Először történt ilyen: végig beavatkozás nélkül irányított az MI egy óriási teherhajót

2022 / 05 / 16 / Felkai Ádám
Először történt ilyen: végig beavatkozás nélkül irányított az MI egy óriási teherhajót
Zsúfolt vízi útvonalon, több száz ütközést elkerülve vezette a mesterséges intelligencia a 750 tonnás teherhajót közel 800 km-es távon – ez volt az első ilyen alkalom a történelemben.

A „világon az első” autonóm teherhajó túl van az első, nem is éppen rövid útján. A bruttó űrtartalmát tekintve 750 tonnás jármű körülbelül 800 km-t tett meg a vízen egy 40 órás út alatt, és a hajó „kapitányaként” tevékenykedő mesterséges intelligencia 99 százalékban emberi beavatkozás nélkül tette a dolgát – számol be róla az electrek. A hajó a zsúfolt Tokiói-öbölből indult, és a szoftver segítségével sok száz ütközést került el.

Az említett mesterséges intelligenciát az Orca AI szállította – egy 2018-ban alapult vállalat, amely biztonsági platformokat fejleszt kifejezetten vízijárművekre. A vállalat különböző szenzorokat kombinál a fedélzeten már meglévő biztonsági rendszerekkel, hogy javítsa a járművek biztonságát és navigációját a zsúfolt vízi utakon. A mostani teljesítményhez azonban két másik cég közreműködésére is szükség volt: a Nippon Yusen Kabushiki Kaisha (NYK Line) adta a hajót, amelyre az Orca Ai rendszerét (Automatic Ship Target Recognition System) telepítették. Ehhez csatlakozott még a Designing the Future of Full Autonomous Ships (DFFAS) is (mintegy 30 japán vállalatból és a Nippon Alapítványból álló konzorcium, amely a tengeri szállítás automatizálásán dolgozik), amely a hajó kiválasztásában segített. A hajó, a Suzaka teherhajó végül tehát 790 km-t tett meg a vízen 40 óra alatt. Az utazás során az MI biztonságosan kinavigálta a járművet a zsúfolt Tokiói-öbölből, és eljuttatta célhelyére az Ise-öbölbe. Az út során az autonóm teherhajó 107 ütközést elkerülő manővert hajtott végre emberi segítség nélkül, és ez kiegészülhet még további 400-500 másik hajó kikerülésével a programigazgató sugalmazása alapján.

Az Orca AI algoritmusai mesterséges intelligencián és mély tanuláson alapulnak, és a Suzakától gyűjtött adatok alapján képezték őket több mint egy éven át az utazás előtt. Ez segített a szoftvernek a célpontok azonosításában a bonyolult japán partvidéki környezetben, és az autonóm teherhajó kameráiból származó valós idejű adatokat a tokiói flottaműveleti központban is figyelték. Japánban a nemzetközi kereskedelem igen nagy része alapszik a tengeri szállítmányozáson, épp ezért is próbálják ezt minél biztonságosabbá tenni.

Első útjára készül az önvezető, elektromos teherhajó A Yara Birkeland néhány éve még csak egy meredek ötletnek tűnt, ehhez képest idén már meg is teheti az első útját a norvég partok mellett.

Tavaly egyébként egy autonóm elektromos hajó, a Yara már utazott emberi felügyelet nélkül, de mindössze 14 km-t tett meg. A Yaráról fentebb olvasható cikkünkben korábban mi is írtunk.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
A szovjet nukleáris hajtású szárazföldi “tengeralattjáró”, amely a föld alól támadt
A szovjet nukleáris hajtású szárazföldi “tengeralattjáró”, amely a föld alól támadt
A Harci Vakond nevű szerkezetet a szovjetek azért fejlesztették, hogy a föld alól támadják vele az USA katonai létesítményeit, akár rakétasilóit is. Miért nem lett semmi a dologból? Állítólag egy “kis üzemi baleset” miatt, ami alatt egy nukleáris robbanást kell érteni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.