Van egy európai ország, ami már idén 100%-ban megújuló erőforrásokból fedezheti az energiaszükségletét

2020 / 01 / 29 / Bobák Áron
Van egy európai ország, ami már idén 100%-ban megújuló erőforrásokból fedezheti az energiaszükségletét
A világon egyre több ország állít fel világos klímacélokat, amiknek a karbonlábnyom csökkentése mellett általában része a megújuló energiára való teljes áttérés is. Ám amíg a legtöbb ország egyelőre küszködik a célok teljesítésével, Skócia remek úton halad afelé, hogy akár már az idén kizárólag megújuló energiából fedezzék az ország energiaigényét.

A Scottish Renewables nevű szervezet által kiadott jelentés szerint az ország már 2018-ban is jórészt a zöld energiára támaszkodott, az ország energiaigényének 76%-át nyerték megújulókból, idén pedig várhatóan elérik a 100%-ot. Ettől jelenleg egyetlen gázerőmű választja el őket, hiszen az ország utolsó szénerőművét már 2016-ban bezárták.

Skócia a megújulók között elsősorban szélenergiára támaszkodik, ebből a World Wildlife Fund szerint 2019-ben annyit állítottak elő, ami nem csak az ország összes háztartásának energiaigényét fedezte, de Észak-Anglia egy részét is el tudták látni belőle. Az ország legnagyobb ilyen erőműve jelenleg a Skócia partjaitól 13 kilométerre található Beatrice Offshore Wind Farm, ami 450 ezer háztartást képes ellátni árammal, de már tervbe van véve az ennél is nagyobb Seagreen Wind Energy Farm, ami elkészülte után egymillió háztartás energiaigényét fogja fedezni.


A Whitelee Wind Farm Glasgow mellett

Skócia amúgy nem csak a megújuló energia előállításában mutat példát a többi országnak, de már 2045-re karbonsemlegessé tennék az országot, amivel öt évvel megelőznék a Nagy-Britannia által hivatalosan kitűzött célt. Fontos hozzátenni, hogy ez "net zero" vagyis nettó szénkibocsátásra vonatkozik, vagyis az ország továbbra is bocsátana ki szén-dioxidot, amit fák telepítésével és adott esetben a szén-dioxidot elnyelő gépekkel ellensúlyoznának. A teljes karbonsemlegességhez persze nem lesz elég az energiaipart ráncba szedni, a közlekedés, a mezőgazdaság és a fűtés területén is komoly átalakulásra lesz szükség.

Skócia emellett abban is kivételes, hogy nem élnek a szén-dioxid ellentételezési rendszerrel, ami lehetővé teszi az alacsonyabb kibocsátású országoknak, hogy a kvótájukat eladják a nagyobb szénlábnyommal rendelkező országoknak.


Az Andershaw Wind Farm madártávlatból

Természetesen nem Skócia az egyetlen ország, ami jó úton halad, a Wikipedia adatbázisa szerint Costa Rica, Izland, Norvégia, Uruguay és némileg meglepő módon Tadzsikisztán is szinte teljes egészében megújulókból fedezi az energiaszükségletét.

Ez viszont sajnos önmagában édeskevés. A világ három legnagyobb kibocsátója közül Oroszország mindeddig nem fogalmazott meg világos klímacélokat, az Egyesült Államok hivatalosan bejelentette, hogy kilépnek a párizsi klímaegyezményből (habár ezt legkorábban csak november 4-én tehetik meg), Kína kibocsátási mutatói pedig a párizsi klímaegyezményben tett vállalásaik szerint 2030-ig csak emelkedni fognak. Bár az újabb előrejelzések szerint a tetőpont már 2021 és 2025 között eljöhet, ez legfeljebb csak szépségtapasznak jó, hiszen a Climate Action Tracker szerint az eredeti vállalásaik messze nem voltak elegendőek ahhoz, hogy teljesítsék a kitűzött klímacélt, vagyis hogy a felmelegedést 2 Celsius-fok alatt tartsák.

(Forrás: Gizmodo, Fotó: Getty, Ian Dick/Flickr, Statkraft/Flickr)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.