Sikeresen landolt a Boeing Starliner

2019 / 12 / 22 / Felkai Ádám
Sikeresen landolt a Boeing Starliner
A Boeing Starliner CST-100 lesz az egyik új űrhajó, amely embereket szállít majd Amerikából az űrbe. Az eszköz most sikeresen visszatért Föld körüli pályájáról, és a terveknek megfelelően landolt Új-Mexikóban.

Ahogy arról a korábbi cikkünkben már írtunk, senki sem tartózkodott a Starliner fedélzetén, mivel a jelenlegi misszió csak egy tesztrepülés volt. Sajnos ez sem ment teljesen a terveknek megfelelően: nem sikerült a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) dokkolni, mivel egy manőver közben a Starliner túl sok üzemanyagot égetett el, ezért pedig felül kellett írni a misszió paramétereit.

A Boeing szerint a misszió így is több sikerrel zárult, mivel rengeteg adatot gyűjtöttek, és a Nemzetközi Űrállomáshoz történő elmaradt csatlakozáson kívül a manőverek többsége a terveknek megfelelően zajlott, beleértve a mostani, White Sands-ben történt landolást is. Maga a landolás is példa nélkül való, mivel ez az első eset, hogy az USA űrkapszulája talajon ért földet, hiszen a korábbi missziók visszatérő egységei (Mercury, Gemini, Apollo) a vízbe csapódtak.

A Starliner magyar idő szerint 13:23-kor kezdte meg a visszatérő manővert, és az ereszkedés után gond nélkül kinyílt mind a három ejtőernyő. 13:58-kor pedig földet ért az egység. A következőkben a Boeing és a NASA begyűjti az adatokat a fedélzeti számítógépekről. A kapszulában utazott Rosie, a tesztbábu, amit most szintén átvizsgálnak, hogy megállapítsák, a landolás miként hatott volna az emberi szervezetre.

(Kép: NASA)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Ma kiderül, ki építi meg a járművet, amivel a Holdon közlekednek az űrhajósok
Ma kiderül, ki építi meg a járművet, amivel a Holdon közlekednek az űrhajósok
A NASA tervei szerint az első emberes holdi Artemis-küldetés asztronautái még gyalogosan közlekednek, de később egy LTV (Lunar Terrain Vehicle) szállítja majd őket az égitesten. Az űrügynökség ma választja ki, hogy ki építheti meg a járművet, a bejelentést élőben is nézhetjük.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.