Eltűntek a hírek a Facebookról Ausztráliában

2021 / 02 / 18 / Pőcze Balázs
Eltűntek a hírek a Facebookról Ausztráliában
Ausztráliában rövidesen életbe léphet a Hírmédia Egyeztetési törvény, ami a kormány szándékai szerint tárgyalóasztalhoz kényszeríti a híreket terjesztő tech platformokat és a híranyagokat készítő kiadóvállalatokat. A Facebook váratlanul kemény lépéssel válaszolt: eltűntették a híreket a felhasználók hírfolyamaiból.

A Rakétán többször beszámoltunk a törvénytervezetről, amit a Facebook mellett a Google is határozottan elutasított. A jogalkotók abból indultak ki, hogy a hírforrások függnek a platformoktól és fordítva, de a tech cégek túl nagyok ahhoz, hogy tisztességes tárgyalópartnerként viselkedjenek. Épp ezért a törvénytervezet kötelezi a feleket, hogy alkudják ki, hogy mennyi jár a cikkek eredeti tulajdonosainak azért, hogy megjelennek az anyagaik a portálokon. Ha nem sikerül megállapodniuk, majd dönt egy békéltető testület. Aki megszegi a törvényt, már be is fizetheti a helyi bevétele tíz százalékát - alkalmanként.

"A törvény alapvetően félreérti a platformunk és a kiadók viszonyát" - írja a Facebook közleménye. "Megpróbálhatunk megfelelni egy törvénynek, ami figyelmen kívül hagyja ennek a viszonynak a valódi működését, vagy megtilthatjuk a hírtartalmak megosztását a szolgáltatásainkon Ausztráliában. Nehéz szívvel az utóbbit választjuk." A Facebook azt állítja, hogy tavaly 5,1 milliárd "ingyenes hivatkozást" generáltak ausztrál kiadóknak, melyek értékét 407 millió ausztrál dollárra, vagyis közel százmilliárd forintra teszik. Ezzel szemben - megint csak a Menlo Park állítása szerint - a hírek csak a felhasználók által látott tartalom négy százalékát teszik ki, vagyis azt mondják, a kiadóknak nagyobb szükségük van rájuk, mint fordítva.

Döntésük értelmében az ausztrál kiadók nem oszthatnak meg semmit a Facebook oldalaikon, sőt, a nemzetközi kiadók posztjait sem fogják látni a szigetország internetezői. Vagyis az ausztrálok nem láthatnak, és így nem is oszthatnak meg se helyi, se nemzetközi híreket. Sőt, mi magyarok sem láthatunk és oszthatunk meg mostantól ausztrál cikkeket a Facebookon.

(Fotó: Robert Cianflone/Getty Images)

További cikkek a témában:

Egymásnak feszült a Google és Ausztrália: kivonulhat a keresőóriás A miniszterelnök azt nyilatkozta: nem hagyják magukat megfenyegetni.

Magyarország külön is szabályozná a nagy technológiai cégek működését Az erről szóló törvényjavaslatot tavasszal nyújtják be az Országgyűlésnek.

A Facebook szerint van rá esély, hogy kivonulnak Európából Az Európai Bíróság júliusi döntése a Facebook képviselője szerint ellehetetleníti a további működésüket a kontinensen.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Az amerikai Légierő a nukleáris erejét demonstrálta
Az amerikai Légierő a nukleáris erejét demonstrálta
De elmondásuk szerint nem a világban zajló jelenlegi események miatt. A Minuteman III interkontinentális ballisztikus rakétát természetesen robbanófej nélkül indították.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.