Első nekifutásra nem sikerült Föld körüli pályára állítani a Starshipet

2023 / 04 / 17 / Bobák Áron
Első nekifutásra nem sikerült Föld körüli pályára állítani a Starshipet
A SpaceX első alkalommal tesztelte volna a világ legnagyobb rakétáját, ám az indítást egy előre nem látott probléma miatt el kellett halasztani.

Elon Musk űrvállalata magyar idő szerint 15.20-kor indította volna útjára a Starshipet valamint a Super Heavy hordozórakétát, ám utóbbinál valamilyen nyomással kapcsolatos probléma lépett fel, így a visszaszámlálást 10 másodperccel az indítás előtt leállították. A SpaceX vezére nem sokkal a döntés után azt írta a Twitteren, hogy egy nyomáscsökkentő szelep fagyott be, és emiatt kellett lefújni a tesztet.

Ez nem volt teljesen váratlan döntés, egy vasárnapi, zárt körű beszélgetés során a kifejezetten optimista nyilatkozatairól ismert Musk is úgy nyilatkozott, hogy valószínűbbnek tartja, hogy el kell halasztani az indítást, mint hogy nem. "Szeretném, ha nem lennének túl magasak az elvárások" - nyilatkozta a SpaceX alapítója a hétfői teszttel kapcsolatban egy vasárnap rendezett online beszélgetésen. "Azt gondolom, ha sikerül elég messzire jutnunk a kilövőállástól, mielőtt valami balul sülne el, azt már sikerként értékelném. Csak ne robbantsuk fel a kilövőállást".

A tervek szerint a Starship a hétfői teszt során első alkalommal érte volna el az alacsony Föld körüli pályát, így a SpaceX mérnökei éles körülmények között is ellenőrizhették volna, hogy minden rendszer megfelelően működik. Amit a mai teszt során biztosan nem próbáltak volna ki, az a visszatérés, mert bár a SpaceX mind a Super Heavyt, mind pedig a Starshipet újrafelhasználóhatónak tervezte, a tervek szerint a gyorsítórakéta valamint az űrhajó is a tengerben végezte volna a teszt végén.

A 120 méter magas és több mint 75 ezer kilonewton tolóerővel rendelkező Starship a valaha épült legnagyobb és legerősebb rakéta, ami a következő években gyökeresen alakíthatja át az űrrepülést. Azt már biztosan lehet tudni, hogy a NASA ezt az űrhajót fogja használni az első emberes Artemis-missziók során a Holdra való leszálláshoz, Musk tervei szerint pedig a következő években a Marsra is embereket juttathatnak majd a segítségével. A Starship mintegy 150 tonna hasznos terhet tud eljuttatni az alacsony Föld körüli pályára, amivel jelentősen csökkentheti majd a műholdak és egyéb űreszközök kilövésének költségeit, és rendkívüli módon felgyorsíthatja a Starlink nevű műholdas internetrendszer kiépítését is.


Elképesztő folyamat zajlik épp a Napban
Elképesztő folyamat zajlik épp a Napban
A Nap a következő napciklus első jeleit produkálja – holott még mindig a jelenlegi ciklus közepén vagyunk.
Létezik egy kőzet a Marson, aminek jelenlétére nem találtak magyarázatot a kutatók
Létezik egy kőzet a Marson, aminek jelenlétére nem találtak magyarázatot a kutatók
A Curiosity marsjáró véletlenül kettétört egy követ, ami nagy meglepetést rejtett: tiszta kénből állt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.