérsékleten szilárd anyag, melynek irritáló hatása ugyan gyengébb, mint a többinek, egy valamiben mégis eltér társaitól: nem csupán irritálja a vele érintkezésbe kerülő testrészeket, hanem rosszullétet, vérnyomás-emelkedést, hányást okozhat. A gáz ugyanis megcélozza a sejtekben található TRPA1-specifikus receptorokat, amelyek felgyorsítják az idegrendszer fájdalmának érzékelését. Amint a szer érintkezik a testtel, az immunrendszer idegen anyagként azonosítja, és hatalmas adag könnyel, illetve nyálkával, nyállal próbálja kilökni. Azonban a CN és a CS esetén is előfordulhat, hogy az áldozatok nem ússzák meg félórányi könnyezéssel, köhögéssel és dezorientációval a dolgot: nagy dózisban adva gyengébb szervezetű, krónikus betegséggel küzdő embereknél, vagy mondjuk gyerekeknél, sokkal súlyosabb következmények jelentkezhetnek, például a bőr kémiai megégése, vérzés, hányás, fulladás, a szem szaruhártyájának égési sérülése, a szemideg károsodása. A könnygáz okozta halál ritka ugyan, de időnként megesik.

Mi a helyzet a parikaspray-vel?

Egyes esetekben kapszaicint, a paprika erejét biztosító vegyületet vetnek be, amit a köznyelv nemes egyszerűséggel paprikaspray-nek hív. Maga az anyag a könnygáznál kisebb felhőt képez, valamint hamarabb leülepszik, viszont nem oldódik vízben, azaz egy kiadós mosakodással még nem lehet megszabadulni tőle. Irritálja a szemet, orrot, torkot, köhögésre és könnyezésre késztet, hatása pedig akár háromnegyed órán át fennmaradhat. De minden kellemetlenségével együtt sem okoz akkora kárt, mint a CN vagy a CS.

Mennyire véd tőle a maszk?

Ha valaki könnygázzal érintkezik, akkor mindenekelőtt kerüljön olyan messzire a helyszíntől, amennyire csak tud. Ezután – kivéve paprikaspray esetén – próbálkozhat vizes öblítéssel, vagy vizes ronggyal történő törölgetéssel. Nőknél a sminket azonnal le kell mosni, mivel ahhoz hozzátapad a gáz hatóanyaga. Ezen kívül a szemdörzsöléssel is óvatosan kell bánni, mivel minél erősebben dörzsölik, annál több gáz kerül bele, ezért inkább a bő vizes, folyamatos öblögetés ajánlott. Aki pedig kontaktlencsét visel, tiszta kézzel próbálja meg eltávolítani, vagy forduljon szemészhez, mert fennáll a további károsodás veszélye, ha a lencse alatt koncentráltan megmarad a kémiai anyag. Továbbá minden olyan ruhát le kell venni, ami érintkezett könnygázzal, így elkerülhető a további bőrirritáció. Akinek van á lehetősége, vegyen egy kiadós zuhanyt és alaposan öblítse le testét. Amennyiben azonban félórányi zuhanyzás után is fájdalmat, tüneteket észlel, mindenképp orvoshoz kell fordulni.

Ki jogosult a használatára?

A rendfenntartó erőknél a CN és CS, illetve a kapszaicin is használatban van, bár az ötvenes évek óta a CS a legelterjedtebb. Az esetek többségében gránátvetővel lövik ki, ami földet érésnél izzani kezd: vagyis ha hozzányúlnak, vagy valakit eltalál, még komolyabb sérülések keletkezhetnek. Többek között ezért is korlátozza a törvény a könnygázt tartalmazó önvédelmi fegyverek kereskedelmét. A szakboltokban általában húsz gramm töltősúly alatti spray-ket árulnak, de a vásárlás és a birtoklás is nagykorúsághoz kötött. Önvédelmi eszközként történő használatával kapcsolatban pedig érdemes előzetesen tájékozódni.

További cikkek a témában:

Ez csak egy játék, a Mátrixban vagyunk – a tech CEO rejtélyes szavai a halála előtt A fiatal, tech szektorban ténykedő vállalkozónő, Erin Valenti tavalyi halála az összeesküvés-elméletek melegágyává vált. Ennek oka Valenti édesanyjához intézett utolsó szavai: „Ez csak egy játék, egy gondolatkísérlet, a Mátrixban vagyunk.” Valamint az, hogy a rendőrség nem jött rá arra, mi okozhatta a nő halálát. Legalábbis idén februárig.

Nem öröm az állandó maszkviselés, de a Razer okos maszkjában talán egész elviselhető lesz az élet A Razernél megpróbálják kihozni a maximumot ebből az immár kötelező védelmi felszerelésből.

Tífuszos Mary sohasem volt beteg, de mindenki mást megfertőzött környezetében Tífuszos Mary, azaz Mary Mallon a tífusz első tünetmentes hordozója volt, aki sem az orvosokban, sem a kézmosás fontosságában nem hitt. Ellenben meglépett a rendőrök elől, sőt át is verte őket, és New York-szerte több mint száz embert megfertőzött. Pedig első ránézésre csak egy ártatlan szakácsnőnek tűnt.

(Fotó: Getty Images Hungary)

 


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Harvardi tudósok: Lehet, hogy rejtőzik egy fejlett technológiájú, ismeretlen civilizáció itt, a Földön
Harvardi tudósok: Lehet, hogy rejtőzik egy fejlett technológiájú, ismeretlen civilizáció itt, a Földön
Elég rangos intézmények kutatói írják, hogy nem szabad kizárni ezt a lehetőséget sem – az ebből az állításból kinövő, esetleges következmények pedig még ennél is vadabbak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.