Összezsugorítja a legagresszívebb agydaganatot egy új mágneses sisak

2021 / 09 / 26 / Bobák Zsófia
Összezsugorítja a legagresszívebb agydaganatot egy új mágneses sisak
A sisak naponta hat órán át tartó viselése segített 30%-kal csökkenteni a rákos területek kiterjedését egy végső stádiumban lévő beteg esetében.

A glioblastoma az egyik legagresszívebb rákfajta, amely az idegrendszer glia sejtjeit támadja és gyors terjedése miatt a gyógyulási aránya meglehetősen alacsony. A sikeres kezelése sokszor nehézségekbe ütközik, mivel a betegeknél gyakori, hogy nem tolerálják jól a kemoterápiát, a műtéti eltávolítás viszont bonyolult művelet, ami ugyan ad pár év haladékot a betegek számára, de a teljes gyógyulást nem garantálja.

Amerikai kutatók azonban új módszert fejlesztettek a daganat kezelésére, amely a tesztek szerint hatásosan redukálja a rákos sejtek kiterjedésének méretét. A módszer egy egyszerű sisak viselésén alapul, amely mágneses mezőt generál és ezzel módosítja a rákos sejtek működését. Az eszközben erős mágnesek találhatóak, ezeket nagy sebességgel pörgetik az elektromos motorok, amelyeknek a fordulatszáma és a időzítése egy programozható mikrokontroller segítségével történik, amit akkumulátor működtet - írja Santosh Helekar, a Houstoni Metodista Kutatóintézet munkatársa.

Hogy a mágnesek elhelyezkedése a fej közvetlen közelében kevésbé legyen zavaró, a szerkezetet hang-, és hőszigetelő réteg veszi körbe, a fordulatszámot pedig az adott kezeléshez lehet igazítani. A mágneses mező szerepe a mitokondriális elektronközvetítésben rejlik, amit a mágneses hatás megszakít, mivel a szabadgyökök elektronjainak spinje módosul az oszcilláció ütemében. Az eszköz növeli a ROS (reactive oxygen species) jelenlétét a rákos sejtekben, de a sejttenyészetek tanúsága szerint, az egészséges sejtekre nincs káros hatással. A rákos megbetegedések kezelése során az egyik legnagyobb probléma, hogy a terápia nem csak a rákos, hanem a többi sejtet is negatívan befolyásolhatja, ezért lényeges szempont, hogy a mágneses módszerrel ez a hátrány kiküszöbölhető.

A sisakot nem csak állatokon, hanem emberen is tesztelték és ennek során az is bebizonyosodott, hogy a sisak használata nem jár semmilyen komolyabb mellékhatással, viszont a hatása egyértelműen pozitív:

a kezelés után a páciens végső stádiumban lévő, már többször is kiújult daganata 30%-kal csökkent eredeti méretéhez képest.

A kezelés, bár hosszú ideig tart, de nagyon egyszerű: csak fel kell csatolni a készüléket a fejre és naponta néhány órát eltölteni benne. A beteg, akin tesztelték az "onkomágneses" eszközt, egy hónapon át minden hétköznap napi hat órát viselte a sisakot, két órás szakaszokban. Az egerek esetében, melyek agyába szintén emberi glioblastoma sejteket ültettek, hasonló pozitív eredményt értek el a kutatók. Jelenleg a kutatások még csak a korai szakaszban tartanak, a módszer pontos hatását és embereken való alkalmazásának lehetőségeit még a következő időkben térképezik fel, valamint a későbbiekben a nemzetközi partnerekkel való együttműködés is további információkkal szolgálhat arról, hogy más típusú rákos megbetegedések esetében hogyan szerepel a sisak.

A kutatók reményei szerint a készülék teljesen új formáját hozhatja el a daganatok kezelésének, mivel, ahogy tanulmányukban írják, ez az első eset, hogy nem-invazív módszerrel sikerült ilyen nagy mértékben csökkenteni a glioblastoma kiterjedését az agyban.

(Fotó: Houston Methodist, Frontiers in Oncology)

További cikkek a témában:

Elkezdték kiszállítani az idegi jeleket érzékelő sisakot Az átszámítva több mint tizennégy millió forintos sisak belsejébe ültetett szenzorok és elektronikák a gondolat sebességével analizálják az agy elektromos impulzusait és véráramlását, hogy kiderüljön, hogy érzékeli a szerv az őt körülölelő világot.
A tudósok ultrahanggal "újraindították" két kómás beteg agyát A kómában fekvő betegek sokszor évtizedekig változatlan állapotban tengetik az életüket, és az orvostudomány mindig is nagy erőkkel kutatta az állapotuk javításának lehetőségeit. A Kalifornia UCLA Egyetemén már nem az első alkalommal érnek el sokat ígérő sikereket a területen.
Egy csepp vérből képes azonosítani a rák 13 fajtáját egy új gép A Toshiba által fejlesztett gép néhány év múlva hatalmas előrelépést hozhat a daganatos megbetegedések kezelésében.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.