Elképesztő sebészi beavatkozás: testtől elvált fejet operáltak vissza a brutális biciklis baleset után

2023 / 07 / 19 / Felkai Ádám
Elképesztő sebészi beavatkozás: testtől elvált fejet operáltak vissza a brutális biciklis baleset után
A 12 éves fiú egy autóbalesetben szenvedte el a ritka, és jellemzően végzetes “belső dekapitációs” sérülést, ami lényegében azt jelenti, hogy a koponya elvált a gerinctől, miután biciklizés közben elütötték őt. Egy izraeli kórházban azonban sikerült megmenteni a gyerek életét.

A palesztin Szulejmán Haszant egy izraeli kórházba szállították Ciszjordániából, miután kerékpározás közben elütötte őt egy autó. A fiú igen ritka, jellemzően végzetes “belső dekapitációs” sérülést szenvedett el a baleset következtében, ezért légi úton szállították őt a kórházba.

A belső dekapitációs sérülés azt jelenti, hogy a koponyát a gerinccel összekötő szalagok elszakadnak, így a testen belül ugyan, de a koponya lényegében leválik a csigolyákról. A fiút több órás komplex műtéttel sikerült megmenteni, ráadásul nem csak életben maradt, de képes járni és mozgatni a végtagjait.

Mint arról a Telegraph beszámol a Times of Israel nyomán, a 12 éves palesztin fiút biciklizés közben gázolta el egy autó, aminek következtében ritka, jellemzően végzetes sérülést szenvedett el: bár a bőre az adott területen sértetlen maradt, de a koponyát a gerinchez rögzítő szalagok elszakadtak, így a testen belül ugyan, de a koponya elvált a gerinctől.

Ez az úgynevezett belső dekapitációs sérülés nem csak brutálisan hangzik, de sokszor halálos lehet, mivel – mint azt a lapunknak nyilatkozó Dr. Kovács Erzsébet aneszteziológus és intenzív terápiás orvos elmondta – így igen könnyen sérülhet a kapcsolat is az agy és a gerincvelő között. Ilyen esetben már a mentésnél és a szállításnál is körültekintőnek kell lenni, és emiatt a mentés/kimentés (ez utóbbi alatt mondjuk azt kell érteni, amikor egy autóból kell kihúzni valakit) esetén a protokoll, hogy az első lépés a nyakrögzítő felhelyezése.

Mindebből számunkra is leszűrhető a tanulság, hogy baleset esetén a sérült mozdítása nagy körültekintést és óvatosságot igényel.

Az öt legbrutálisabb orvosi beavatkozás a történelemben Összeszedtünk öt olyan kegyetlen orvosi beavatkozást, hogy ezeket olvasva hálát adhatunk, hogy a 21. században élünk, még akár legatyásodott egészségügy mellett is.

Magáról az operációról így nyilatkozott Dr. Ohad Einav, a Szulejmánt operáló ortopéd szakember a The Times of Israel című lapnak:

„Küzdöttünk a fiú életéért... maga a beavatkozás nagyon bonyolult és több órát is igénybe vett. A műtőben új lemezeket és rögzítéseket használtunk a sérült területen. Tudásunknak és a műtőben található leginnovatívabb technológiának köszönhetjük, hogy meg tudtuk menteni a gyermeket.”

Ám nem csak megmentették a szerencsétlenül járt fiú életét, de a gyerek várhatóan teljesen felépül majd a műtét után, így újra tud majd járni. Mint azt Dr. Einav hozzátette:

“Az a tény, hogy egy ilyen gyermeknek nincsenek neurológiai rendellenességei, szenzoros vagy motoros diszfunkciói, és normálisan működik, és ilyen hosszú folyamat után segédeszköz nélkül jár, nem kis dolog.”

Az ilyen műtétek nagyon ritkák, és Dr. Einav azt is elmondta, hogy csak nagyon kevés izraeli sebész rendelkezik a megfelelő készségekkel ezen operáció elvégzéséhez, ő maga annak köszönheti, hogy sikeresen végre tudta hajtani ezt a műtet, hogy korábban Torontóban szerzett komolyabb gyakorlatot.

A belső dekapitáció egyébként bár tehát rendkívül ritka, gyerekeknél relatíve gyakoribb, mivel a fejlődés korai szakaszában a fejük arányosan nagyobb a testükhöz képest, mint egy felnőtt esetében.

A The Times of Israel értesülései szerint Szulejmán apja köszönetet mondott a sebészeknek és a kórházi személyzetnek:

“Egész életemben hálás leszek önöknek, hogy megmentették drága egyetlen fiamat. Áldás legyen mindannyiukon! Önöknek köszönhetően a gyerekem még akkor is visszanyerte az életét, amikor az esélyei nagyon alacsonyak voltak, és a veszély nyilvánvaló volt. Ami végül megmentette őt, az a professzionalizmus, a technológia és a trauma- és ortopédiai csapat gyors döntéshozatala. Csak egy nagy köszönetet tudok mondani.”

(Kép: wikimedia.commons/Tredz)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.