Elon Musk mégsem veszi meg a Twittert, a Twitter viszont most már ragaszkodik az üzlethez

2022 / 07 / 09 / Felkai Ádám
Elon Musk mégsem veszi meg a Twittert, a Twitter viszont most már ragaszkodik az üzlethez
Folytatódik a Twitter-dráma: Musk határozottan kijelentette, hogy nem kér az üzletből, de a jelek arra utalnak, hogy a Twitter nem hagyná a dolgot annyiban.

Ha egy tévésorozat legújabb epizódja lenne, akkor egy gyors összefoglalóval kerülne a képernyőre a Twitter-dráma aktuális felvonása – szóval lássuk, hogy mi történt eddig: Musk márciusban kezdett el játszani a Twitter felvásárlásának az ötletével, és nem sokára kiderült az is, hogy Musk a Twitter legfőbb részvényese, akinek 3 milliárd dollár értékben van tulajdonában a cég részvényeinek a 9 százaléka. A Twitter először Musknak helyet ajánlott az igazgatótanácsában, de Musk ezt nem fogadta el, és nem sokkal később már az egész cég felvásárlása került terítékre.

Musk elfogadta, hogy részvényenként 54,20 dollárért megvásárolja a Twittert (az ajánlatba így egy „420”-as marihuána hivatkozást is becsempészett), és az üzlethez körülbelül 8,5 milliárd dollár értékű Tesla részvényt adott el, majd megerősítette több mint hétmilliárd dolláros kötelezettségvállalását a befektetők különböző csoportjaitól, köztük a Szilícium-völgyi nagyágyuktól, mint amilyen például Larry Ellison, az Oracle társalapítója. A másik oldalon pedig miközben a Twitter vezetői felkészültek az üzlet előrehaladására, a cég befagyasztotta a munkaerő-felvételt, leállította a halasztható kiadásokat, és elbocsátott két felsővezetőt is. Magyarán láthatólag mindenki komolyan gondolta a boltot.

Az égen azonban komor felhők gyülekeztek, amelyekről mi is írtunk korábban:

Elon Musk kitáncolhat a Twitter megvásárlásából Azt mondta, hogy addig leállnak a tárgyalások, amíg ki nem derül, hogy a Twitter felhasználók hány százaléka nem valódi.

Amíg azonban Musk korábbi hozzáállása a megállapodás felbontásához feltétles jellegű volt, a mostani döntés részéről legalábbis mindenképp véglegesnek tűnik. Erre utal legalábbis az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletéhez intézett levél, melyben Musk ügyvédje azt állítja, hogy a Twitter elmulasztotta vagy kifejezetten megtagadta a fentebbi cikkben már részletezett spam- és kamu-felhasználói fiókok arányával kapcsolatos információk átadását – írja a BBC.

„Néha a Twitter figyelmen kívül hagyta Musk úr kéréseit, néha indokolatlannak tűnő okok miatt elutasította azokat, néha pedig azt állította, hogy teljesíti, miközben hiányos vagy használhatatlan információkat adott át Musk úrnak – áll a levélben.”

Musk döntése azonban csak a történet egyik fele, hiszen egyelőre kérdőjeles a 44 milliárdos üzlet sorsa – habár a megállapodás része volt egy 1 milliárd dolláros felmondási díj, amit Musk fizetne a Twitternek, a Twitter úgy tűnik, hogy most már ragaszkodik a felvásárláshoz – írja az Independent.

„A Twitter igazgatótanácsa elkötelezett amellett, hogy lezárja a tranzakciót a Mr. Muskkal megállapodott áron és feltételekkel” – írta Bret Taylor, a Twitter elnöke egy Twitter-üzenetben, ami egy potenciálisan hosszú és elhúzódó jogi csatára utalhat a két fél között. Hogy kinek van igaza, azt nem tisztünk eldönteni, az biztos tehát, hogy Musk többszörös szerződésszegésre hivatkozik, és az alapvető vita (látszólag legalábbis) a botok, tehát az ál-fiókok körül forog. A Twitter egyébként csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy naponta törölnek 1 millió nem tényleges felhasználóhoz köthető fiókot, de Musk szerint a kamufiókok száma így is sokkal magasabb annál, mint amit a Twitter becsül – a milliárdos szerint akár a Twitter fiókok ötöde mögött nem valóságos személy áll. Az is biztos tehát, hogy Elon Musk hetek óta próbál információt szerezni arról, hogy hány napi aktív felhasználója van a Twitternek. A hírre egyébként a Twitter részvényeinek árfolyama 7 százalékot esett.

Más kérdés, hogy ezen a ponton Musk tényleg kihátrálhat-e az üzletből, ha a Twitter nem elégszik meg az említett 1 milliárd dollárral. Ahogy az sem tisztázott, hogy Musknak akadhat-e más oka is az üzlet visszamondására – a BBC cikke mindenesetre több spekulációt is említ ezzel kapcsolatban: például a nagy technológiai cégek tőzsdei árfolyama meredeken esett az elmúlt hónapokban – és Musk talán rájött, hogy túl sokat kínált a cégért. Ráadásul a fúzió nem volt kedvező hatással Musk többi cégére, a Tesla árfolyama például jelentősen esett azóta, hogy Musk bejelentette érdeklődését a Twitter iránt.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.