Első útjára készül az önvezető, elektromos teherhajó

2021 / 08 / 26 / Bobák Áron
Első útjára készül az önvezető, elektromos teherhajó
A Yara Birkeland néhány éve még csak egy meredek ötletnek tűnt, ehhez képest idén már meg is teheti az első útját a norvég partok mellett.

A hajó megszületésének körülményei igencsak rendhagyóak, hiszen a projektet 2017-ben jelentette be a Yara International, akik a világ egyik legnagyobb nitrogén műtrágya gyártói, a hajóépítéshez viszont az utóbbi évekig nem sok közük volt. Ez 2014-ben változott meg, amikor a Green Tech Marine felvásárlása után megalapították a Yara Marine Technologiest, aminek kifejezett célja, hogy csökkentse a tengeri hajózáshoz köthető károsanyag-kibocsátás mértékét.

A cég (vagyis annak jogelődje, a Norsk Hydro) egyik alapítójáról, Kristian Birkelandról elnevezett hajó több szempontból is különlegesnek nevezhető, hiszen nem csak teljesen elektromos hajtású lesz, de teljesen "önvezető", vagyis a kikötők között automatikusan tud navigálni. Ennek a megvalósításáért a Kongsberg Maritime felelt, akik kamerákkal, lidarokkal és radarokkal is ellátták a hajót, így az egy önvezető autóhoz hasonlóan képes tájékozódni a vízen.

A 7 MWh-s akkumulátorral ellátott teherhajó a tervek szerint rövidebb utakat fog megtenni az egymástól 8 tengeri mérföldre található Herøya és Brevik, valamint a 30 tengeri mérföldre található Herøya és Larvik között. A Vard Brattvag hajógyárban készült, 80 méter hosszú hajó 120 darab húszlábas konténert tud egyszerre szállítani, a két 900 kW-os és két 700 kW-os hajtóművének köszönhetően pedig a végsebessége eléri a 13 csomót (ami nagyjából 24 km/h-nak felel meg). Jon Sletten, a Yara porsgrunni gyárának igazgatója a CNN-nek úgy nyilatkozott, hogy a teherhajó mintegy 40 ezer kamionnal megtett utat vált ki évente, így jelentősen csökkenti a károsanyag-kibocsátást és a szárazföld teherforgalmát is.

Erre nagy szükség is van, hiszen a Nemzetközi Tengerészeti Szervezet (International Maritime Organization, IMO) adatai szerint a tengeri szállítmányozás a világ károsanyag-kibocsátásának mintegy 2,5%-ért felelős, az emiatt a levegőbe kerülő 940 millió tonna szén-dioxid nagyságrendileg egyenértékű a légiforgalom kibocsátási mutatóival. Az IMO üvegházhatású gázokra vonatkozó stratégiája szerint a szektorban látható növekedés miatt 2050-re a tengeri szállítmányozás kibocsátása 50, de akár 250%-kal is emelkedhet, ami alááshatja a párizsi éghajlatvédelmi egyezményben megfogalmazott célokat.

(Electrek, CNN, Fotó: Yara International, Knut Brevik Andersen)

További cikkek a témában:

Hatalmas tengerjáró vitorlást tervezett egy svéd cég Az Oceanbird alig kisebb, mint egy átlagos konténerszállító-hajó, viszont 90%-kal kevesebb szén-dioxidot bocsát ki.

Jönnek az elektromos kompok Norvégiában is A klasszikus dízel tengeri kompokat elkezdték kiváltani az emissziómentes, elektromos hajók Norvégiában.

A világ legnagyobb óceánjárója ma tért vissza első próbaútjáról A 362 méter hosszú Wonder of the Seas 4%-kal nagyobb, mint a Royal Caribbean International eddigi legnagyobb hajója, a Symphony of the Seas, és ez lesz a cég első luxushajója, amelyet Kínában állítanak szolgálatba.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Az A23a közvetlen közelében haladt el az RSS Sir David Attenborough, a találkozást a kutatók meg is örökítették.
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az Európai Űrügynökség (ESA) CO2M nevű küldetése a világon elsőként fogja mérni, hogy mennyi szén-dioxid kerül a légkörbe kifejezetten az emberi tevékenység következtében.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.