Életet mentett Hawaii-on az Apple műholdas segélyhívó szolgáltatása

2023 / 08 / 14 / Pőcze Balázs
Életet mentett Hawaii-on az Apple műholdas segélyhívó szolgáltatása
Az Apple iPhone-jainak egyik legnagyobb, első ránézésre mégsem túl jelentős újdonsága tavaly az úgynevezett Vészhelyzet - SOS funkció volt. A történelmi pusztítást végző erdőtüzek miatt Hawaii-on most ez menthette meg egy család életét.

Maui szigetén az Egyesült Államok elmúlt évszázadának legtragikusabb erdőtüze zajlott le, több mint kilencvenen haltak meg és többeket még mindig keresnek. A tüzet feltehetőleg a nagy szélben kidőlt villanyvezetékek okozhatták, emellett a kisebb erdőtüzeket felerősítették az olyan időjárási körülmények, mint az alacsony páratartalom és az erős szél.

Ilyen helyzetben könnyen előfordulhat, hogy a mobil adat- és hangkapcsolatok nem működnek megfelelően, így az Apple tavaly bejelentett újdonsága különös, apró innováció helyett életmentő szolgáltatássá lépett elő. Amint arról korábban beszámoltunk, ennek segítségével gyakorlatilag chatelhetünk a segélyhívó szolgáltatásokkal, már ha Ausztráliában, Ausztriában, Belgiumban, Kanadában, Franciaországban, Németországban, Írországban, Luxembourgban, Hollandiában, Új-Zélandon, Portugáliában, az Egyesült Királyságban vagy az Egyesült Államokban vagyunk. A Vészhelyzet - SOS néhány szöveges kérdésére válaszolva, egyszerű gombnyomások segítségével megadjuk a legfontosabb információkat, amiket a rendszer kiegészít a pontos helyzetünkkel, illetve a telefonunk töltöttségi állapotával, és már el is küldi a hatóságoknak, akik válaszolni és kérdezni is tudnak így.

Emellett még a vészhelyzet esetén értesítendő rokonainkhoz is eljuthat az üzenet az Apple rendszerén keresztül. Emiatt láthatjuk most, hogy hogyan zajlik egy kimenekítés leegyeztetése, hiszen egy X (korábban: Twitter) felhasználó, Michael Miraflor megosztotta a rokonai történetét, számolt be a 9to5Mac. Öten várták egy autóban, égő épületek közt a segítséget, arról kérdezve a segélyhívót, hogy elinduljanak-e. Folyamatosan közölték a helyzetüket, és kapták az utasításokat, majd itt jelezték azt is, amikor megmentették őket.

Az Apple azt tanácsolja, hogy ha olyan helyre utazunk, ahol várhatóan nem lesz mobilkapcsolatunk, akkor adjuk meg az iPhone-unkon az alapvető egészségügyi adatainkat, állítsunk be vészhelyzet esetén értesítendő telefonszámokat, majd a Beállítások menü Vészhelyzet - SOS menüpontja alatt kapcsoljuk be a szolgáltatást. A rendszer automatikusan fel fogja ajánlani a műholdas kapcsolatot, ha a 112-es segélyhívó sem a saját, sem más mobilhálózaton keresztül nem elérhető. Csak arra kell majd ügyelnünk, hogy a telefon a kezünkben legyen, és ne álljunk olyan helyre, ahonnan nem látszik tisztán az égbolt.

(Borítókép: Robert Gauthier/Los Angeles Times via Getty Images)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Digit, Phoenix, Apollo - jönnek a robotmunkások, Magyarországra is
Digit, Phoenix, Apollo - jönnek a robotmunkások, Magyarországra is
Az Agility Robotics Digit gépe az Amazonnál dolgozik, de hamarosan munkába áll egy másik kereskedelmi ellátó cég raktáraiban is. A hozzá hasonló robotokat az árupakolás mellett autógyártók telepein használják egyre gyakrabban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.