Elkészült az első, átfogó atlasz az emberi agyról

2021 / 10 / 07 / Felkai Ádám
Elkészült az első, átfogó atlasz az emberi agyról
Ez még nem az agy teljes feltérképezése, de az első nagy lépés abba az irányba – az eddiginél ötször több agysejttípust sikerült beazonosítani.

Egy ilyen cikket megnyitni egyetlen egérkattintással vagy egy ujjbökéssel egy érintőképernyőn nem éppen embert próbáló feladat -- egy új, minden eddiginél átfogóbb, forradalmi tanulmánynak köszönhetően azonban immár azt is tudjuk, hogy ezért az egyetlen mozdulatért a mozgatásért felelős agyi területen, a primer motoros kérgen belül 116 különböző sejttípus dolgozik együtt. Az október 6-án a Nature-ben publikált 17 tanulmány ugyanis az emberi agy eddigi legátfogóbb atlaszát tárja elénk, és rengeteg kutató együttműködésének 5 évi munkája áll mögötte. A kutatást a National Institutes of Health's Brain Research Through Advancing Innovative Neurotechnologies (BRAIN) támogatta.

Habár hihetetlen az előrelépés abba az irányba, hogy megértsük az agy működését, ez még csak a kezdet, hiszen a végső cél, hogy leírjuk, hogy milyen részekből áll, és miként épül fel a fejünkben található ideghálózat, és ez a rendszer miként irányítja mind az elménk, mind pedig a testünk, és a különböző mentális, valamint fizikai sérülések miként zavarnak bele a működésébe. Magyarán ha az agyra mint összetett szerkezetre tekintünk, az első lépés, hogy alkatrészeire bontjuk, és beazonosítjuk ezeket az alkatrészeket – ebben az esetben tehát az agyunkban található különböző sejttípusokat.

Az eddigi kutatások egyébként már több tucat ilyen típust leírtak, és ezeket az alakjuk, a méretük, az elektromos tulajdonságaik, valamint az őket kifejező gének alapján sorolták be különböző kategóriákba. A fent említett tanulmányok azonban ötször annyi sejtet azonosítottak be, mint korábban -- igaz, ezek különböző már ismert típusok alkategóriáiba tartoznak. Például azoknak a sejteknek, melyek az olyan neurotranszmitterek (egyik idegsejtből a másikba az ingerületet átvivő vegyületek) kibocsájtásért felelősek, mint a γ-aminovajsav (GABA) vagy a glutamát, több mint egy tucat altípusát azonosították be.

Habár most tehát csak az agykéreg egy területére, a motoros kéregre fókuszáltak, a még Barack Obama által életre hívott BRAIN Initiative Cell Census Network (BICCN) végső célja a teljes agy összes sejttípusának a leírása – komoly feladat a kategorizálás, hiszen ez a szervünk összesen 160 milliárd sejtből épül fel (ebbe egyébként nem csak az idegsejtek, de a támogató, úgynevezett gliasejtek is beletartoznak). Ha pedig megszületett a teljes térkép, vagy másik hasonlattal élve: az összes alkatrész beazonosításra került, akkor a következő lépés annak megértése, hogy a különböző sejttípusok miként dolgoznak együtt, hogy alakul ki belőlük az az „áramkör”, amely az emberi létezés megannyi komplex folyamatáért felelős. A megértésnek a jelenlegi hiánya ugyanis az oka például annak, hogy nincsenek elég hatékony terápiáink több, az agyat érintő betegségre sem – egyszerűen nem tudjuk, hogy pontosan mely sejteket és ezeknek mely kapcsolatait érinti a betegség.

A BICCN a forradalmi kutatásban közel egy tucat kísérleti módszert vetettek be három különböző emlős tanulmányozása (egér, közönséges selyemmajom, ember) során. Ezen kísérletek közül több is felhasználta a mesterséges intelligenciát és a gépi tanulást, hogy ezek a sejtek besorolásra kerüljenek. A mostan kutatás lényege tehát, hogy több módszert is kombinált a sejtek leírására, és ezeket mind egy konszenzusos rendszertanba integrálta, amely nem csak a fiziológián, a morfológián vagy a géneken alapul, hanem ezeket együttesen mind figyelembe veszi. Így pedig sokkal mélyebb, alaposabb leírást ad egy-egy sejttípusról, valamint annak az alapvető tulajdonságairól.

(Kép: Flickr/affen ajlfe)

További cikkek a témában:

A Samsung arra készül, hogy egy az egyben lemásolja az emberi agyat és átültesse flashmemóriákba Ez nyolcvanhat milliárd neuron összes szinapszisának másolatát jelentené több billió chipen. A módszerrel visszatérnének a neuromorfikus számítások eredeti célkitűzéséhez, hogy visszafejtsék az agy titokzatos működését.

Összezsugorítja a legagresszívebb agydaganatot egy új mágneses sisak A sisak naponta hat órán át tartó viselése segített 30%-kal csökkenteni a rákos területek kiterjedését egy végső stádiumban lévő beteg esetében.

Többezer mikrochipből álló hálózatot ültetnének emberi agyba a kutatók A sószemcse méretű, vezeték nélkül kapcsolódó implantátumok az agykéreg sokkal szélesebb területét fedik le, mint a jelenleg használt elektródák, így jobb betekintést nyújtanak az agy rejtelmeibe.


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Fajunk 300 ezer évvel egyedüli emberfaj lett a bolygón, az viszont nehéz kérdés, hogy éppen egy új faj kialakulásának az irányába tart-e az evolúciónk. Ennek oka, hogy bizonyos tényezők ebbe az irányba mutatnak, míg mások épp az ellenkezőbe. Elmondjuk, milyen körülmények esetén alakulhatna ki belőlünk egy új faj.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.