Először fordult elő, hogy az USA-ban több elektromos áram jött a szélenergiából, mint atomból és szénből

2022 / 04 / 15 / Bobák Áron
Először fordult elő, hogy az USA-ban több elektromos áram jött a szélenergiából, mint atomból és szénből
A világon az Egyesült Államokban van a legtöbb működő atomreaktor: szám szerint 96 a Visual Capitalist 2020-as adatai szerint, ám márciusban mégis volt olyan nap, amikor a szélenergia több elektromos áramot termelt.

Az Egyesült Államok Energiainformációs Ügynökségének adatai szerint március 29-én az ország szélerőművei összesen 2017 GWh elektromosságot termeltek, ami az USA energiatermelésének 19%-át tette ki. Ezzel első alkalommal fordult elő, hogy egy adott napon a szélenergiából több elektromos áram keletkezett, mint amennyit az atomerőművek vagy a szénerőművek termeltek - írja az USA Today.

Az ügynökség szerint az eredményhez hozzájárult, hogy az Egyesült Államokban a tavaszi hónapok a legszelesebbek, március 29-én pedig több helyről is rekord szélerősséget jelentettek. Egy másik fontos tényező, hogy mivel tavasszal és ősszel az energiafogyasztás visszaesik, így több szén- és atomerőmű csökkentette a termelést, sok helyen pedig a karbantartási munkálatokat is erre az időszakra időzítik.

A lap szerint az USA szélenergia-kapacitása már 2019-ben meghaladta az atomenergiáét, ám a technológiai különbségek miatt az atomenergiából jellemzően így is több elektromos áram keletkezik. Az Energiainformációs Ügynökség szerint arra nincs esély, hogy a szélenergia egy egész hónapban több elektromosságot termeljen, mint az atom vagy a szén, és ez várhatóan 2023-ban sem fog még bekövetkezni.

(Borítókép: David McNew/Getty Images)

Van egy európai ország, ami már idén 100%-ban megújuló erőforrásokból fedezheti az energiaszükségletét Skócia nagyon jó úton jár, hogy ők legyenek az első ilyen ország a világon.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Rejtély a jég alatt: elveszett Ran, a végítélet gleccserét felderítő merülőeszköz
Rejtély a jég alatt: elveszett Ran, a végítélet gleccserét felderítő merülőeszköz
A Ran nevű legénység nélküli merülőlőeszköz Antarktikánál veszett el, mélyen a jég alatt. Hogy miért, azt nem tudni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.