Elhunyt a világ legidősebb embere

2022 / 04 / 27 / Bobák Áron
Elhunyt a világ legidősebb embere
Tanaka Kane ugyanabban az évben született, amikor a Wright fivérek először a levegőbe emelkedtek a repülőgépükkel, 119 éves és 107 napos korával pedig minden idők második legidősebb embere volt.

A japán Egészségügyi, Munkaügyi és Jóléti Minisztérium kedden jelentette be Tanaka halálhírét, aki április 19-én hunyt el egy fukuokai kórházban. A nő hivatalosan 1903. január 2-án született, hosszú élete során pedig túlélt két világháborút, egy hasnyálmirigy- és egy végbélrákot is, és az utóbbi hónapokat leszámítva jó egészségnek örvendett. Ennek következtében természetesen sokan igyekeztek tőle megtudni, hogy mi a hosszú élet titka, amiről 2018-ban az Aszahi Sinbunnak ő maga így nyilatkozott: "Egyél jó ételeket, tanulj és játssz, ennyi".

A beszámolók szerint Tanaka meglehetősen szerette az édességeket és az üdítőket, a japán lap tudósítása szerint naponta több kávét és energiaitalt is megivott. A nő olyannyira jó egészségi állapotnak örvendett, hogy a 2020-as tokiói olimpia előtt a tervek szerint az olimpiai lángot is vitte volna egy rövidebb szakaszon, de végül a családja a koronavírus-járvány miatt ezt túl kockázatosnak ítélte meg.

Tanaka három éven keresztül mondhatta el magáról, hogy ő a leghosszabb ideje élő ember a Földön, 119 éves és 107 napos korával pedig a Gerontology Research Group adatai alapján összességében is a második leghosszabb kort megért ember volt a történelemben. Az igazoltan legidősebb ember a francia Jeanne Calment volt, aki 1875-ben született es 1997-ben, 122 évesen halt meg Franciaországban. Tanaka halála után egyébként szintén egy francia nő, Lucile Radon vált a világ legidősebb emberévé, aki február 11-én töltötte be a 118-ik életévét.

Friss kutatások szerint valószínű, hogy a leghosszabb életkor rekordja a jövőben egyre gyakrabban fog gazdát cserélni, hiszen az emberiség átlagéletkora az elmúlt száz évben drasztikusan emelkedett, egy tavaly megjelent kutatás szerint pedig az emberek elméleti maximális élettartama akár a 150 évet is elérheti.

(Borítókép: Fukuoka prefektúra kormánya)

150 év lehet az emberek maximális élettartama egy új kutatás szerint A Gero nevű biotechnológiai cég friss kutatása szerint lehetséges, hogy az emberi élettartamnak van egy elméleti maximuma, ami után a szervezetünk még a legideálisabb esetben sem képes regenerálni önmagát.


“Szomorú lenne, ha egymillió év múlva az emberiség a jelenlegi változatában létezne”
“Szomorú lenne, ha egymillió év múlva az emberiség a jelenlegi változatában létezne”
Ember és gép összeolvadása új világot nyit meg – de ez nem csak a munkát, a gazdaságot alakítja újra, de esszenciálisan azt is, hogy mit jelent embernek lenni. Hamarosan talán égető kérdéseket kell ennek kapcsán feltennünk.
Kvantum-fényszabályozáson és Grätzel-cellákon dolgoznak fiatal fizikusok Budapesten
Kvantum-fényszabályozáson és Grätzel-cellákon dolgoznak fiatal fizikusok Budapesten
Rubik Ernő, Krausz Ferenc és Kiss László is tartott előadást a versenyen, ahol a résztvevőknek bonyolult fizikai problémákra kell megoldást találniuk.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.