Először szállt fel Alice, az elektromos utasszállító repülő

2022 / 09 / 28 / Felkai Ádám
Először szállt fel Alice, az elektromos utasszállító repülő
Az állítólagosan a világ első teljesen elektromos utasszállítója tegnap repült először, és 9 percet töltött a magasban.

Az izraeli Eviation kilencüléses gépét Lewis Carroll karakteréről, a Csodaországba tévedt Alice-ról nevezték el. Az Eviation a 2019-es, 53. évi párizsi légi shown mutatta be az általuk a világ első elektromos utasszállító repülőgépének nevezett jármű prototípusát. Az Alice alapkiszereltségben kilenc utas és két pilóta szállítására lesz képes, és a gép két, a farokra szerelt 640-kilowattos Magni650 elektromos motor segítségével közlekedik. Az Alice egyetlen feltöltéssel nagyjából 1000 km-t képes megtenni 3000 méteres magasságban, és 440 km/h-ás sebességgel repülhet – összehasonlításképp ez egy Boeing 737-es sebességének körülbelül a fele. Az Alice természetesen nem is a sebessége vagy az általa szállított utasok száma miatt fontos, hanem mert a légi közlekedés és szállítás egy bizonyos szegmensét segíthet kizöldíteni hosszabb távon.

Az Eviation három prototípust is kifejlesztett: akad egy kereskedelmi változat, egy luxusgép, valamint egy áruszállításra tervezett verzió is. A kereskedelmi változat legfeljebb kilenc utast és két pilótát fog szállítani, míg a „luxuskiadás” esetén hat utas repülhet kényelmesebb körülmények között. Az áruszállításhoz pedig körülbelül tizenháromezer liternyi űrtartalom áll rendelkezésre. Mint szóba került, a gép nem csak környezetbarát, de akár hetven százalékkal is csökkenti az üzemeltetési költségeket is. Idén egyébként már év elején úgy nézett ki, hogy az Alice felszáll (ahogy erről lentebb is írtunk) – erre azonban csak most került sor.

Készen áll a felszállásra Alice, a világ első utasszállító elektromos repülője Az Eviation kilenc üléses gépe heteken belül repülhet – ha a prototípus működőképes, úgy nem csak a környezeti terhelés csökkenthető, de a gépek is olcsóbban lesznek üzemeltethetőek.

Mint arról a The Drive beszámol, a repülőgép első repülésére a Grant megyei nemzetközi repülőtéren (KMWH) a washingtoni Moses Lake-nél került sor szeptember 27-én. Alice körülbelül 9 perc 3 másodpercig repült 1067 méter magasságban. Az Eviation egyébként már egy ideje együttműködik az AeroTEC repülőgép-mérnöki céggel, a teszteket épp ezért az AeroTEC Moses Lake létesítményében végezték.

A gép amúgy ugyanazt a 21700-as akkumulátorcellát használja, mint ami a Teslákban megtalálható. Maga az akkumulátor a repülőgép szerkezeti elemeként funkcionál, vagyis ezt nem lehet levonni, ha a teherbírásra terelődik a szó. A vállalat azt reméli, hogy Amerikában a gép már 2025-ben megkaphatja a repüléshez szükséges engedélyt.

Az első repülést eredetileg 2021-re tervezték, majd – ahogy ez tehát fentebb kiderült – az esemény folyamatosan csúszást szenvedett, aminek okai közt a kedvezőtlen időjárási feltételek, a Covid-járvány, a cégvezetés lecserélése egyaránt szerepet játszott. A Drive megemlíti azt is, hogy egy ilyen úttörő vállalkozás esetén természetesen az újratervezés is szerepet játszhatott.

Az Alice inkább a rövidebb, kontinensen belüli utak esetén fog tündökölni a felépítéséből adódóan, de ebben a szerepben már többen is látnak benne fantáziát: a Global Crossing Airlines (GlobalX) például 50 ilyen gépre jelentette be az igényét, melyek leszállítása 2027-ben kezdődhet, de mint a fenti cikkünkben írtuk, a Cape Air is rendelt 75 Alice-t, ahogy a közismert szállítási óriás, a DHL is igényt tart ezekre a repülőkre a jövőben.

Fotó: Twitter


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az Európai Parlament megszavazta a javaslatot, ami két éven belül lép életbe a tagországokban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.