Kína már terveket sző, miként iktathatja ki a SpaceX Starlink rendszerét

2022 / 05 / 27 / Felkai Ádám
Kína már terveket sző, miként iktathatja ki a SpaceX Starlink rendszerét
Erre akkor kerülhetne sor, ha a SpaceX műholdas internetrendszere veszélyeztetné az ázsiai ország nemzetbiztonságát. Ukrajnában egyébként nagyon sokat segít ez a rendszer az oroszokkal szemben.

Ami Oroszországnak Ukrajna, az Kínának Tajvan, így nem csoda, hogy az ázsiai ország vigyázó szemét a szomszédunkban zajló háborúra veti. Ha pedig már arra veti, azt is láthatja, hogy a SpaceX Starlink rendszere egyrészt nagyon sokat segít az ukránoknak az országuk megvédésében, másrészt – ahogy azt mi is megírtuk korábban – a rendszer olyan könnyedén kivédte az orosz kibertámadást, hogy arról még a Pentagonban is ódákat zengtek.

A Starlink rendszere kivédte az oroszok zavarását – a Pentagon szerint ők is tanulhatnának Musk cégétől A Pentagon elektronikus hadviseléssel kapcsolatos igazgatója szerint ahogy a Starlink képes volt frissülni a fenyegetés megjelenésekor, az olyan képesség, amire a hadseregnek is szüksége lenne. Az eset ráadásul rávilágít az oroszok egy eddig ritkán tárgyalt gyengeségére.

Közben ráadásul egyre nő a feszültség Kína és az USA között, aminek egyik jele, hogy Amerika immár látványosan Kína ellen fegyverkezik – legyen szó gyalogsági tűzfegyverekről vagy hadihajók elleni, szokatlan eszközökről. A Starlink ráadásul nem csak egy alternatív internetszolgáltatás, hanem egy decentralizált, lényegében megsemmisíthetetlen szatellit konstelláción alapuló hálózat, amelynek stratégiai jelentősége az USA számára kiemelten fontos. A kínaiak becslése szerint az amerikai katona drónok, valamint a lopakodó vadászok adatátviteli sebessége a százszorosára növekedhet a Starlinknek hála. A SpaceX pedig már alá is írt egy megállapodást az amerikai védelmi minisztériummal, amelynek keretében új, a Starlinkre alapuló technológiát fejlesztenek ki – ebbe olyan érzékeny műszerek is beletartoznak, amelyekkel hiperszonikus fegyvereket is lehet észlelni és követni. Kína pedig épp a hiperszonikus fejlesztésekkel próbálja megelőzni az Egyesült Államokat.

Amerika az újgenerációs gyalogsági fegyverekkel már Kína és Oroszország ellen készül Miközben a világ Ukrajnára figyel, szép csendben lezárult Amerikában az újgenerációs gyalogsági fegyverek kiválasztása, ami az utóbbi idők legnagyobb katonai reformját fogja magával hozni. Az új fegyverek visszatérést jelentek az ötvenes évek felfogásához, és nem is annyira titkoltan Kína és Oroszország miatt van szükség a cserére, aminek a kulcsa nem is maga a fegyver, hanem a modern optika.

Egy most közzétett kínai tanulmány tehát az első lépés azon az úton, amely kifejezetten a Starlink támadhatóságát célozza – számol be róla a South China Morning Post. A tanulmány a Beijing Institute of Tracking and Telecommunications egyik kutatójának a tollából született, és bár a szóban forgó intézet a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg alá tartozik, a hadsereg egyelőre nem kommentálta a lapnak, hogy ez mennyire tükrözi a hivatalos álláspontjukat a Starlink kapcsán. Az biztos, hogy a tanulmány szerint a konstelláció kiiktatására a kínai kutató a puha és a kemény támadási módszerek kombinációját alkalmazná. Ennek oka, hogy a rendszer elképesztően ellenálló – egyrészt az említett decentralizáltság miatt meg sem kottyan néhány műhold elvesztése (jelenleg 2300 műholdja kering a rendszernek, ami azt jelenti, hogy lényegében megsemmisíthetetlen), másrészt maguk a műholdak is ionhajtóművekkel vannak ellátva, aminek köszönhetően gyorsan tudnak pályát váltani, ha valami megtámadná őket.

A tanulmány miatt épp ezek az okok azok, ami miatt a kínai hadseregnek új műholdelhárító módszereket és rendszereket kell kifejlesztenie. A tanulmányból kiderül az is, hogy Kína bár bizonyítottan képes lövedékkel kilőni egy-egy műholdat, de mivel ez rengeteg űrszeméttel járna, ráadásul a Starlink szatellitek olcsók és könnyen helyettesíthetőek, így ez nem célravezető megoldás. Mint a tanulmány írja:

„A Starlink konstelláció decentralizált rendszert alkot. A konfrontáció így nem az egyes műholdakról szól, hanem az egész rendszerről. Ehhez néhány alacsony költségű, nagy hatékonyságú módszer kidolgozására van szükség.”

Hogy ezek pontosan mik lehetnek, az nincs kifejtve, de a SCMP megemlíti, hogy Kína több alternatív, műholdelhárító technikát is kidolgozott – ezek közé tartozik a mikrohullám, amely alkalmas a zavarásra, de akár az elektronikai összetevők végeleges kiiktatására is. De ilyen technológia lehet a lézer, amely nem csak elvakíthatja, de akár fizikai kárt is okozhat a műholdakban, de szóba jöhetnek a nanoműholdak, amelyekből rengeteget lőnek fel, és ezek megbéníthatják a nagyobb műholdakat. Illetve még ott vannak a jó öreg kiberfegyverek – melyekkel tehát az oroszok nem sokra mentek a Starlink ellen.

Az SCMP-nek egyébként egyelőre a SpaceX sem válaszolt az üggyel kapcsolatban.

(Kép: Flickr/Mike Lewinski)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Vészesen közeleg a Q-nap, amikor minden rendszer feltörhetővé válik
Vészesen közeleg a Q-nap, amikor minden rendszer feltörhetővé válik
A Q-nap az az időpont, amikor a kvantumszámítógépek képesek lesznek feltörni a ma használt titkosítási módszereket. Ez pedig akár már jövőre is bekövetkezhet.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.