Elindultak az első vizet kipufogó kamionok Norvégiában

2020 / 02 / 05 / Rácz Tamás
Elindultak az első vizet kipufogó kamionok Norvégiában
Városban konnektorból, vidéken hidrogénből származó tiszta energia hajtja az ASKO teherautóit.

Az ASKO nevű norvég élelmiszerlánc menedzsmentje messze tovább gondolkodik a stratégiai tervezés során az éves profitnál. Csak 2020-ra olyan célokat tűztek ki maguk elé, hogy egyrészt csökkentik teljes energia-felhasználásukat 20%-kal, másrészt napelemes és szélerőműves beruházásokkal lépéseket tesznek az önellátás és a tiszta energiára áttérés irányába, harmadrészt pedig, hogy 100%-ban megújuló energiára állnak át a szállítások terén is.

Ez utóbbi terv megvalósításának első lépcsője, hogy dízel teherautók helyett hidrogéncellás és akkumulátoros vegyes üzemű kamionokat állítanak forgalomba. A Scaniánál fejlesztett 26 tonnás, háromtengelyes teherautókban 390 lóerős csúcsteljesítményre képes villanymotor hajtja a kerekeket, a motort pedig egy 56 kWh kapacitású lítium-ion akkumulátor működteti, amelyet 22 kilowattos egyenáramú gyorstöltővel 3-4 óra alatt lehet újratölteni. Hosszabb utakon viszont beszáll a hajtásba a fülke mögé szerelt, pár perc alatt utántölthető tartályokból érkező nagy nyomású hidrogén táplálta 90 kW-os, 120 lóerős tüzelőanyag-cella is.


290 kW a csúcsteljesítmény, 210 kW az állandóan kivehető teljesítmény, ami a szigorú norvég sebességkorlátozások mellett bőven elég lesz

Az idén pilot-projekt keretében négy ilyen kocsi áll szolgálatba a norvég cébéánál

A kettős energiaellátás minden hidrogénjármű sajátossága, de az akku nem szokott ennyire nagy lenni a hidrogénautókban. A Scania és az ASKO azért választotta mégis ezt a megoldást, mert rövid városi utakon sokkal gazdaságosabb a napelemekből, szélturbinákból, vízerőműből származó elektromos energiát közvetlenül az akkuba tölteni, mint először hidrogént gyártani vele és a hidrogénből csinálni újra elektromos energiát. A nagy akkuval drágább lesz ugyan a jármű, de az üzemeltetés energiatakarékosabb és hosszú távon gazdaságosabb is így.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Háromszázezer autón vizsgálták, hogy az elektromos vagy a benzines modellek a megbízhatóbbak
Háromszázezer autón vizsgálták, hogy az elektromos vagy a benzines modellek a megbízhatóbbak
Az amerikai Consumer Reports kutatása szolgált egy-két meglepetéssel.
Felszerelték a B-2 Spiritet az USA legújabb atombombájával
Felszerelték a B-2 Spiritet az USA legújabb atombombájával
Remélhetőleg sosem fogják élesben bevetni.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.