Eljöhet a nap, amikor otthon, mi magunk végezhetjük el az EKG-t?

2020 / 09 / 02 / Perei Dóra
Eljöhet a nap, amikor otthon, mi magunk végezhetjük el az EKG-t?
Napjainkban még elképzelhetetlennek tartjuk, hogy orvosi segítség nélkül végezzünk el egy EKG-hoz hasonló vizsgálatot, egy, a PloSOne szaklapban közzétett tanulmány szerint a jövőben ez azonban mégis kivitelezhető lesz.

Az úgynevezett QT-távolság, vagyis a kamraizomzat depolarizációjának és repolarizációjának együttes időtartama, lényegében a szívizomsejtek repolarizációja, amikor a szerv ionjai sejten belül és sejten kívül visszarendeződnek. Mindez a szívizom összehúzódásakor történik, kisvártatva pedig a sejtek "felélednek", hogy újra aktiválódhassanak. Ezt a szakaszt az EKG-n QT-szakasznak nevezik, amely a depolarizáció és repolarizáció idejét jelöli. Kalibrált hosszának minimum 0,36 másodpercesnek kell lennie, illetve nem haladhatja meg a 0,44 másodpercet. Magyarán: minél gyorsabban ver a szív, az idő annál rövidebb, de ebben az időtávban tizenöt százalék eltérés még elfogadható.

Hosszú QT szindróma esetén ez a repolarizációs idő a megengedett értékek fölé nyúlik, aminek következménye a szívizom ingerlékenysége. Ha a QT-távolság 0,5 fölé emelkedik, nagy az esélye a hirtelen szívmegállásnak.

Az EKG a szív működésének vizsgálatára alkalmas diagnosztikai eszköz, az adatok komplexitása miatt megértésük sokszor azonban még a szakembereknek sem könnyű. Hogy ez mennyire utópisztikus elgondolás, az egyelőre kérdéses, mindenesetre a Manchester Egyetem kutatói egy olyan, otthoni, könnyen kezelhető berendezésen dolgoznak, melynek eredményeit az átlagemberek is megérthetik. Dr. Caroline Jay, az intézmény munkatársa, a tanulmány társszerzője szerint évtizedekig azt feltételezték, hogy csak az egészségügyi szakdolgozók értelmezhetik az EKG-eredményeit, ám mostanra megbizonyosodtak az ellenkezőjéről. Mindehhez pedig csak meg kell tanítaniuk az embereknek a megfelelő színkombinációkat, melyek alapján felismerhetik, ha QT szindróma közeli állapotban vannak:

vagyis, ha kiderül, hogy nincs ok aggodalomra, nem kell feleslegesen kórházba menniük egy rutinvizsgálatra.

Az új technológia az EKG leegyszerűsített változata olyan értelemben, hogy az értékek egy okosóráról is leolvashatóak. Pontosabban a színek, amik kékről pirosra változhatnak: minél melegebb árnyalatot látunk, annál nagyobb a QT szindróma bekövetkezésének valószínűsége. A kutatók szerint ezért azért is fontos, mivel a QT szindróma sokszor tünetmentes, és csak az EKG képes kimutatni az esetleges elváltozásokat. Az önmegfigyelés pedig különösen indokolt mondjuk egy új gyógyszeres kezelés megkezdését követően, hiszen - főleg idősebb korban - nem tudhatjuk biztosan, hogyan reagál a szív. Ha valaki magabiztosan képes nyomon követni szíve állapotát, akkor mindez a jövőben levehet némi terhet az orvosok válláról, hiszen ezáltal csökkenhet a kórházi látogatások száma. Ami nem utolsó szempont, különösen egy, a jelenlegihez hasonló járványhelyzetben.

A technológiát jelenleg egy új mesterséges intelligenciára épülő megközelítés alapjául használják,

amely automatikusan észleli a fent említett depolarizáció és repolarizáció idejének változását. Mivel az algoritmus könnyen érthető adatábrázolást használ, így orvos és páciense egyaránt könnyen eligazodik az értékeken.

(Fotó: Pixabay)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
A robot elkíséri az embert a túrákra és kiválasztja a legoptimálisabb helyet és pozíciót a minél jobb energiatermeléshez.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.