Elképesztő rekord: közel hét percen át működött a kínai mesterséges nap

2023 / 04 / 14 / Felkai Ádám
Elképesztő rekord: közel hét percen át működött a kínai mesterséges nap
Az áttörés nem csak önmagában fontos, de hatalmas lépés a működő fúziós reaktor megépítése felé vezető úton. Az ilyen reaktorok pedig az emberiség energiaproblémáit is megoldhatják.

A tokamak egy mesterséges napként is emlegetett reaktor, aminek ugyanazok a fúziós reakciók jelentik a működésének az alapját, mint a Napnak. A fúziós energia működési elve a következő: egy reakcióban két könnyebb atom egyesül egy nehezebb atommá. A Napban például óriási hőfok és nyomás alatt hidrogén atomok egyesülnek hélium atomokká, miközben nagy adag hő és radioaktív anyag távozik belőlük. Ám a jelentős különbség a jelenlegi, maghasadáson alapuló atomerőművekhez képest éppen az, hogy ez a radioaktív anyag sokkal gyorsabban lebomlik olyan szintre, ahol már kimutatni sem lehet.

Vagyis egy ilyen, a Napot „szimuláló” berendezésben a reakció során jelentős hőenergia szabadul fel, amit áramtermelésre lehet majd használni a fúziós reaktorokban, méghozzá jóval „tisztább” módon, mint a jelenlegi atomerőművek esetén.

Mindez jelenleg sajnos “csak” kísérleti technológia (az idézőjel annak szól, hogy ez a kísérlet azért egyre előrehaladottabb állapotban van), amit többek közt egy nemzetközi összefogás keretében próbálnak kifejleszteni – ez az International Thermonuclear Experimental Reactor/ITER projekt. A kínai HL-2M tokamak, vagyis az „Experimental Advanced Superconducting Tokamak” (EAST) is része ennek a projektnek, amelyben részt vesz még az Európai Unió, India, Japán, Dél-Korea, Oroszország, valamint az Egyesült Államok. Ez egyébként a második legnagyobb globális, tudományos együttműködés a Nemzetközi Űrállomás után, és az ITER-ben még Magyarországnak is jut szerep, mivel hazánkban fejlesztenek egy fontos biztonságvédelmi rendszert a reaktorhoz – akit érdekelnek a részletek, a lenti cikkben olvashat ezekről:

Magyarországon tesztelik a világ első fúziós reaktorának az egyik legfontosabb biztonsági technológiáját A hazai Energiatudományi Kutatóközpontban tesztelik a berendezést, melynek feladata, hogy adott esetben gyorsan leállítsa a fúziós reakciót.

Mint arról a South China Morning Post beszámol, a héten pedig a tokamak fejlesztésében újabb, fontos rekord született, mivel szerdán a fentebb említett EAST-ben 403 másodpercen keresztül sikerült fenntartani a plazmaállapotot, jócskán megdöntve a kísérleti tokamak előző rekordját – ez 2017-ből származik, és ekkor hasonló üzemi körülmények között 101 másodpercen keresztül őrizték meg ezt az állapotot. 2018-ban egyébként egy újabb rekordot megdöntve a reaktorban közel 18 percig sikerült plazmaállapotot fenntartani, és a hőmérséklet megközelítette a 70 millió Celsius-fokot. Ez azonban más üzemmód volt, mint a szerdai teszt során.

Különböző becslések alapján 300 másodperc az a minimum időkeret, amely ideig ha sikerül a plazmaállapotot fenntartani, akkor már megbízható mód lehet műveleteket végrehajtani – így a kutatók szerint a mostani rekord egyben hatalmas áttörés is. Song Yuntao, a Kínai Tudományos Akadémia Plazmafizikai Intézetének igazgatója úgy nyilatkozott a kínai állami médiának, hogy csapata munkája szilárd alapot teremtett a fúziós reaktorok műszaki és gazdasági megvalósíthatóságának javítására.

Kína egyébként nagyon komolyan tervez a mesterséges napokkal, az ázsiai ország már befejezte az Engineering Test Reactor (CFETR) nevű, következő generációs mesterséges napjának tervezését, amely 2035 körül kezdi meg működését.


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Elképesztő rekord: a globális netes adatforgalom húszszorosát továbbították egyetlen másodperc alatt
Elképesztő rekord: a globális netes adatforgalom húszszorosát továbbították egyetlen másodperc alatt
Ízlelgessük: 22,9 pebit/s adatátviteli sebesség – ennyit értek el ugyanis japán mérnökök egy új optikai szállal.
Hogyan lesz Magyarországon tízmillióval több fa?
Hogyan lesz Magyarországon tízmillióval több fa?
Ennek járt a végére a legutóbbi Kávézó a világ végén, a radiocafén.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.