Eljutnak valaha más csillagok közelébe az útnak indult űrszondák?

2019 / 12 / 30 / Perei Dóra
Eljutnak valaha más csillagok közelébe az útnak indult űrszondák?
1970-ben az USA kilőtte négy híres űrszondáját, nevezetesen a Pioneer-10 és 11-et, valamint a Voyager-1-et és 2-t. Miután teljesítették űrbéli küldetésüket, az eszközök tovaszálltak a végtelenbe, de vajon mit történik velük később? Eljuthatnak vala más csillagok közelébe? Bár a szondák idővel teljesen használhatatlanná válnak, a Max Planck Csillagászati Intézet és a JPL kutatói eljátszottak a gondolattal, és vizsgálatokba kezdtek.

Számításaikhoz a Gaia űrteleszkóp csillag-adatbázisát, a GDR-2-t használták, melyekből kiszámíthatták bizonyos csillagok múltbéli és jövőbeli mozgását: mindehhez 7,2 millió csillag információit kellett összevetniük az említett négy űrszonda lehetséges útvonalával. Hozzátették, bár a Földhöz legközelebb eső Alfa Centauri hármas rendszerét nem tüntették fel a listán, 4,2 fényévnyi távolsága miatt viszont ez lenne a legközelebbi égitest, amibe az űrszondák 'belefuthatnának'.

A négy szonda az elkövetkező egymillió évben hatvan csillag mellett halad el. A távolságot csillagászati értelemben értjük, ami számokban körülbelül hat és fél fényév. Ha a távolságot megfelezzük, akkor már csak tíz találkozásban lehet részük az űrszondáknak.

A szondák esetében 0,65 – 0,97 fényévnyi távolság lehet a legközelebbi találkozás, leszámítva a Voyager-2 esetében, ami a kutatók számításai alapján alig több, mint másfél fényév.

Számításaik során ugyanazt a módszert alkalmazták, amivel többek között a Naprendszerbe érkezett csillagközi üstökösök eredetét próbálják feltárni. kideríteni. Eredményeiket később a Research Notes of the American Astronomical Society szakfolyóirat is publikálta. Hozzátették: elméleti számításaik a valóságban ennél jóval magasabbak, mivel jelenleg nem létezik minden csillag mozgásáról megfelelő adatbázis. Becsléseik alapján így végül arra jutottak, hogy átlagosan nagyjából ötvenezer évenként egyszer várható, hogy valamelyik szonda 3,2 fényév közelségbe kerüljön egy csillaggal.

(Forrás: Phys.org, Fotó: Wikipédia)

 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A Hold valójában kifordult önmagából – méghozzá szó szerint
A Hold valójában kifordult önmagából – méghozzá szó szerint
Egy új kutatás végre feltárja a Hold ősi múltjának a döbbenetes titkait.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.