Elon Musk cenzúramentes internetet ígér az irániaknak

2022 / 09 / 27 / Pőcze Balázs
Elon Musk cenzúramentes internetet ígér az irániaknak
Többtucat halottja van az iráni tüntetéseknek, amelyek azután törtek ki, hogy egy fiatal nő életét vesztette hatósági őrizetben. Az országban korlátozzák a legnagyobb digitális platformok használatát, de a Starlink nevű, amerikai műholdas internet-szolgáltató Washingtontól engedélyt kapott arra, hogy megkezdje ott a működését.

A Guardianben olvasható cikk szerint negyvenegyen, más források alapján ötvenheten haltak meg a tíz napja tartó demonstrációk során. A tüntetések oka a huszonkét éves Mahsa Amini letartóztatása és halála. A fiatal nő bűne az volt, hogy nem megfelelően viselte a hidzsábját, amiért az erkölcsrendészet elhurcolta, majd a rokonai és szemtanúk szerint megkínozta. A halál oka a fejet ért ütés volt.

"Lépéseket tettünk, hogy elősegítsük az internet szabadságát és az információ szabad áramlását az iráni nép számára"

- ezt Antony Blinken amerikai külügyminiszter írta a Twitteren, miután az országban elkezdték korlátozni a Facebook, a Twitter, a TikTok, a Telegram, majd a WhatsApp, az Instagram és a Skype használatát. Ezek a platformok a legnépszerűbb közösségi szolgáltatások a földön. Ahhoz, hogy a hatóságok letiltsák a hozzáférést, az iráni internet-szolgáltatóknak bizonyos internetes címeket feketelistára kell tenniük - ennek azonban előfeltétele, hogy az internetes forgalom látható legyen a számukra. Ezt kikerülni alapvetően kétféleképpen lehet. Úgynevezett virtuális privát hálózatok (VPN-ek) használatával, amelyek egy teljesen semleges, nem feketelistán lévő szerveren keresztül irányítják a forgalmat, hogy elfedjék, hogy épp egy Skype-beszélgetés vagy WhatsApp-chat zajlik (bár ez a módszer sem működik minden esetben); a másik megoldás egy, az országtól független internet-szolgáltató.

"Ha valaki be tud juttatni egy terminált Iránba, működni fog" 

Pénteken a washingtoni külügyminisztérium lazított a szankciókon, amelyek korábban meggátolták, hogy amerikai internet-szolgáltatók és egyéb hálózatokat üzemeltető cégek működjenek Iránban - írja az Ars Technica. "Minden módszert támogatunk, amely szélesíti és fenntartja az internet-hozzáférést Iránban" - fogalmazott egy tisztségviselő. Elon Musk műholdas internet-szolgáltatója, a Starlink ezek között van.

A cég műholdjai már működnek is az ország fölött, de ez a megoldás könnyebbik fele: ahhoz, hogy csatlakozni tudjanak azokhoz a helyiek, valahogy be kell juttatniuk a vevőegységeket, amelyek nagyjából ötven centi átmérőjű antennák. "Nyilvánvaló, hogy az iráni kormány nem fogja ezt engedélyezni. Ezért valakinek meg kell vennie, és be kell csempésznie a terminált Iránba, de ezzel kockázatot vállal, mert a kormány nem fog örülni ennek" - nyilatkozta Musk.

Vagyis Ukrajna után egy újabb esetben jelenthet a Starlink megoldást egy ország akadozó internet-hozzáférésére, de ahogyan az orosz, úgy az iráni politikusok sem lesznek boldogak ettől.

(Fotó: Getty Images)

Kína már terveket sző, miként iktathatja ki a SpaceX Starlink rendszerét Erre akkor kerülhetne sor, ha a SpaceX műholdas internetrendszere veszélyeztetné az ázsiai ország nemzetbiztonságát. Ukrajnában egyébként nagyon sokat segít ez a rendszer az oroszokkal szemben.


Meztelen képeket generáltak az osztálytársaikról, próbára bocsátották és képzésekre kötelezték a tizenöt fiatalt
Meztelen képeket generáltak az osztálytársaikról, próbára bocsátották és képzésekre kötelezték a tizenöt fiatalt
A tizenhárom és tizenöt év közti spanyol fiatalok mesterséges intelligenciával készítettek montázsokat.
Megfejtették a világ legősibb számítógépének, az antiküthérai szerkezet titkát
Megfejtették a világ legősibb számítógépének, az antiküthérai szerkezet titkát
A 21. század egyik legérzékenyebb tudományos eszközével kifejlesztett technikák, amelyek a téridő hullámzásait elemzik, új megvilágításba helyezték a legrégebbi ismert analóg számítógép működését.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.