Háborúban tilos, tüntetésnél szabad: Milyen hatásai vannak a könnygáznak?

2021 / 01 / 29 / Perei Dóra
Háborúban tilos, tüntetésnél szabad: Milyen hatásai vannak a könnygáznak?
Könnygázt először a francia hadsereg használt az első világháború csatáiban. A cél az volt, hogy az ellenséges katonákat „kifüstöljék” a lövészárokból, és ezt sikerült is teljesíteni. A könnygáz ugyanis nem csupán a szem könnyezését okozza, hanem hatóanyagtól függően akár tüdőproblémák és mérgezéses tünetek is előfordulhatnak. A dezorientáltság, a köhögés, a bőr és a szem erős fájdalma is a tünetek közé tartozik, pláne ha a legerősebb könnygázt vetik be.

A könnygáz használata 1997 óta tilos, legalábbis nemzetközi konfliktusok és háborúk esetén. Ugyanakkor a helyi hatóságok dönthetnek a polgári lakosság körében történő használatáról sportmeccsek, utcai tüntetések esetén, amikor a céljuk a tömeg szétoszlatása, vagy esetleg a védekezés. A gáz úgy fegyverzi le a rendbontókat, hogy közben nem kell hozzájuk közel menni, harcokba bocsátkozni, más fegyvereket bevetni. Persze ettől még a könnygáz nem holmi kis játékszer, és nem is jelent minden esetben megoldást.

Most már a tüntetők is bevetik az arcfelismerő szoftvereket a rendőrök beazonosítására Nem csak Amerikában, hanem a világon számtalan helyen fejlesztenek olyan barkácstechnológiát, amellyel a rendőrök is beazonosíthatóakká válnak. A belarusz tüntetést szétverő egyenruhásokat fedő maszk sem jelent akadályt ezen programok számára.

Mit tesz a szervezettel?

A könnygáz ideiglenesen komoly zavart okozhat, mivel erősen irritálja a szemet, a szájat, a torkot, a tüdőt és a bőrt. A legelőször használt könnygáztípus a CR volt, dibenzoxazepin nevű hatóanyagával.

Az erős méreg nemcsak arra veszélyes, aki másokat megtámad, de magára a támadóra is.

Kristályos anyaga a bőrirritáció mellett olyan szintű köhögéssel, nehézlégzéssel, idegrendszeri zavarokkal jár, hogy használata az egész Európai Unión belül tiltott, és a rendőrségek sem használhatják. Az anyagról nem árt tudni ezenkívül, hogy rákkeltő, a bőrön kémiai égést okozhat, és zárt térben viszonylag hamar belélegezhető belőle a halálos dózis. Valamivel humánusabb a hat-tízszer gyengébb CN, azaz a klór-acetofenon. Ezt 1871-ben fedezték fel, ez az az anyag, ami a legtöbb könnygázspray-ben, töltényben, gránátban található. Sűrű ködöt képez, erősen irritálja a bőrt és a nyálkahártyákat.

A könnygáz leggyengébb változata a CS, hatóanyaga az orto-klorobenzilidén-malononitril. Ez nem párolog kristályos formában sem, mint ahogy a CN teszi, nem is gáz, hanem szobahőmérsékleten szilárd anyag, melynek irritáló hatása ugyan gyengébb, mint a többinek, egy valamiben mégis eltér társaitól: nem csupán irritálja a vele érintkezésbe kerülő testrészeket, hanem rosszullétet, vérnyomás-emelkedést, hányást okozhat. A gáz ugyanis megcélozza a sejtekben található TRPA1-specifikus receptorokat, amelyek felgyorsítják az idegrendszer fájdalmának érzékelését. Amint a szer érintkezik a testtel, az immunrendszer idegen anyagként azonosítja, és hatalmas adag könnyel, illetve nyálkával, nyállal próbálja kilökni. Azonban a CN és a CS esetén is előfordulhat, hogy az áldozatok nem ússzák meg félórányi könnyezéssel, köhögéssel és dezorientációval a dolgot: nagy dózisban adva gyengébb szervezetű, krónikus betegséggel küzdő embereknél, vagy mondjuk gyerekeknél, sokkal súlyosabb következmények jelentkezhetnek, például a bőr kémiai megégése, vérzés, hányás, fulladás, a szem szaruhártyájának égési sérülése, a szemideg károsodása. A könnygáz okozta halál ritka ugyan, de időnként megesik.

Mi a helyzet a parikaspray-vel?

Egyes esetekben kapszaicint, a paprika erejét biztosító vegyületet vetnek be, amit a köznyelv nemes egyszerűséggel paprikaspray-nek hív. Maga az anyag a könnygáznál kisebb felhőt képez, valamint hamarabb leülepszik, viszont nem oldódik vízben, azaz egy kiadós mosakodással még nem lehet megszabadulni tőle. Irritálja a szemet, orrot, torkot, köhögésre és könnyezésre késztet, hatása pedig akár háromnegyed órán át fennmaradhat. De minden kellemetlenségével együtt sem okoz akkora kárt, mint a CN vagy a CS.

Mennyire véd tőle a maszk?

Ha valaki könnygázzal érintkezik, akkor mindenekelőtt kerüljön olyan messzire a helyszíntől, amennyire csak tud. Ezután – kivéve paprikaspray esetén – próbálkozhat vizes öblítéssel, vagy vizes ronggyal történő törölgetéssel. Nőknél a sminket azonnal le kell mosni, mivel ahhoz hozzátapad a gáz hatóanyaga. Ezen kívül a szemdörzsöléssel is óvatosan kell bánni, mivel minél erősebben dörzsölik, annál több gáz kerül bele, ezért inkább a bő vizes, folyamatos öblögetés ajánlott. Aki pedig kontaktlencsét visel, tiszta kézzel próbálja meg eltávolítani, vagy forduljon szemészhez, mert fennáll a további károsodás veszélye, ha a lencse alatt koncentráltan megmarad a kémiai anyag. Továbbá minden olyan ruhát le kell venni, ami érintkezett könnygázzal, így elkerülhető a további bőrirritáció. Akinek van á lehetősége, vegyen egy kiadós zuhanyt és alaposan öblítse le testét. Amennyiben azonban félórányi zuhanyzás után is fájdalmat, tüneteket észlel, mindenképp orvoshoz kell fordulni.

Ki jogosult a használatára?

A rendfenntartó erőknél a CN és CS, illetve a kapszaicin is használatban van, bár az ötvenes évek óta a CS a legelterjedtebb. Az esetek többségében gránátvetővel lövik ki, ami földet érésnél izzani kezd: vagyis ha hozzányúlnak, vagy valakit eltalál, még komolyabb sérülések keletkezhetnek. Többek között ezért is korlátozza a törvény a könnygázt tartalmazó önvédelmi fegyverek kereskedelmét. A szakboltokban általában húsz gramm töltősúly alatti spray-ket árulnak, de a vásárlás és a birtoklás is nagykorúsághoz kötött. Önvédelmi eszközként történő használatával kapcsolatban pedig érdemes előzetesen tájékozódni.

További cikkek a témában:

Ez csak egy játék, a Mátrixban vagyunk – a tech CEO rejtélyes szavai a halála előtt A fiatal, tech szektorban ténykedő vállalkozónő, Erin Valenti tavalyi halála az összeesküvés-elméletek melegágyává vált. Ennek oka Valenti édesanyjához intézett utolsó szavai: „Ez csak egy játék, egy gondolatkísérlet, a Mátrixban vagyunk.” Valamint az, hogy a rendőrség nem jött rá arra, mi okozhatta a nő halálát. Legalábbis idén februárig.

Nem öröm az állandó maszkviselés, de a Razer okos maszkjában talán egész elviselhető lesz az élet A Razernél megpróbálják kihozni a maximumot ebből az immár kötelező védelmi felszerelésből.

Tífuszos Mary sohasem volt beteg, de mindenki mást megfertőzött környezetében Tífuszos Mary, azaz Mary Mallon a tífusz első tünetmentes hordozója volt, aki sem az orvosokban, sem a kézmosás fontosságában nem hitt. Ellenben meglépett a rendőrök elől, sőt át is verte őket, és New York-szerte több mint száz embert megfertőzött. Pedig első ránézésre csak egy ártatlan szakácsnőnek tűnt.

(Fotó: Getty Images Hungary)

 


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ha ez igaz, az mindent megváltoztat: huszonhétezer éves piramist találtak
Ha ez igaz, az mindent megváltoztat: huszonhétezer éves piramist találtak
Kérdés, hogy igaz-e, hogy az egyiptomiaknál is ősibb piramisokra akadtak? A rendkívüli kijelentésekkel kapcsolatban ugyanis rendkívüli bizonyítékokra lenne szükség. A cikkből kiderül, hogy mi okoz vihart jelenleg a régészeti tudományos közösségben, ami miatt vizsgálat is indult.
Másfél évszázad után megszűnik az egyik legrégebbi tudományos folyóirat
Másfél évszázad után megszűnik az egyik legrégebbi tudományos folyóirat
Charles Darwin felfedezéseiről újdonságként számolhatott be a Popular Science a tizenkilencedik század végén.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.