Elindult a kötélhúzás az autógyártók és az EU között a környezetvédelmi szigorítások ügyében

2020 / 04 / 17 / Rácz Tamás
Elindult a kötélhúzás az autógyártók és az EU között a környezetvédelmi szigorítások ügyében
Az EU ragaszkodna az autózás zöldítésének forgatókönyvéhez, a német prémiummárkáknak mindegy, a többi európai gyártó időt kér.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke már többször deklarálta: az EU a világjárvány okozta gazdasági hatások miatt sem szeretné megakasztani környezetvédelmi, klímavédelmi folyamatait. Időközben tizenegy környezetvédelmi miniszter (vagyis tagállami kormány) is jelezte a Bizottság felé: figyelni kellene, nehogy rövid távú gazdaság-újraélesztési tervek hosszú távú létfontosságú célokat írjanak felül. Tehát a Green Deal nevű, a 2050-es klímasemlegességet elérni kívánó célkitűzés és az ehhez megállapított intézkedések, egyebek mellett az autók CO2-emissziójának folyamatos csökkentése gazdasági kényszerítő eszközökkel a politika részéről továbbra is érvényben van.


Az ACEA legfrissebb adatai: márciusra a tavalyi eladások kevesebb mint felére csökkent az új autók forgalomba helyezéseinek száma az EU-ban. Azért vegyük észre a finom befolyásolást az ACEA grafikonján: a skála 400.000-ről indul...

A nagy, kulturálisan európainak gondolt-mondott, valójában persze multinacionális iparvállalatok viszont nem mind örülnek ennek. Az egyik legerősebb, ráadásul leginkább érintett ipari lobbi, az autógyártóké már meg is kezdte a nyomasztást: halasszuk el, tegyük félre, gondoljuk át a zöld terveket! Az ACEA nevű autóipari érdekvédelmi szervezet (melynek gyakorlatilag minden európai gyártó tagja) már szintén megküldte levelét a Bizottságnak, melyben halasztást kérnek az új emissziós standardokra. Kérésükhöz csatlakozott a gumigyártó lobbi, az autóipari beszállítói és az autójavító szolgáltatási üzletág is.


Vannak gyártók, akiknek megfelel az eredeti menetrend. A Volkswagennek még jól is jött a válság miatt megcsappant kereslet az új autók iránt, mert legalább van ideje kijavítgatni az új ID3 elektromos népautó szoftverhibáit

A német autógyártók egy csoportja viszont nem erőltetné az eredeti tervektől való eltérést. A Volkswagen-csoport, a BMW és a Daimler kvázi különvéleményt fogalmaztak meg: szerintük elfogadható, ha az eredeti ütemezésben megy tovább a zöldülés. Úgy látszik, az ő elektromos mobilitási beruházásaik már arra a szintre jutottak, hogy flottaszinten nem okoz problémát a kvóták tartása. Ha utánagondolunk, érthető is ez a nyugodtság a részükről, hisz a BMW és a Daimler (Mercedes) nagyon erőssé vált konnektoros hibridekben, a VW-csoport pedig a tisztán elektromos autózás irányába tett nagyon látványos lépéseket.

És persze az is benne van ebben a megosztottságban, hogy a német piacon kevésbé drasztikus a visszaesés, szemben a déli vidékkel. Míg a németeknél "csak" 37,7%-os a forgalomcsökkenés idén márciusban 2019 azonos hónapjához képest, ez az érték Franciaországban 72,2, Olaszországban 85,4%, ami elsősorban természetesen a francia és olasz gyártókat viseli meg.


A BMW is a magát felkészültnek mondó német trió tagja: elektromos autói mellett csaknem minden modelljéből van konnektoros hibrid változat is, ráadásul ezek jól is fogynak a legnagyobb piacokon

Így hát elsősorban az európai autóipar tömeggyártói vannak bajban. Ők gazdasági és politikai érvekkel egyaránt megtámogatták kéréseiket. Ezek között vannak teljesen érthetőek, hisz a járvány okozta gazdasági leállás teljesen felborította az üzleti terveket. Eladatlanul maradtak például olyan készletek, melyekben még a korábbi emissziós normák szerint gyártott autók állnak. Ezeket az autógyártók nem szeretnék kidobni, bezúzni, viszont ha értékesítik őket, akkor a büntetések miatt oda a haszon, ami viszont ahhoz kellene, hogy további emissziócsökkentési fejlesztéseket eszközölhessenek. Az is igaz, hogy az elektromos autók iránti piaci igény mind a mai napig messze nem összemérhető nagyságrendet jelent a hagyományos technikához képest, tehát az ezek kifejlesztésére fordított költségek egyelőre nem tudtak elkezdeni érdemben megtérülni.


A Peugeot-Citroën némileg megkésett az elektromos átállással- Még most mutatták be első elektromos vagy plug-in autóikat és a járvány alaposan bekavart a villamosítási tervekbe

De persze vannak mosolyogtató érvek is, mint a Peugeot-Citroën konszern ügyvezetőjének, Carlos Tavaresnek szavai, miszerint "a mobilitás szabadsága alapvető fontosságú demokráciáink számára", tehát aki az autózásban korlátozásokat akar, tulajdonképpen elemi szabadságjogokat akar korlátozni.

Az európán kívüli gyártókat vegyesen érintik az itteni piaci problémák, de van, aki komoly előnyben van. A hibridtechnológiát úttörőként fejlesztő Toyota például sosem gyors elektromos mobilitási átállásban gondolkodott, hanem abban, hogy a hagyományos technológiát úgy dolgozza át, hogy a benzinmotor hatékonyságát a mellé társított elektromos hajtással nagyban megnövelje.


A Toyota a hibridekkel simán teljesíti az emissziós célértékeket

Számításuk bejött: flottájuk mára simán teljesíti az EU-s emissziós előírásokat, úgy, hogy tisztán elektromos autójuk az európai piacon még egyáltalán nincs is. (A Lexus UX300e lesz az első, de még csak a típus bevezetése folyik.) Így számukra az lenne a legjobb, ha minden az eredeti tervek szerint folyna: veszteségeik biztos nem lennének, a bajban lévő gyártók nehézségei pedig őket biztosan erősítené az európai autópiacon.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Íme Kína eddig titkolt, negyedik generációs tankja
Íme Kína eddig titkolt, negyedik generációs tankja
Kína új, negyedik generációs harckocsija nemrég a közösségi médiában tűnt fel kiszivárgott képeken.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.